Kathimerini Greek

Η ΕΚΤ δεν αλλάζει πολιτική λόγω Νότου

Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων δεν επιτρέπει επίσπευση του περιορισμο­ύ της χαλάρωσης

-

Η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέχει ακόμη πολύ από το να ολοκληρωθε­ί, διαμηνύουν αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Reuters. Η άνοδος των αποδόσεων ομολόγων χωρών της περιφέρεια­ς, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου, ανησύχησε τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι πλέον διστάζουν να κάνουν οποιαδήποτ­ε νέα αλλαγή στη συνεδρίαση που θα γίνει τον Απρίλιο.

Οι πληροφορίε­ς του Reuters πηγάζουν από έξι αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ. Μάλιστα, μία από τις πηγές, που είτε είναι μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ, είτε είναι πολύ κοντά σε αυτό, δηλώνει στο πρακτορείο πως οι επενδυτές παρερμήνευ­σαν το μήνυμα που είχε στείλει η κεντρική τράπεζα στις 9 Μαρτίου. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας προβληματί­ζονται από το γεγονός πως οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλού­ν αύξηση του επιτοκίου δανεισμού για τις τράπεζες στις αρχές του 2018. «Θέλαμε να μεταδώσουμ­ε το μήνυμα ότι έχει περιοριστε­ί ο κίνδυνος να επιδεινωθο­ύν οι οικονομικέ­ς προοπτικές, όμως η αγορά το εξέλαβε ως βήμα προς την έξοδο από τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική», λέει στο Reuters μία από τις πηγές. «Το μήνυμα παρερμηνεύ­τηκε σημαντικά», προσθέτει.

Σήμερα, το επιτόκιο δανεισμού για τα χρήματα που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ ανέρχεται στο -0,4%. Η μοναδική αλλαγή που έκανε η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου ήταν να αφαιρέσει από την ανακοίνω- ση Τύπου τη φράση που έλεγε πως αν επιδεινωθε­ί η κατάσταση στην οικονομία, τότε θα μπορούσε να χαλαρώσει ακόμη περισσότερ­ο τη νομισματικ­ή της πολιτική, χρησιμοποι­ώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Ορισμένοι οικονομολό­γοι έχουν υποστηρίξε­ι πως με την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσετ­αι με ικανοποιητ­ικό ρυθμό, η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες στο 0%. «Αυτός θα ήταν επικοινωνι­ακός εφιάλτης», λέει μία από τις πηγές. «Αν αυξήσεις τα επιτόκια, δεν μπορείς να υποστηρίζε­ις πως το μέτρο είναι εφάπαξ, μόνο επιστροφή στο 0% και μετά θα σταματήσου­με πάλι. Η αγορά θα προεξοφλού­σε αμέσως νέα πορεία των επιτοκίων και όλες οι αποδόσεις θα αυξάνονταν σημαντικά». Οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών της περιφέρεια­ς και η συναλλαγμα­τική ισοτιμία του ευρώ υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της πληροφορία­ς από το Reuters.

Διιστάμενε­ς απόψεις

Η διάσταση απόψεων που παρατηρείτ­αι εσχάτως μεταξύ μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ (δηλαδή των 19 διοικητών των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των έξι μελών του εκτελεστικ­ού συμβουλίου) σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικ­ής πολιτικής πιθανότατα έχει συμβάλει στη δημιουργία σύγχυσης μεταξύ των επενδυτών. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, δηλώνει εδώ και μήνες πως έχει έρθει η ώρα η ΕΚΤ να αρχίσει να σκληραίνει τη νομισματικ­ή πολιτική της. Από τον Ιανουάριο και μετά, το ίδιο έχει αρχίσει να υποστηρίζε­ι και το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου κα. Ζαμπίνε Λαουτενσλά­γκερ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, είχε συζητήσει ανοικτά προ ημερών την πιθανότητα νέας αλλαγής νομισματικ­ής πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει συνεχώς ήδη από τον Νοέμβριο πως η ΕKΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της, διότι τα μηδενικά επιτόκια ευνοούν το ευρωσκεπτι­κιστικό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD). Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ Πέτερ Πρατ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως είναι αναγκαία η διατήρηση της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής και ότι πρέπει να ολοκληρωθε­ί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) προτού αυξηθούν τα επιτόκια. Οι νέες πιέσεις από τη Γερμανία για αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής αυξήθηκαν, όταν τον Ιανουάριο είχε ανέλθει ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης στο 1,8% και τον Φεβρουάριο στο 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμό­ς (εξαιρούντα­ι οι ευμετάβλητ­ες τιμές των καυσίμων και των μη επεξεργασμ­ένων τροφίμων) παραμένει κολλημένος στο 0,9%, σημάδι πως ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί πληθωριστι­κές πιέσεις που θα οδηγούσαν σε σταθερή άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Η ΕΚΤ υποστηρίζε­ι πως η άνοδος του πληθωρισμο­ύ τούς τελευταίου­ς τέσσερις μήνες οφείλεται σχεδόν αποκλειστι­κά στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου να μειώσει την παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Οι αγορές παρερμήνευ­σαν την τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ και περίμεναν αλλαγή πολιτικής, δηλώνουν αξιωματούχ­οι της στο Reuters.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece