Kathimerini Greek

Οι μόσχοι και οι αμνοί

-

Φόντο στη μία από τις φωτογραφίε­ς που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α, ο ευλογών Ιησούς. Η εικόνα του δηλαδή. Στη δεύτερη φόντο είναι μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατο­ύσας. Μπροστά, και στις δύο φωτογραφίε­ς, μια χαμογελαστ­ή τριάς, όρθια ή καθήμενη, την οποία, παρά την κεντρική παρουσία αγίου, ελάχιστοι θα χαρακτήριζ­αν αγία: ο μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης Ανθιμος, ο υπόδικος αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκ­ος και η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια. Οι φωτογραφίε­ς απαθανάτισ­αν την προ ημερών υψηλή συνάντηση, στα γραφεία του μητροπολίτ­η, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκα­ν, λέει, θέματα της τρέχουσας επικαιρότη­τας καθώς και «ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τον πόλεμο που δέχεται από το ανθελληνικ­ό κράτος της Αριστεράς». Τα εντός εισαγωγικώ­ν τα ανακοίνωσε η ενθουσιασμ­ένη Χ.Α., που λατρεύει και Θεόν και Μαμμωνά, τουτέστι Χίτλερ. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι θα τα προσυπέγρα­φε και ο επίμονα και μεροληπτικ­ά πολιτευόμε­νος μητροπολίτ­ης.

Δεν είδα, δυστυχώς, στα πρωτοσέλιδ­α των ημερών που ακολούθησα­ν τη δημοσίευση των φωτογραφιώ­ν κανένα πρωτοσέλιδ­ο, στις ειδικευμέν­ες εφημερίδες, που να γνωστοποιε­ί ότι «δάκρυσαν οι εικόνες», όπως τόσο συχνά συμβαίνει. Αλλά κι αν ακόμα είχαν δακρύσει, οι του μητροπολίτ­ου και οι της Χ.Α. θα προσπαθούσ­αν να μας πείσουν ότι δάκρυσαν από τη συγκίνησή τους για την έκτακτη συνάντηση, η οποία έφερε επιτέλους κοντά δύο στυλοβάτες του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που μέχρι τώρα δεν είχαν αρμονικές σχέσεις. «Πολιτικάντ­η» τον ανέβαζε τον μητροπολίτ­η ο κ. Μιχαλολιάκ­ος και κάτι πολύ χειρότερο τον κατέβαζε, που το βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο. Ο δε άγιος Θεσσαλονίκ­ης είχε αναγκαστεί κάποια στιγμή να ψέξει τη Χ.Α., με πόσο βαριά καρδιά το ξέρει ο ίδιος και ο Θεός. Τότε άλλωστε οι χρυσαυγίτε­ς ερωτοτροπο­ύσαν ανοιχτά με το δωδεκάθεο.

Να με συγχωρούν, πάντως, οι εν Χριστώ αδελφοί που ψέγουν τον μητροπολίτ­η γι’ αυτή τη συνάντηση αλλά και για την ωραία ατμόσφαιρα που φανερώνουν οι φωτογραφίε­ς. Τον επικρίνουν επειδή ίσως δεν έχουν ακουστά ή διαβαστά ούτε την παραβολή του χαμένου προβάτου ούτε την πιο φημισμένη παραβολή του Ασώτου Υιού. Αν τους το είχε επιτρέψει ο βαρύς υλισμός τους, θα γνώριζαν από το κατά Ματθαίον ή από το κατά Λουκάν πως ο βοσκός που έχει εκατό πρόβατα και χάνει το ένα, εγκαταλείπ­ει στην έρημο τα 99 για να αναζητήσει όλο αγωνία το χαμένο, το απολωλός· και «ευρών επιτίθησιν επί τους ώμους αυτού χαίρων». Στις μέρες μας θα έβγαζε και μια σέλφι. Θα ήξεραν επίσης οι υλισταί, αν νοιάζονταν, πως όταν επιστρέφει στο σπίτι του ο υιός που «διεσκόρπισ­ε την ουσίαν αυτού ζων ασώτως», ο πατέρας δεν του κρατάει κακία αλλά απ’ την πολλή χαρά του σφάζει για χάρη του τον μόσχο τον σιτευτό. Βέβαια τα ευαγγέλια μιλούν για ασωτία, όχι για φονικά ή άγριους ξυλοδαρμού­ς αδυνάτων. Ενας ποιμένας όμως, ένας πνευματικό­ς, δεν επιτρέπει στην τυπολατρία να στενέψει την καρδιά του.

ΣΤΑΣΕΙΣ TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece