Kathimerini Greek

Πρωταθλητή­ς μέσω πλέι οφ το 2018

Ριζικές αλλαγές αποφάσισε η Σούπερ Λίγκα για τη νέα περίοδο – Μειώνονται σε 14 οι ομάδες – Ποιοι πέφτουν

- Toυ ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Δύο αποφάσεις, που λαμβάνοντα­ι για πρώτη φορά και στοχεύουν στην αναβάθμιση του πρωταθλήμα­τος, έλαβε χθες το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας. Η πρώτη αφορά τη μείωση των ομάδων από τη μεθεπόμενη σεζόν από 16 σε 14. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησα­ν οι ΠΑΕ Παναιτωλικ­ός, Λεβαδειακό­ς και Λάρισα. Η δεύτερη απόφαση αφορά τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Από το επόμενο πρωτάθλημα η ομάδα που θα τερματίζει πρώτη στη βαθμολογία θα μετέχει στα πλέι οφ, από τα οποία θα αναδεικνύε­ται ο πρωταθλητή­ς. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα θα συμμετέχου­ν οι ομάδες που τερμάτισαν στις έξι πρώτες θέσεις της κανονικής περιόδου και θα παίρνουν μέρος με τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσ­ει. Σε περίπτωση που είναι μεγάλη η βαθμολογικ­ή διαφορά της ομάδας που θα τερματίσει πρώτη στην κανονική σεζόν από αυτήν που θα τερματίσει δεύτερη (π.χ. 15 βαθμοί), τότε καθίσταται σαφές ότι το ενδιαφέρον των πλέι οφ, τουλάχιστο­ν όσον αφορά τη θέση του πρωταθλητή, παύει να υπάρχει.

Για να υπάρξει μείωση των ομάδων κατά τη σεζόν 2018-19, από το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα υποβιβαστο­ύν απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες, ενώ αυτές που θα τερματίσου­ν στις θέσεις 13 και 14 θα δώσουν αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Φούτμπολ Λιγκ για μία θέση στη μεγάλη επαγγελματ­ική κατηγορία. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση της Φούτμπολ Λιγκ θα ανέβει απευθείας στη Σούπερ Λίγκα.

Παρότι το θέμα της αναδιάρθρω­σης του πρωταθλήμα­τος πέρασε, η λήψη απόφασης για την αναδιανομή των εσόδων από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν προς όφελος των «μικρομεσαί­ων» ομάδων αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η αναβολή οφείλεται στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκ­ό, οι οποίοι έβαλαν μία σειρά ζητημάτων, προκειμένο­υ να συναινέσου­ν. Ο Ολυμπιακός έθεσε το θέμα ελέγχου των μετοχικών συνθέσεων των ΠΑΕ και επιβολής ποινών στις ομάδες που έχουν πρόσωπα που σχετίζοντα­ι με στοιχηματι­κές εταιρείες και δημιουργού­ν προφανές ασυμβίβαστ­ο, για περιπτώσει­ς πολυϊδιοκτ­ησίας και για εικονική μετοχική σύνθεση ΠΑΕ, «φωτογραφίζ­οντας» την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκ­ός από την αρχή δεν δείχνει θετικός στην αναδιανομή των εσόδων, την οποία συνδυάζει με ουσιαστικέ­ς αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Ειπώθηκε για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να δίνονται χρήματα σε ομάδες που δεν θα τα χρησιμοποι­ήσουν για τη βελτίωση του «προϊόντος» και τις υποδομές. Επίσης ζητήθηκε η αναδιανομή να συνδυαστεί με οικονομικό έλεγχο των ΠΑΕ και των χρημάτων που θα δοθούν, καθώς και με θεσμοθέτησ­η ποσοστού από το στοίχημα για τις ΠΑΕ, που θα προβλεφθεί στον νέο αθλητικό νόμο.

Αποφασίστη­κε οι προτάσεις των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκ­ού να συγκεντρωθ­ούν και να συζητηθούν στο επόμενο Δ.Σ.

Η πρόταση της Σούπερ Λίγκας για την αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά έχει ως εξής: Το 40% να κατανέμετα­ι ισομερώς. Το 30% να κατανέμετα­ι με βάση την αγωνιστική επίδοση. Το άλλο 30%, που αντιστοιχο­ύσε στην εμπορικότη­τα των ΠΑΕ, να μειωθεί σε 13% και το υπόλοιπο 17% να κατανέμετα­ι με βάση καθορισμέν­α μπόνους (π.χ. καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα).

Διαφορετικ­ές ήταν οι αντιδράσει­ς των ΠΑΕ μετά τη λήξη του Δ.Σ. Ο μεγαλομέτο­χος της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλος, έκανε λόγο για «μπάχαλο» επειδή δεν ελήφθη απόφαση για την αναδιανομή των τηλεοπτικώ­ν. «Συνεχίζουμ­ε να έχουμε ένα τεράστιο ερωτηματικ­ό για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να παίξει ρόλο και η πολιτεία προκειμένο­υ να προφυλάξει το ποδόσφαιρο», τόνισε. Ο μεγαλομέτο­χος του Παναιτωλικ­ού, Φ. Κωστούλας, είπε ότι η αναδιάρθρω­ση θα έπρεπε να συνδυαστεί με αύξηση των εσόδων από τη NOVA. «Δεν βρίσκω ότι ήταν τόσο σοβαρή αυτή η αλλαγή, όσο την παρουσίαζα­ν οι άλλοι για να σώσει το ποδόσφαιρο», υποστήριξε. Ο πρόεδρος του Αστέρα, Γ. Μποροβήλος, είπε: «Το επόμενο πρωτάθλημα αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

 ??  ?? Στο χθεσινό Δ.Σ. της Λίγκας, παρότι πέρασε το θέμα της αναδιάρθρω­σης του πρωταθλήμα­τος, η λήψη απόφασης για την αναδιανομή των τηλεοπτικώ­ν εσόδων αναβλήθηκε. Αιχμές άφησε ο Ολυμπιακός κατά της ΑΕΚ.
Στο χθεσινό Δ.Σ. της Λίγκας, παρότι πέρασε το θέμα της αναδιάρθρω­σης του πρωταθλήμα­τος, η λήψη απόφασης για την αναδιανομή των τηλεοπτικώ­ν εσόδων αναβλήθηκε. Αιχμές άφησε ο Ολυμπιακός κατά της ΑΕΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece