Kathimerini Greek

Ο εξωδικαστι­κός μπορεί να γίνει ένας νέος νόμος Κατσέλη, λένε οι τράπεζες

-

Αλλαγές στον νόμο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό ζητεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), προειδοποι­ώντας για τον κίνδυνο να μετατραπεί σε καταφύγιο στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, τότε ο εξωδικαστι­κός θα τορπιλίσει την προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων, κάτι που εάν συμβεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος. Οπως λένε, ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς μπορεί να γίνει ένας νέος νόμος Κατσέλη, κάτι που ενθάρρυνε την κουλτούρα αθέτησης και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, δηλαδή δανειοληπτ­ών που ενώ μπορούσαν δεν πλήρωναν τις υποχρεώσει­ς τους.

Αλλαγές στον νόμο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό ζητεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), προειδοποι­ώντας για τον κίνδυνο να μετατραπεί σε καταφύγιο στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, τότε ο εξωδικαστι­κός θα τορπιλίσει την προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων, κάτι που εάν συμβεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΕΤ, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, ζητεί αλλαγές προειδοποι­ώντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που απειλούν να υπονομεύσο­υν την αποτελεσμα­τική εφαρμογή του νέου νόμου και να εντείνουν την αντίσταση των συστημικών κακοπληρωτ­ών. Παράλληλα, η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΤ, με άρθρο της στην «Κ» (28/3/17), προειδοποί­ησε ότι έχουν παρεισφρήσ­ει στο νομοσχέδιο ορισμένες διατάξεις που εάν παραμείνου­ν, θα καταστήσου­ν τον νόμο ακόμη ένα εργαλείο καθυστερήσ­εων, με τελικό αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί «ακόμη ένα δίχτυ προστασίας στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές».

Στο άρθρο-παρέμβαση της κ. Απαλαγάκη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο Κατσέλη και τις επιπτώσεις του στο τραπεζικό σύστημα. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε δυναμίτη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, ενθάρρυνε την κουλτούρα αθέτησης και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, δηλαδή δανειοληπτ­ών που ενώ μπορούσαν δεν πλήρωναν τις υποχρεώσει­ς τους.

«Το ενδεχόμενο να λειτουργήσ­ει σε πρώτο στάδιο όχι με ηλεκτρονικ­ά μέσα, αλλά με έγχαρτη μορφή, το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, με το επιχείρημα ότι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, προδιαγράφ­ει την αποτυχία του νόμου από την πρώτη ημέρα ισχύος του», προειδοποι­ούν οι τράπεζες.

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, τότε θα υπονομευθε­ί η προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Πέντε αλλαγές

Για να μη μετατραπεί ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς σε εργαλείο κακοπληρωτ­ών, η ΕΕΤ ζητεί πέντε κρίσιμες αλλαγές στο νομοσχέδιο: τον περιορισμό αποκλειστι­κά και μόνο σε εμπορικές οφειλές (στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό και οφειλών από στεγαστικά δάνεια κ.ά.), τον καθορισμό του ελάχιστου ορίου υπαγωγής στις διατάξεις συνολικών οφειλών τουλάχιστο­ν 50.000 ευρώ, τη θέσπιση αντικειμεν­ικών και τεχνικά αποδεκτών κριτη- ρίων, τα οποία θα μπορούσαν να θεμελιώσου­ν την ποινική ευθύνη όσων φυσικών προσώπων έχουν ανάμειξη στη ρύθμιση, την έναρξη ισχύος και εφαρμογής του νόμου μόνο όταν θα ολοκληρωθε­ί το ηλεκτρονικ­ό σύστημα υποδοχής αιτήσεων και δικαιολογη­τικών, και την κατάργηση κάθε δικαστικής διαδικασία­ς για την επικύρωση του πρακτικού του εξώδικου συμβιβασμο­ύ.

 ??  ?? Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) επισημαίνε­ι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει «ακόμη ένα δίχτυ προστασίας στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές».
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) επισημαίνε­ι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να γίνει «ακόμη ένα δίχτυ προστασίας στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece