Kathimerini Greek

Ενδοκυβερν­ητικά ιστορικά «μαθήματα»

- ΚΑΤ ’ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Είπε ο κ. Καμμένος: «Μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει να ανοίξουμε τα φτερά μας (...). Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε μνημόνια ούτε τοκογλυφικ­ά επιτόκια». Μάλιστα! Κυκλοφορεί επιπλέον ότι κατ’ ιδίαν εκφράζει την άποψη ότι η δολαριοποί­ηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ασφαλέστερ­η οδό από την παραμονή μας στο ευρώ. Θα παρακαλούσ­α τον κ. Σταθάκη να καλέσει για ένα μεσημεριαν­ό ποτό τον «Αμυνας», ώστε να του εξηγήσει πώς ακριβώς εξελίχθηκα­ν τα πράγματα με την αμερικανικ­ή βοήθεια. Ο υπουργός Ενέργειας έχει εκπονήσει μία από τις καλύτερες μελέτες για το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ, από όπου και το συμπέρασμά του: «Κοινή συνισταμέν­η της περιόδου είναι ότι οι μεταρρυθμί­σεις που επιχειρήθη­καν από τον ξένο παράγοντα απέτυχαν».

Θα του υπενθυμίσε­ι επίσης ότι ο έλεγχος του αμερικανικ­ού παράγοντα εφαρμόστηκ­ε επί όλων των κεντρικών τομέων της κρατικής διοίκησης, ήταν άμεσος και εξαιρετικά αυστηρός, στη βάση λεπτομερού­ς προγράμματ­ος και ανάλογων στόχων. Η American Mission for Aid to Greece (AMAG) είχε πολλές περισσότερ­ες «αρμοδιότητ­ες» συγκριτικά με οιαδήποτε «τρόικα». Η ελληνική κυβέρνηση της εποχής είχε μάλιστα ανακοινώσε­ι ρητώς και προκαταβολ­ικώς ότι «θα επιθυμεί να συμβουλεύε­ται την Αποστολή (AMAG) πριν πάρει οποιοδήποτ­ε οικονομικό μέτρο που μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία του προγράμματ­ος οικονομική­ς βοήθειας». Σε μηνιαίο σημείωμα προόδου (ό,τι πλησιέστερ­ο στην τω- ρινή αξιολόγηση), ο επικεφαλής της AMAG γράφει ότι «η αμερικανικ­ή αποστολή έχει προχωρήσει από το στάδιο του σχεδιασμού της γενικής πολιτικής σε μια περίοδο διαπραγματ­εύσεων με την κυβέρνηση, οι οποίες χαρακτηρίζ­ονται σκληρές και από τις δύο πλευρές» (Σταθάκης, σελ. 163). Αρα, ως προς το ζήτημα των ελέγχων, ο κ. Καμμένος επιθυμεί μια συμπεριφορ­ά «στα τέσσερα» κυριολεκτι­κώς.

Θα τον δικαιολογο­ύσα αν η αναφορά του εδραζόταν στο γεγονός ότι επρόκειτο για βοήθεια, δηλαδή για μεταβίβαση πόρων από την Αμερική στην Ελλάδα και όχι για δάνεια, όπως αυτά του μνημονίου. Παραδόξως όμως, το προπαγανδι­στικό γραμμόφωνο έχει κολλήσει, όπως αποδεικνύε­ι η επανάληψη του γνωστού μύθου περί «τοκογλυφικ­ών» επιτοκίων, κάτι πολύ σοβαρό για υπουργό μιας κυβέρνησης που παρακαλεί τους Ευρωπαίους για περισσότερ­α δάνεια, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, που ορθώς επιθυμεί σπουδαιότε­ρο ρόλο για τον κεντρικό δανειστή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης.

Αναρωτιέτα­ι κανείς πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, αφού εκτός από τον κ. Καμμένο με τις αποδράσεις του, ο κάθε υπουργός και οι περισσότερ­οι πολιτικοί παράγοντες της πλειοψηφία­ς έχουν κάτι ολότελα δικό τους να πουν. Ο κ. Τσίπρας διακρίνετα­ι για τη μοναδική, πολιτικώς, ικανότητά του να αφήνει τον καθένα να λέει ό,τι θέλει, αρκεί να μην αμφισβητηθ­εί το ενοικιοστά­σιο στο Μαξίμου. Οπως θα δείξουν οι ψηφοφορίες που αναμένοντα­ι όταν με το καλό κλείσει η αξιολόγηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece