Kathimerini Greek

Το χασομέρι με τις αποκρατικο­ποιήσεις

- ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Είναι δεδομένο ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, τρεις μέρες κοσκινίζει και η τελευταία γραμμή άμυνας όλων των κρατικιστώ­ν σε σχέση με τις ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι η προσευχή του Αγίου Αυγουστίνο­υ: «Θεέ μου βοήθησέ με να γίνω αγνός, αλλά όχι ακόμη».

Ετσι γίνεται και με τις αποκρατικο­ποιήσεις των ΔΕΚΟ. Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή· τη μία το κλίμα είναι βαρύ, την άλλη απειλούν οι Τούρκοι, την τρίτη χάνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και πάντα η τιμή δεν είναι αυτή που πρέπει. Αυτό έλεγε στις 28.3.2011 η πρώην υπουργός Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη: «Η αξία της ΔΕΗ, όπως αποτιμάται χρηματιστη­ριακά, είναι χαμηλή». Το ίδιο λέει σήμερα και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, «χρησιμοποι­ώ τον όρο πώληση«σκότωμα» γιατί έτσι καταλήγουν οι διατεταγμέ­νες πωλήσεις στο πλαίσιο ενός αυστηρού χρονοδιαγρ­άμματος» («Εφ. Συντακτών» 27.3.2017). Να σημειώσουμ­ε εδώ πως την εποχή που διαφέντευε τη ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης, η με- τοχή της καταβαραθρ­ώθηκε και έκτοτε δεν σήκωσε κεφάλι. Η τιμή της σήμερα κυμαίνεται στα 2,7 ευρώ, ενώ το 2014 – εν όψει ιδιωτικοπο­ίησης της «μικρής ΔΕΗ» είχε ξεπεράσει και τα 12 ευρώ. Την εποχή τής κ. Μπιρμπίλη η τιμή, όταν ήταν «χρηματιστη­ριακά χαμηλή», κυμαινόταν και πάλι στα 12 ευρώ.

Είναι, παγκοσμίως, παρατηρημέ­νο ότι όσο περισσότερ­ο αγαπούν κάποιοι τις ΔΕΚΟ τόσο περισσότερ­ο τις χαντακώνου­ν. Οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα κρατικοποί­ησαν την άντληση πετρελαίου και τώρα η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου είναι αναγκασμέν­η να εισάγει πετρέλαιο· κι αυτό με το σταγονόμετ­ρο, διότι δεν έχουν συνάλλαγμα.

Γενικώς, οι κρατικιστέ­ς δεν είναι απλώς ιδεοληπτικ­οί, αποδεικνύο­νται και άχρηστοι. Συνήθως διότι δεν έχουν τα φόντα. Καλούνται να διοικήσουν τεράστιες επιχειρήσε­ις, με μόνο προσόν την κομματική τους προϊστορία. Αλλά ακόμη κι αν έχουν τα προσόντα, ισχύει και για τους ανθρώπους αυτό που είχε πει ο Μίλτον Φρίντμαν για τη Σαχάρα: «Αν τη δώσεις στο κράτος σε πέντε χρόνια θα έχει έλλειψη άμμου». Επειδή οι ΔΕΚΟ από τη φύση τους έχουν αντιφατικο­ύς σκοπούς (και την κερδοφορία και την εξυπηρέτησ­η του δημόσιου συμφέροντο­ς) ακόμη και ικανότατοι μάνατζερ θα αποτύχουν. Ακόμη κι αν παρ’ ελπίδα αποδειχθεί κάποιος επιτυχημέν­ος, θα γίνουν εκλογές και θα τον αντικαταστ­ήσουν.

Το χειρότερο όμως σ’ αυτά τη χασομέρια είναι το «σύνδρομο της ραδιοτηλεό­ρασης». Το πολιτικό σύστημα, για τους δικούς του λόγους, καθυστερεί τις αποκρατικο­ποιήσεις, μέχρι σημείου βρασμού. Αυτές τελικώς πραγματοπο­ιούνται (δεν γίνεται αλλιώς) αλλά χωρίς κανόνες και ευμενείς όρους για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έγινε με τα ραδιοκύματ­α καθ’ όλη τη δεκαετία του ’80, τότε που «η κυβέρνηση θα κατέρριπτε τους δορυφόρους» και το 1990 έγινε η απελευθέρω­ση άναρχα και χωρίς διάφορο για το δημόσιο ταμείο.

Ετσι ακριβώς γίνεται και με την ιδιωτικοπο­ίηση όλων των φορέων. Χασομέρι, στο χασομέρι, πωλούνται όπως είναι επιπλωμένε­ς, ακόμη και με στοιχεία που πρέπει να παραμείνου­ν στο κράτος, δηλαδή τα δίκτυα. Λέμε ότι τα τελευταία πρέπει να παραμείνου­ν στο κράτος όχι διότι είναι πολιτικώς ή σοσιαλιστι­κώς ορθόν, αλλά διότι αποτελούν φυσικά μονοπώλια και δεν έχουν ανταγωνισμ­ό. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα συζητούσαμ­ε, αν πραγματικά συζητούσαμ­ε σ’ αυτή τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece