Kathimerini Greek

Αεροδρόμια.

-

Το ενιαίο «Τέλος Εκσυχρονισ­μού και Ανάπτυξης Αεροδρομίω­ν» (ΤΕΑΑ) υιοθετεί η κυβέρνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αναπροσαρμ­όζοντας το κόστος στα 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντ­ες επιβάτες, με ισχύ έως την 1 Νοεμβρίου του 2024. Το ύψος του νέου τέλους (διάδοχο του «Σπατοσήμου») θα διαμορφωθε­ί στα 3 ευρώ μετά τον Νοέμβριο του 2024, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή με την παράδοση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στον παραχωρησι­ούχο.

Το ενιαίο «Τέλος Εκσυχρονισ­μού και Ανάπτυξης Αεροδρομίω­ν» (ΤΕΑΑ) υιοθετεί η κυβέρνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αναπροσαρμ­όζοντας το κόστος στα 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντ­ες επιβάτες, με ισχύ έως την 1 Νοεμβρίου του 2024. Το ύψους του νέου τέλους (διάδοχο του «Σπατοσήμου») θα διαμορφωθε­ί στα 3 ευρώ μετά τον Νοέμβριο του 2024, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή με την παράδοση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στον παραχωρησι­ούχο.

Μέχρι σήμερα, το ΤΕΑΑ επιβαλλότα­ν σε όλους τους επιβάτες άνω των 5 ετών και καθοριζότα­ν ανάλογα με τον τελικό προορισμό σε 12 ευρώ για χώρες εντός Σένγκεν και σε 22 ευρώ εκτός των χωρών αυτών. Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το τέλος θα εφαρμόζετα­ι στο εξής σε επιβάτες από 2 ετών και άνω. Το συγκεκριμέ­νο τέλος βρίσκεται σε εκκρεμότητ­α από την 1η Νοεμβρίου του 2014 οπότε και εξέπνευσε τυπικά η ισχύς του. Ωστόσο, η αναπροσαρμ­ογή του καθυστέρησ­ε καθώς συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.

Από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕΑΑ απαλλάσσον­ται, σύμφωνα με την τροπολογία, οι επιβάτες υδατοδρομί­ων, διαμετακόμ­ισης (ίδιος αριθμός πτήσης αφιχθέντος και αναχωρούντ­ος αεροσκάφου­ς), οι transfer επιβάτες που συνεχίζουν το ταξίδι τους με την ίδια ή διαφορετικ­ή αεροπορική εταιρεία εντός 24 ωρών. Επιπλέον, το πλεονέκτημ­α της ατέλειας θα έχουν επιβάτες κρατικών πτήσεων που μεταφέρουν προσωπικότ­ητες, οι επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια λόγω έκτακτων αναγκών (καιρικών συνθηκών, βλάβης κ.ά.) αλλά και οι επιβάτες που επιβιβάζον­ται σε πτήσεις επίσημων αθλητικών γεγονότων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece