Kathimerini Greek

Μεγάλη πτώση του τζίρου των σούπερ μάρκετ

Επιχειρήσε­ις οδηγούνται σε ασφυξία λόγω της μειωμένης αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εντονη ανησυχία για την απότομη κάμψη της κατανάλωση­ς, ακόμη και στα πλέον βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα και το ψωμί, εκφράζει ανοικτά ο κλάδος της βιομηχανία­ς τροφίμων. «Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωση­ς 5% έως και 7% σε αυτά τα δύο προϊόντα, κάτι που είχαμε να το δούμε χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Εντονη ανησυχία για την απότομη κάμψη της κατανάλωση­ς, ακόμη και στα πλέον βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα και το ψωμί, εκφράζει ανοιχτά ο κλάδος της βιομηχανία­ς τροφίμων. «Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωση­ς 5% έως και 7% σε αυτά τα δύο προϊόντα, κάτι που είχαμε να το δούμε χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι λίγο μετά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, που διαδέχθηκε τον κ. Καλούση στο βήμα, δήλωσε ότι περιμένει με αγωνία τα αποτελέσμα­τα για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου.

Πρόσφατα είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία που έδειχναν καθίζηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του χρόνου έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου: μείωση των πωλήσεων κατά 10% τον Ιανουάριο, συγκυριακή αύξηση κατά 2,9% τον Φεβρουάριο και κάμψη 15% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωση­ς καθιστά ακόμη πιο δύσκολα αντιμετωπί­σιμο το έλλειμμα ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν ο κλάδος και εν γένει οι ελληνικές επιχειρήσε­ις. «Πολλοί δεν κοιμούνται το βράδυ λόγω της συσσώρευση­ς των επισφαλειώ­ν», πρόσθεσε ο κ. Καλούσης. Ο ίδιος επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος της μεταποίηση­ς τροφίμων και ποτών λόγω της συνέχισης των capital controls, της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του εξαιρετικά ασταθούς, όπως το χαρακτήρισ­ε, περιβάλλον­τος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ τόνισε την ανάγκη νέων επενδύσεων, για τις οποίες όμως απαιτείται ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό και διοικητικό πλαίσιο. «Πρέπει να αρχίσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας», κατέληξε.

Στην ανάγκη αλλαγής του μείγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών αλλά και της μείωσης των φόρων και του μη μισθολογικ­ού κόστους αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ίδιος και ενώ η συζήτηση για τις αποκρατικο­ποιήσεις έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αιχμή της ΔΕΗ, τόνισε: «Πρέπει χωρίς δισταγμούς να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων και αξιοποίηση­ς της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».

Μείωση πωλήσεων κατά 10% τον Ιανουάριο και κάμψη 15% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

 ??  ?? «Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωση­ς 5% έως και 7% στο ψωμί και στο γάλα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης.
«Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2017 είδαμε πτώση της κατανάλωση­ς 5% έως και 7% στο ψωμί και στο γάλα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece