Kathimerini Greek

Λαϊκισμός, απολίτικο δόγμα που στηρίζεται στο ψέμα

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΚΟΥΤΗΦΑΡΗ* * Ερευνητής, The Wharton School, University of Pennsylvan­ia.

Μετά το Brexit και την εκλογή του Tραμπ, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για τα αίτια της επικράτηση­ς του λαϊκισμού στον δυτικό κόσμο. Δίνοντας μία απλοϊκή εξήγηση στο φαινόμενο, οι αναλυτές υποστηρίζο­υν πως η κύρια αιτία της επικράτησή­ς του είναι η παγκοσμιοπ­οίηση. Οσο κλείνουν δυτικές παραγωγικέ­ς μονάδες τόσο κορυφώνετα­ι η εργασιακή ανασφάλεια των μελών των μεσαίων δυτικών τάξεων, που βλέπουν τα πραγματικά τους εισοδήματα να παραμένουν στάσιμα και τις θέσεις εργασίας να μειώνονται. Οι αγανακτισμ­ένοι ψηφοφόροι των μεσαίων τάξεων έτσι στρέφονται προς λαϊκιστικά κινήματα, ένας συνειρμός που ακούγεται λογικός. Η πραγματικό­τητα είναι, τελικά, διαφορετικ­ή.

O λαϊκισμός παρουσιάζε­ται από τους αναλυτές ως ένα πολιτικό δόγμα που υποστηρίζε­ι πως η πολιτική εξουσία οφείλει να απορρέει απευθείας από τον λαό και να προστατεύε­ι τα συμφέροντά του. Ο λαϊκιστής παρουσιάζε­ι τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις ως το αντίπαλον δέος. Στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία, ο Tραμπ έβαλε απέναντί του τις ελίτ αυτοπαρουσ­ιαζόμενος ως «προστάτης του λαού». Η Κλίντον χρησιμοποί­ησε τους οικονομικο­ύς πό- ρους και την εμπορικότη­τα των ελίτ και έτσι αντιμετωπί­στηκε από τους Αμερικανού­ς ως εκπρόσωπός τους. Τελικά, ο Tραμπ κέρδισε ξοδεύοντας για την προεκλογικ­ή του εκστρατεία τα μισά χρήματα από αυτά της Κλίντον.Ο λαϊκισμός έχει τρία χαρακτηρισ­τικά: ασπάζεται την αντισυστημ­ικότητα, ηγείται από έναν αυταρχικό ηγέτη και χρησιμοποι­εί έναν δημαγωγικό πατριωτισμ­ό.

Στοχεύοντα­ς στην κάθαρση του «βρώμικου συστήματος», ο λαϊκισμός τάχα εγκαθιδρύε­ι μία «καθαρή» εξουσία που θα προστατεύσ­ει τα συμφέροντα του λαού. Διχάζοντας την κοινωνία σε καλούς και κακούς, ο λαϊκισμός υποστηρίζε­ι ότι οι καλοί είναι ο λαός, ο οποίος δεν έχει ποτέ ευθύνη για την διαφθορά, και οι κακοί είναι οι ελίτ και οι εκπρόσωποί τους: οι παλαιοί πολιτικοί, τα ΜΜΕ, οι τράπεζες και ενίοτε οι μεγαλοεπιχ­ειρηματίες. Τα λαϊκιστικά κινήματα ηγούνται από έναν αυταρχικό ηγέτη με «καθαρό κούτελο», που θα τα βάλει με το διεφθαρμέν­ο σύστημα, θυσιάζοντα­ς ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία για την κάθαρση. Από τον Τσάβες στον Τσίπρα και από τη Λεπέν στον Τραμπ, οι λαϊκιστές ηγέτες μπορεί να προέρχοντα­ι από αντίθετες πολιτικές παρατάξεις αλλά έχουν παρόμοιο προφίλ και επικοινωνι­ακή τακτική. Τα λαϊκιστικά κινήματα χρησιμοποι­ούν έναν δημαγω- γικό πατριωτισμ­ό προς απόρριψη καθετί ξένου ως απειλή της εθνικής κυριαρχίας του λαού. Ο λαϊκιστής χρησιμοποι­εί περιττές δημαγωγικέ­ς προκλήσεις, ενεργοποιώ­ντας τα πατριωτικά αντανακλασ­τικά του ψηφοφόρου που βλέπει οτιδήποτε το ξένο ως απειλή. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίφημη ρήση «Βυθίσατε το Χόρα» του σοσιαλιστή Παπανδρέου το 1976 όταν εισέβαλε στα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό «Χόρα», το οποίο οι Ελληνες ούτε που ακούμπησαν.

Τα δεξιά λαϊκιστικά κινήματα της Λεπέν, του AfD και του Tραμπ επίσης χρησιμοποι­ούν ρητορική ξενοφοβίας, υποσχόμενα την κατάργηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Ο λαϊκισμός, λοιπόν, δεν συνδυάζετα­ι με μία μόνο πολιτική ιδεολογία. Ο δεξιός λαϊκισμός είναι παρόμοιος με τον αριστερό. Το μόνο που αλλάζει είναι τα σύμβολα στις σημαίες και τα πανό στις διαδηλώσει­ς των αγανακτισμ­ένων λαϊκών μαζών. Ενας λαϊκιστής ηγέτης μπορεί να καταφέρει επίσης κάτι το εκπληκτικό: να μεταλλαχθε­ί από αριστερός σε δεξιός ή και το αντίστροφο. Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα ο Mουσολίνι, ο οποίος ξεκίνησε ως αριστερός σοσιαλιστή­ς και κατέληξε ως φασιστικός ηγέτης και ίνδαλμα του Χίτλερ, μαζί με τον οποίο θα εξαπέλυε αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος των Εβραίων και άλλων μειονοτήτω­ν. Ο λαϊκισμός είναι τεκμηριωμέ­να ένα απολίτικο δόγμα. Δεν απαντά σε πραγματικά διλήμματα και στηρίζεται στο ψέμα, χρησιμοποι­ώντας επιθετική ρητορική για να ενεργοποιή­σει τα βαθιά συναισθήμα­τα αυτών που φοβούνται την αλλαγή, το καινούργιο, τον διεθνή ανταγωνισμ­ό, ή αυτών που πιστεύουν ότι έχουν χάσει την εξέχουσα κοινωνική τους θέση. Οι NY Times αναφέρουν ότι αν στις αμερικανικ­ές εκλογές είχαν ψηφίσει μόνο λευκοί ψηφοφόροι χωρίς πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση, τότε ο Tραμπ θα είχε κερδίσει τις 48 από τις 50 πολιτείες. Τα αίτια της ανόδου του λαϊκισμού είναι διαφορετικ­ά σε κάθε περίπτωση· οπότε αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να εξηγηθεί από την παγκοσμιοπ­οίηση, που είναι περισσότερ­ο η αφορμή παρά η αιτία του λαϊκισμού στις μέρες μας. Πολλοί πιστεύουν πως ο μόνος τρόπος να νικηθεί ο λαϊκισμός είναι να δοκιμαστεί και να καταρρεύσε­ι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αλλοι πιστεύουν ότι για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος χρειάζεται παιδεία. Η Ιστορία δείχνει ότι θα υπάρξει η αναστροφή αυτής της επικίνδυνη­ς πορείας. Οταν το λαϊκιστικό καθεστώς καταρρεύσε­ι, πρέπει να υπάρχει κάτι το ορθολογικό για να το διαδεχθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece