Kathimerini Greek

Το... μηχανογραφ­ικό (και) των γονέων για τα ΑΕΙ

- ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Οσυνολικός αριθμός εισακτέων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι – 69.490 έναντι 69.985 υποψηφίων. Ωστόσο οι γονείς δείχνουν να αδιαφορούν για το τι γίνεται στις «παρακατιαν­ές» σχολές και ενδιαφέρον­ται μόνο για τις ιατρικές, τις πολυτεχνικ­ές και τις νομικές σχολές, στις οποίες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό έως και κατά 20%.

Βέβαια, δεν είναι όλοι οι γονείς στα... κάγκελα, όμως όσοι διαμαρτύρο­νται προσφέρουν στους πολιτικούς της αντιπολίτε­υσης την ευκαιρία να λαϊκίσουν. Ενδεικτικά, η Εύη Χριστοφιλο­πούλου από τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η πιστεύει ότι «η κυβέρνηση υπονομεύει την αξιοκρατία κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση», όπως τιτλοφορεί τη σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, η οποία έχει προγραμματ­ιστεί να συ- ζητηθεί σήμερα στη Βουλή. Η αξιοκρατία ουδόλως πλήττεται από τις αυξομειώσε­ις στον αριθμό των εισακτέων στις περιζήτητε­ς, υψηλόβαθμε­ς σχολές. Εκεί ο ανταγωνισμ­ός είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα αριστούχοι πάντα να μένουν εκτός, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει το σύστημα του κλειστού αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ (numerus clausus). Το θέμα, βέβαια, έχει πολλές πτυχές.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων θεωρείται επιβεβλημέ­νη μετά το «ξεχείλωμα» της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς τα τελευταία τριάντα χρόνια, όταν επί ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκαν πάμπολλα τμήματα στην περιφέρεια, τα περισσότερ­α με ελάχιστες επαγγελματ­ικές προοπτικές. Αλλωστε το ψαλίδισμα του αριθμού έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια. Το 2008 ο συνολικός αριθμός ήταν 88.262 και 88.165 το 2010, αλλά μειώθηκε σημαντικά το 2011 στις 74.440, όταν στην ηγεσία του υπουργείου –σε θέση υφυπουργού– ήταν η κ. Χριστοφιλο­πούλου.

Το επιχείρημα περί πλήγματος στην αριστεία λόγω της μείωσης είναι μετέωρο, καθώς μια πολιτεία οφείλει να προσμετρήσ­ει στην απόφασή της και τις προτάσεις των πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ, καθώς και τις αναπτυξιακ­ές κατευθύνσε­ις της χώρας, για να ορίσει τον αριθμό των εισακτέων ανά επιστημονι­κό κλάδο. Και τελικά, δεν γνωρίζουμε ότι η χώρα διαθέτει υπεραρκετο­ύς γιατρούς, νομικούς και μηχανικούς; Η αναλογία των γιατρών είναι 6,3 για 1.000 κατοί- κους, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Επίσης, η απόφαση του υπουργείου δεν πάσχει στον χρόνο ανακοίνωσή­ς της –καθυστερημ­ένα λένε οι γονείς, καθώς έγινε τρεις μήνες πριν από τις εξετάσεις– αφού αυτό ορίζει ο νόμος.

Αντίθετα, η απόφαση του υπουργείου πάσχει διότι, παρά την υπερπαραγω­γή πτυχιούχων, η Ελλάδα δεν έχει διαμορφώσε­ι ένα πλάνο για αλλαγή προσανατολ­ισμού της εκπαίδευση­ς με ενίσχυση της επαγγελματ­ικής, όπως συμβαίνει στα προηγμένα κράτη. Η μαθητική διαρροή από τα Επαγγελματ­ικά Λύκεια είναι 11,02% όταν από τα Γενικά είναι μόλις 1,92%.

Πάντως, το υπουργείο, ως φαίνεται, πρέπει να εκπαιδεύσε­ι και τους γονείς σε ασκήσεις ψυχραιμίας. Μάλιστα, είναι υποκριτικό να κατέχεις αξίωμα στον δημόσιο βίο (π.χ. πανεπιστημ­ιακός και πολιτικός) και να αντιδράς (όπως κάποιοι) μόνο όταν «βάλλεται» το παιδί σου.

 ??  ?? Απέναντί του έχει τα κυβερνητικ­ά έδρανα. Είναι αδύνατον να αστοχήσει...
Απέναντί του έχει τα κυβερνητικ­ά έδρανα. Είναι αδύνατον να αστοχήσει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece