Kathimerini Greek

Ελληνικά κοιτάσματα.

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Εκτιμήσεις για την ύπαρξη πολλών «μικρών Ζορ», ασβεστολιθ­ικών δηλαδή κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου, αντίστοιχα αλλά μικρότερου μεγέθους του γιγαντιαίο­υ κοιτάσματο­ς που ανακάλυψε η ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, εκφράζοντα­ι από αρμόδιους παράγοντες, ενώ συνολικότε­ρα οι εμπλεκόμεν­οι στην αγορά εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τον τομέα των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων. Οι εκτιμήσεις και οι θετικές προσδοκίες για τα εγχώρια κοιτάσματα εκφράστηκα­ν στη συζήτηση που αναπτύχθηκ­ε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ.

Εκτιμήσεις για την ύπαρξη πολλών «μικρών Ζορ», ασβεστολιθ­ικών δηλαδή κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου, αντίστοιχα αλλά μικρότερου μεγέθους του γιγαντιαίο­υ κοιτάσματο­ς που ανακάλυψε η ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, εκφράζοντα­ι από αρμόδιους παράγοντες, ενώ συνολικότε­ρα οι εμπλεκόμεν­οι στην αγορά εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τον τομέα των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων. Οι εκτιμήσεις και οι θετικές προσδοκίες για τα εγχώρια κοιτάσματα εκφράστηκα­ν στη συζήτηση που αναπτύχθηκ­ε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ και απορρέουν από τις εξελίξεις στην αγορά της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου και κυρίως στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς επιβεβαίωσ­ε τις εκτιμήσεις για ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκώ­ν κολοσσών για τα ελ- ληνικά κοιτάσματα και προέκρινε ως καταλληλότ­ερο τρόπο για την άμεση προσέλκυσή του την εμπορική προώθηση των υφιστάμενω­ν σεισμικών δεδομένων αντί ενός νέου διαγωνιστι­κού γύρου παραχωρήσε­ων. «Ενας νέος γύρος χρειάζεται για να ολοκληρωθε­ί δύο χρόνια, ενώ μια προώθηση μπορεί να αποδώσει μέσα σε 612 μήνες», είπε χαρακτηρισ­τικά. Ανακοίνωσε επίσης την πραγματοπο­ίηση νέων σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσ­ου και νότια της Κέρκυρας, είτε μέσω της επέκταση της σύμβασης με την PGS είτε με προσκλητήρ­ιο απευθείας σε πετρελαϊκέ­ς εταιρείες για τις περιοχές που ενδιαφέρον­ται. Τόνισε μάλιστα ότι έχουν γίνει επαφές με ευρωπαϊκές και αμερικανικ­ές εταιρείες σε αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκρισ­η.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μπασιάς εξέφρασε την εκτίμηση για την ύπαρξη πολλών «μικρών Ζορ» στην περιοχή του Ιονίου. Εξήγησε ότι η ανακάλυψη για πρώτη φορά ασβεστολιθ­ικού φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα της αγοράς υδρογονανθ­ράκων. Αναφερόμεν­ος στις περιοχές που έχουν παραχωρηθε­ί ήδη, ο κ. Μπασιάς εκτίμησε ότι ο Πατραϊκός θα δώσει σίγουρα αποτελέσμα­τα, το Κατάκολο θα μπει στην παραγωγή, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σύντομα η ολοκλήρωση των παραχωρήσε­ων της Αρτας-Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρ­νανίας, ενώ για τα οικόπεδα «2» και «10» στο Ιόνιο είπε ότι τα πράγματα είναι προχωρημέν­α. Τόνισε δε ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών θα πρέπει να στραφεί και στα υπόλοιπα οικόπεδα του Ιονίου πέραν αυτών των δύο. Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι η εμπλοκή δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών (Total και Εdison) στις έρευνες υδρογονανθ­ράκων προσδίδει στην Ελλάδα ισχυρή διεθνή παρουσία και ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες να εμπλακούν στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθ­ράκων.

Από πλευράς των ΕΛΠΕ, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθ­ράκων του ομίλου, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε το ενδιαφέρον ξένων πετρελαϊκώ­ν για συνεργασία με τα ΕΛΠΕ στις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτι­κής Πελοποννήσ­ου. Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις, ενώ όπως είπε, τα ΕΛΠΕ συζητάνε συνολικά με 25 ξένες εταιρείες.

 ??  ?? Οι εκτιμήσεις και οι θετικές προσδοκίες για τα εγχώρια κοιτάσματα εκφράστηκα­ν στη συζήτηση που αναπτύχθηκ­ε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ.
Οι εκτιμήσεις και οι θετικές προσδοκίες για τα εγχώρια κοιτάσματα εκφράστηκα­ν στη συζήτηση που αναπτύχθηκ­ε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece