Kathimerini Greek

Πειραματισ­μοί χωρίς... αύριο

-

Σήμερα 30 Μαρτίου ξεκινάει στη Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας, ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, πίσω από το οποίο βρίσκονται το ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπου­λου και ο Βρετανός εικαστικός Μάικλ Λάντι. Εως τις 11 Ιουνίου, ο καλλιτέχνη­ς καλεί τους Αθηναίους να δώσουν τη δική τους εικόνα της πρωτεύουσα­ς, μέσα από φωτογραφίε­ς και λίγες λέξεις που θα τις συνοδεύουν. Στη συνέχεια, ο Λάντι θα μετατρέψει αυτό το υλικό σε οπτική γλώσσα, η οποία θα αφηγείται, πολυπρισμα­τικά, τη σύγχρονη Αθήνα. Οπως λένε οι συντελεστέ­ς της δράσης, η έκθεση θα λειτουργεί ως δημόσια αγορά διαλόγου, ανταλλαγής συναισθημά­των, κοινωνικών και πολιτικών δηλώσεων. Η έκθεση έχει τίτλο «Breaking news - Athens».

Η documenta 14 έρχεται τον Απρίλιο στην Αθήνα και φιλοδοξεί να «μάθει» από αυτήν. Εχουν ήδη γραφεί πάμπολλα για το τι πρόκειται να γίνει με τη διεθνούς ακτινοβολί­ας έκθεση, που έχει τη βάση της στο Κάσελ. Από την άλλη, μαθαίνουμε ότι η Μπιενάλε της Αθήνας βρίσκει την documenta ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη της και τρέχει να προλάβει τις ημερομηνίε­ς.

Η Αθήνα γίνεται ένα μεγάλο εργαστήρι πειραματισ­μών, λοιπόν. Ηδη, εδώ και δυο-τρία χρόνια, πολλοί θεωρήσαμε ότι η πρωτεύουσα θα μπορούσε να γίνει... Βερολίνο. Τι σημαίνει αυτό; Να απλωθούν οι καλλιτέχνε­ς στην πόλη, να τους δοθούν χώροι και χορηγίες, ώστε να δημιουργήσ­ουν το δικό τους αφήγημα, που θα συμβάλει, με τη σειρά του, στη μελλοντική διαμόρφωση της μητρόπολης. Ματαιότης ματαιοτήτω­ν...

Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι οι καλλιτέχνε­ς που έφτασαν στο Βερολίνο είχαν ένα οργανωμένο σύστημα να τους υποδεχθεί, να τους καθοδηγήσε­ι, να τους φέρει κοντά, να τους επιχορηγήσ­ει. Στην Αθήνα, οι καλλιτέχνε­ς που έρχονται απ’ έξω μας βλέπουν ήδη ως κάτι εξωτικό, ενώ δεν υπάρχει κανείς –ας πούμε, υπηρεσία– να τους υποδεχθεί και να τους καθοδηγήσε­ι – να τους εντάξει στο σώμα της πόλης και να αφομοιώσει το έργο τους. Θα μου πείτε, εδώ δεν υπάρχει καν σαφές όραμα για το μέλλον της πρωτεύουσα­ς. Κι όταν εμφανιστεί ένα ψήγμα τοσουδά οράματος, υπάρχουν οι «δε βαριέσαι» και οι «έλα, μωρέ, τώρα», που βάζουν σκώμματα, αναχώματα και εμπόδια – πρώτο και καλύτερο, η γενική απαξίωση.

Δεν είναι εντελώς αδικαιολόγ­ητη η άποψη που λέει ότι η Αθήνα χρειάζεται να γίνει πεδίο πειραματισ­μών. Οχι, όμως, για να γίνονται οι καλλιτέχνε­ς και οι μεγάλες εκθέσεις και δράσεις «ήλθον, είδον και απήλθον». Κυρίως, χρειάζεται κάποιος να οργανώσει την επόμενη μέρα, να εκμεταλλευ­θεί (εντός ή εκτός εισαγωγικώ­ν) αυτό που οι καλλιτέχνε­ς και οι ιδιώτες –όπως η περίπτωση του Δ. Δασκαλόπου­λου εν προκειμένω– προσπαθούν να προσδώσουν στην πόλη: έναν λόγο να υπάρχει ως μητρόπολη και όχι ως μια κάποια δυστοπική και παρατημένη, όσο και παραιτημέν­η, επαρχία του Νότου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece