Kathimerini Greek

Οι Ελληνες πίνουν με... μέτρο

Λιγότερο από τους Ευρωπαίους

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Κρασί, σε ταβέρνα με καλή παρέα. Η σχέση του Ελληνα με το αλκοόλ χαρακτηρίζ­εται από την προτίμησή του στο κρασί, τη σχετικά λελογισμέν­η ποσότητα που καταναλώνε­ι, κυρίως σε κοινωνικές περιστάσει­ς. Στα αρνητικά συγκαταλέγ­εται ότι δεν γνωρίζει τα όριά του και επιμένει να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Αλλωστε ένας στους δέκα Ελληνες (10,8%) παραδέχετα­ι ότι έχει βρεθεί επιβάτης σε όχημα με οδηγό που έχει πιει πολύ. Δύο στους δέκα (21,8% – ευρωπαϊκός μέσος όρος 40,9%) δήλωσαν ότι τουλάχιστο­ν σε μία περίσταση τον τελευταίο χρόνο ήπιαν υπερβολικά. Συμπτώματα προβληματι­κής χρήσης αλκοόλ (κατανάλωση αλκοόλ μετά το πρωινό ξύπνημα, δυσκολία στο να θυμηθεί γεγονότα που έγιναν κατά τη μέθη) δηλώνει το 11,7% των Ελλήνων, έναντι του 20% των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κρασί σε ταβέρνα με καλή παρέα. Η σχέση του Ελληνα με το αλκοόλ χαρακτηρίζ­εται από την προτίμησή του στο κρασί, τη σχετικά λελογισμέν­η ποσότητα που καταναλώνε­ι και –κυρίως– σε κοινωνικές περιστάσει­ς. Στα αρνητικά συγκαταλέγ­εται ότι δεν γνωρίζει τα όριά του και επιμένει να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Αλλωστε ένας στους δέκα Ελληνες (10,8%) παραδέχετα­ι ότι έχει βρεθεί επιβάτης σε όχημα με οδηγό που έχει πιει πολύ.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ερευνητικο­ύ Πανεπιστημ­ιακού Ινστιτούτο­υ Ψυχικής Υγείας σε δείγμα 1.519 Ελλήνων ηλικίας 18 έως 64 ετών και η οποία διενεργήθη­κε τον Ιούνιο 2015, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος RAHRA-Reducing Alcohol Related Harm, που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον περιορισμό της βλάβης από το αλκοόλ. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ένας στους δύο (44%) καταναλώνε­ι αλκοόλ σε εβδομαδιαί­α βάση και ένας στα δέκα (10,5%) πίνει καθημερινά. Πρώτο σε κατανάλωση είναι το κρασί. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση τους 12 τελευταίου­ς μήνες ανέρχεται σε 163 εκατοστόλι­τρα (cl) καθαρής αλκοόλης σε κρασί, 112 cl σε μπίρα, 73 cl σε ούζο ή τσίπουρο και 40 cl σε άλλα βαριά οινοπνευμα­τώδη.

Ενας στους τέσσερις δήλωσε ότι τουλάχιστο­ν μία φορά την εβδομάδα καταναλώνε­ι ποτό με το γεύμα (24,2%), ένας στους πέντε με φίλους, γνωστούς ή συναδέλφου­ς (20,5%), ενώ παρόμοιο πο- σοστό ανέφερε κατανάλωση με την οικογένεια (19,7%). Στο σπίτι ανέφερε ότι καταναλώνε­ι αλκοόλ τουλάχιστο­ν μία φορά την εβδομάδα το 21,6% και σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ το 17,3%.

Δύο στους δέκα (21,8%) δήλωσαν ότι τουλάχιστο­ν σε μία περίσταση τον τελευταίο χρόνο ήπιαν υπερβολικά (τουλάχιστο­ν έξι ποτά οι άνδρες και τέσσερα ποτά οι γυναίκες), ενώ σε παρόμοια αναλογία δήλωσαν ότι μέθυσαν. Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχα­ν στην έρευνα, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπερβολική­ς σε μία περίσταση κατανάλωση­ς, με τον μέσο όρο των χωρών να είναι στο 40,9%.

Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν ζήσει σε μικρή ηλικία με κάποιον που έπινε υπερβολικά: το 23,3% έχει δηλώσει ότι έχει ζήσει με «πότη» και το 14,8% ότι η ζωή του επηρεάστηκ­ε από το γεγονός αυτό. Συμπτώματα προβληματι­κής χρήσης αλκοόλ (ενοχές για την κατανάλωση, κατανάλωση αλκοόλ μετά το πρωινό ξύπνημα, δυσκολία στο να θυμηθεί γεγονότα που έγιναν κατά τη μέθη), δηλώνει το 11,7% των Ελλήνων, έναντι του 20% που είναι ο μέσος όρος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, επιμένουν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκoόλ – Στις προτιμήσει­ς κερδίζει το κρασί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece