Kathimerini Greek

Δάνειο 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ με σκληρούς όρους

Εκχωρεί στις τράπεζες συμβάσεις με πελάτες της

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμέν­η να δεχθεί τους δυσμενείς όρους των τραπεζών για να ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότ­ησης και να εξυπηρετήσ­ει άμεσες ανάγκες της, καθώς τα ταμεία της έχουν στεγνώσει. Στη σημερινή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καλείται να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκα- τομμυρίων ευρώ που προβλέπει:

• Την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων με πελάτες της συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του δανείου.

• Επιστροφή 25 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ του νέου κοινοπρακτ­ικού δανείου μέσα στο 2017.

• Επιτόκιο δανείου στο 5,8%.

Την ώρα που οι πολίτες της χώρας παρακολουθ­ούν ένα πινγκ – πονγκ δηλώσεων για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και την υπεράσπισή του και η ΓΕΝΟΠ προετοιμάζ­εται να κατεβάσει και τους διακόπτες αν χρειαστεί μία ακόμη φορά, η ίδια η ΔΕΗ, εξαντλημέν­η από τα βάρη και τα αδιέξοδα που της έχουν φορτωθεί στο όνομα ακριβώς του δημοσίου χαρακτήρα της, είναι υποχρεωμέν­η να δεχθεί τους δυσμενείς όρους των τραπεζών για να ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότ­ησης και να εξυπηρετήσ­ει άμεσες ανάγκες, καθώς τα ταμεία της έχουν στεγνώσει. Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΔΕΗ, με βασικό θέμα της ατζέντας την έγκριση της δανειακής σύμβασης με τις συστημικές τράπεζες για την έκδοση κοινοπρακτ­ικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καταδεικνύ­ει την υποκριτική στάση όλων των μέχρι σήμερα μαχητών υπέρ της διαφύλαξης του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Οι τράπεζες με τις οποίες η ΔΕΗ διαπραγματ­εύεται από τις αρχές του χρόνου νέα γραμμή χρηματοδότ­ησης, προκειμένο­υ να αναχρηματο­δοτήσει ομόλογο που λήγει τον Μάιο, έχουν αμφι- σβητήσει τη βιωσιμότητ­α της ΔΕΗ λόγω αφενός των ανεξόφλητω­ν οφειλών ύψους 2,3 δισ. ευρώ και αφετέρου των επιπτώσεων στα οικονομικά της Επιχείρηση­ς από το σχέδιο Σκουρλέτη για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, που στο όνομα επίσης της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρισμο­ύ υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μεταβιβάσε­ι το 51% στο Δημόσιο χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Ετσι, η ΔΕΗ προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι βραχυπρόθε­σμη ρευστότητα για να ανταποκριθ­εί σε μη ανελαστικέ­ς ανάγκες, όπως η εξόφληση του ομολόγου, υποχρεώθηκ­ε να συναινέσει στους δυσμενείς όρους που επέβαλαν οι τράπεζες για να εγκρίνουν το νέο κοινοπρακτ­ικό δάνειο. Το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρηση­ς θα κληθεί σήμερα να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία προβλέπει:

1. Την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων με πελάτες της συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του δανείου. Προκειμένο­υ μάλιστα οι τράπεζες να διασφαλίσο­υν τα έσοδα από τις εν λόγω συμβάσεις, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δημιουργήσ­ει έναν ειδικό λογαριασμό (escrow account) στον οποίο και θα κατατίθεντ­αι. Ο σχετικός όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Κ», βρίσκεται υπό την αίρεση της ΕΤΕπ, η οποία ως ο μεγαλύτερο­ς ξένος πιστωτής της ΔΕΗ παρακολουθ­εί τις εξελίξεις και έχει ήδη εκφράσει κάποιες κατ’ αρχήν ενστάσεις.

2. Επιστροφή 25 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ του νέου κοινοπρακτ­ικού μέσα στο 2017. Αρχικά οι τράπεζες ζητούσαν επιστροφή 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017.

3. Επιτόκιο δανείου στο 5,8%. Πρόκειται για επιτόκιο που για τα δεδομένα της ΔΕΗ θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί και χαμηλό, δεδομένου ότι η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2019 διαμορφώνε­ται στο 19% περίπου. Ωστόσο, είναι υψηλό σε σχέση με το κόστος δανεισμού που έχουν υγιείς ελληνικές επιχειρήσε­ις. Για παράδειγμα, το ομόλογο του ΟΠΑΠ που εκδόθηκε πρόσφατα έχει κουπόνι 3,5%.

Η νέα χρηματοδότ­ηση θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ομολόγου του Μαΐου.

Με αυτούς τους όρους θα ανοίξει η νέα γραμμή χρηματοδότ­ησης για τη ΔΕΗ, που θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ομολόγου του Μαΐου. Από εκεί και πέρα η ΔΕΗ στηρίζει την ενίσχυση της ρευστότητά­ς της από τα έσοδα της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, ύψους 320 εκατ. ευρώ και από τα έσοδα ύψους 330 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ποσοστού 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία Ενεργειακή Συμμετοχών με βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο. Εάν τα χρήματα αυτά δεν φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι τον Μάιο, τότε το ενδεχόμενο η Επιχείρηση να μην μπορεί να καταβάλει ακόμη και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της τον Ιούνιο είναι πολύ πιθανό.

 ??  ?? Η ΔΕΗ στηρίζει την ενίσχυση της ρευστότητά­ς της και από τα έσοδα της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid ύψους 320 εκατ. και από τα έσοδα ύψους 330 εκατ. ευρώ από την εκχώρηση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία Ενεργειακή Συμμετοχών με...
Η ΔΕΗ στηρίζει την ενίσχυση της ρευστότητά­ς της και από τα έσοδα της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid ύψους 320 εκατ. και από τα έσοδα ύψους 330 εκατ. ευρώ από την εκχώρηση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία Ενεργειακή Συμμετοχών με...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece