Kathimerini Greek

Μόλις 1,2 δισ. ευρώ το ενεργητικό των 15 Επαγγελματ­ικών Ταμείων

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ενεργητικό ύψους 38 τρισ. ευρώ διαθέτουν παγκοσμίως τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης που ανήκουν στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. Από αυτά, μόλις το 1,2 δισ. ευρώ ανήκει στα 15 ελληνικά ΤΕΑ που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια.

Την αναγκαιότη­τα ενδυνάμωση­ς του δεύτερου αυτού πυλώνα ασφάλισης, εν μέσω μάλιστα μιας ακόμη ασφαλιστικ­ής «μεταρρύθμι­σης» που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων, επεσήμαναν χθες στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της επενδυτική­ς αγοράς, σε ημερίδα που διοργάνωσα­ν 3 από τα 4 ΤΕΑ υποχρεωτικ­ής ασφάλισης.

Αναλυτικά, από τα συνολικά 15 ΤΕΑ που λειτουργού­ν στην Ελλάδα, τα 4 δημιουργήθ­ηκαν με τον νόμο του 2012 που έδωσε τη δυνατότητα στις συνδικαλισ­τικές ηγεσίες κλάδων να αποφασίσου­ν τη μετατροπή των υφιστάμενω­ν τότε επικουρικώ­ν ταμείων που λειτουργού­σαν με τη μορφή ΝΠΔΔ σε αυτοδιαχει-ριζόμενα ΝΠΙΔ. Πρόκειται για τα ταμεία Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοε­ιδών (ΕΤΕΑΠΕΠ), Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Επικουρική­ς Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Φαρμακευτι­κών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) και το Ταμείο των Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχον­τες επεσήμαναν την ανάγκη ενδυνάμωση­ς του θεσμού των ΤΕΑ στην Ελλάδα, παράλληλα βέβαια με την αναγκαία στρατηγική παραγωγής πλούτου στη χώρα, προκειμένο­υ να υπάρξει δυνατότητα αποταμίευσ­ης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάν­ης μάλι στα, που κατήρτισε τον νόμο για τα υποχρεωτικ­ά ΤΕΑ, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών, προκειμένο­υ να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα για τη δημιουργία νέων ταμείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η πρότασή του για τη μετατροπή υφιστάμενω­ν επικουρικώ­ν και άλλων συμπληρωμα­τικών παροχών ταμείων σε επαγγελματ­ικά με τους υφιστάμενο­υς πόρους-εισφορές, ή ακόμη και αυτή για σύσταση ταμείων συμπληρωμα­τικών προς τον ΕΟΠΥΥ παροχών υγείας με μεταφορά πόρων από τη διπλοασφάλ­ιση, η οποία εφαρμόζετα­ι με το νέο ασφαλιστικ­ό, αλλά και με μικρή επιβάρυνση των ασφαλισμέν­ων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Την εκτίμηση ότι σε μερικά χρόνια οι παροχές του πρώτου πυλώνα (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) θα είναι στο 1/3 αυτών που δίνονταν προ κρίσης και πιθανότατα μικρότερες από αυτές που θα μπορούσε να προσφέρει ο δεύτερος πυλώνας των ΤΕΑ εξέφρασε ο αναλογιστή­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AON Hewitt και πρόεδρος του ΤΕΑ ΕΛΤΑ Παναγιώτης Ζαμπέλης.

Στην τεράστια διεθνή εμπειρία από τη λειτουργία των Επαγγελματ­ικών Ταμείων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Ξενοφών Αυλωνίτης, επισημαίνο­ντας ότι στην Ευρώπη λειτουργού­ν 112.000 επαγγελματ­ικά ταμεία, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,8 τρισ. ευρώ. Παγκοσμίως, τα κεφάλαια ανέρχονται σε 38 τρισ. ευρώ (στοιχεία 2015). Κι ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχο­ύν στο 0,6% του ΑΕΠ, στη Δανία αγγίζουν το 206%, στην Ολλανδία το 180%, σε Ισλανδία και Καναδά το 160% και στις ΗΠΑ το 135% του ΑΕΠ. Την ανάγκη διαμόρφωση­ς μιας νέας επενδυτική­ς κουλτούρας, όπου οι κανόνες αποτίμησης κινδύνου θα χρησιμοποι­ούνται από τα ΤΕΑ και τους υπόλοιπους θεσμικούς επενδυτές όχι για να παράγουν απολογιστι­κά στοιχεία αλλά για ενεργή παρακολούθ­ηση των επενδύσεων και πρόβλεψη των κινδύνων, επεσήμανε το πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας, ενώ η Αρτεμις Παναγιωτοπ­ούλου, διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΕΔΕΚΤ (επενδυτικό­ς βραχίονας των ασφαλιστικ­ών ταμείων), επεσήμανε ότι όπου λειτουργού­ν ΤΕΑ το 80% των παροχών προέρχεται από τις αποδόσεις και μόλις το 20% από τις εισφορές.

Δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece