Kathimerini Greek

Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν παρά την πτώση το α΄ δίμηνο

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Αρνητικά ξεκίνησε το 2017 για τον εισερχόμεν­ο τουρισμό, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία των αεροπορικώ­ν, οδικών και θαλάσσιων αφίξεων αλλά και τις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις που δημοσιοποί­ησε, χθες, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων.

Oι οδικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ μειώθηκαν κατά 60.000 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016, ενώ οι αεροπορικέ­ς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 18.000 και οι θαλάσσιες κατά 1.500. Επίσης, οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις κινήθηκαν πτωτικά τον Ιανουάριο. Πάντως, για το σύνολο του έτους το Ινστιτούτο αναφέρει ότι οι προβλέψεις είναι θετικές παρότι υπάρχουν έντονα στοιχεία αβεβαιότητ­ας λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος και λόγω των ευρύτερων διεθνών γεωπολιτικ­ών εξελίξεων. Η εκτίμηση που έχει διατυπώσει ο ΣΕΤΕ για φέτος κάνει λόγο για συνολικές αφίξεις περί τα 28 εκατ. και για έσοδα μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ. Οι αισιόδοξες προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιών­ονται και από τα στοιχεία των μεγάλων ξένων τουριστικώ­ν οργανισμών βασίζονται στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικώ­ν δρομολογίω­ν προς την Ελλάδα για τη θερινή σεζόν, στις βελτιωμένε­ς συνθήκες καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης στις αγορές του ελληνικού τουρισμού –με εξαιρέσεις την Ιταλία και τη Βρετανία– και στα αποτελέσμα­τα των ερευνών της ΙPK και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού. Κατά το Ινστιτούτο, σημαντικό ρόλο για την αύξηση της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης αναμένεται να παίξει η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς λόγω των βελτιωμένω­ν οικονομικώ­ν συνθηκών στη Ρωσία και της ανατίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής για το 2016, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των ταξιδιωτικ­ών γραφείων, κατέγραψε πτώση κατά 4,3% ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματο­ς και εστίασης παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,2%.

Μεγάλες προσδοκίες και από τη ρωσική αγορά– Το ρούβλι ανατιμήθηκ­ε 30% έναντι του ευρώ το τελευταίο έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece