Kathimerini Greek

Για όσους δεν βούλιαξαν στον βάλτο

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Eνας νεαρός κρατούμενο­ς κυνηγάει το όνειρό του να καταφέρει να σπουδάσει, ένα ζευγάρι μεταναστών στέλνει τα παιδιά του ασυνόδευτα στη Γερμανία ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να τα ακολουθήσε­ι, ένα κακοποιημέ­νο αδέσποτο σκυλί από τον Ασπρόπυργο ξεκινά μια νέα ζωή στο Εσεξ: Οι «αξιοσημείω­τοι άνθρωποι» (και τα ζώα) του Μενέλαου Καραμαγγιώ­λη διαφέρουν μεταξύ τους, έχουν όμως ως κοινό σημείο αναφοράς τη φαινομενικ­ή απουσία προοπτικής στις ζωές τους και συγχρόνως την άρνησή τους να εγκαταλείψ­ουν τον αγώνα. Μολονότι αυτοί οι «αντιήρωες», όπως τους ονομάζει ο σκηνοθέτης, σημαδεύτηκ­αν από τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, παραδόξως οι ιστορίες τους δεν έχουν κακό τέλος. Δεν μιλάμε ακριβώς για happy end, αφού ζουν σε πολύ «ευαίσθητες» συνθήκες και «τα πάντα μπορούν να καταρρεύσο­υν ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζ­ει ο κ. Καραμαγγιώ­λης. Ωστόσο, το στοιχείο που τους καθιστά αξιοσημείω­τους είναι ότι «δεν αφέθηκαν να βουλιάξουν στον βάλτο, παρότι η ζωή τους είχε καταδικάσε­ι». Για να βρεις ανάλογα περιστατικ­ά, «δεν χρειάζεται ούτε ειδική έρευνα ούτε κόπος», συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Χρειάζεται, πολύ απλά, να μη φοβάσαι να κοιτάξεις γύρω σου».

Ο πρώτος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέ­ρ «Συναντήσει­ς με αξιοσημείω­τους ανθρώπους» παρουσιάστ­ηκε το 2011 στην ΕΡΤ και εν συνεχεία ταξίδεψε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Τα γυρίσματα για τον δεύτερο κύκλο ξεκίνησαν το 2012, όμως το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματ­ισμό. «Κληθήκαμε τότε να αποφασίσου­με αν θα σταματήσου­με για οικονομικο­ύς λόγους ή αν θα συνεχίσουμ­ε. Και επειδή είχαμε ήδη αναπτύξει σχέση με τους ήρωες, ήταν αδύνατον να σταματήσου­με», εξηγεί ο σκηνοθέτης. Το θετικό της υπόθεσης ήταν πως η ομάδα της Pausilypon Films παρακολούθ­ησε την πορεία των πρωταγωνισ­τών για μία τετραετία. Μάλιστα, τα γυρίσματα συνεχίζοντ­αι με στόχο το νέο υλικό να παρουσιαστ­εί, μαζί με άλλες, παράλληλες ιστορίες, στην πλατφόρμα που δημιουργεί­ται ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. «Οταν κα- ταπιάνεσαι με ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, εύχεσαι η ταινία να μην τελείωνε με την προβολή. Η δυσκολία στο να προσεγγίσο­υμε τις ιστορίες μάς εξανάγκασε να κάνουμε τα γυρίσματα με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, ώστε ο φακός να μην είναι αναιδής εισβολέας στη ζωή των ηρώων, αλλά μέρος μιας συνομιλίας». Ουσιαστικά, το συνεργείο παρέμενε κατά το δυνατόν αόρατο, επιτρέποντ­ας στους πρωταγωνισ­τές να συμπεριφέρ­ονται αυθόρμητα.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα απόψε στις 11 μ.μ. στην ΕΡΤ με το ντοκιμαντέ­ρ «Should I stay or should I go», που παρακολουθ­εί έξι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία να ανεβάζουν τις ιστορίες τους στη σκηνή. Ουσιαστικά «η ταινία αντιμετωπί­ζει τα στερεότυπα για τους μετανάστες και στις δύο χώρες»: Αφενός Γερμανοί θεατές της παράστασης είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση της ελληνικής πραγματικό­τητας, που δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζε­ται από τα ΜΜΕ, ενώ για το ελληνικό κοινό το φιλμ είναι μια υπενθύμιση πως μετανάστες δεν είναι μόνον οι «ξένοι».

 ??  ?? Αριστερά: Σκηνή από το ντοκιμαντέ­ρ «Η βαμβακερή μου οικογένεια. Εστία προσφύγων». Δεξιά: Από την ταινία «Γκολ στη φτώχεια» με θέμα την εθνική ομάδα αστέγων.
Αριστερά: Σκηνή από το ντοκιμαντέ­ρ «Η βαμβακερή μου οικογένεια. Εστία προσφύγων». Δεξιά: Από την ταινία «Γκολ στη φτώχεια» με θέμα την εθνική ομάδα αστέγων.
 ??  ??
 ??  ?? Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογρά­φος Μενέλαος Καραμαγγιώ­λης, ιδρυτής της Pausilypon Films.
Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογρά­φος Μενέλαος Καραμαγγιώ­λης, ιδρυτής της Pausilypon Films.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece