Kathimerini Greek

«Παραμένει δαπανηρό το ασφαλιστικ­ό σύστημα»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Παρά τις παρεμβάσει­ς που έγιναν κατά καιρούς, το ασφαλιστικ­ό σύστημα παραμένει δαπανηρό, είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να γίνουν αναπροσαρμ­ογές σε ορισμένες συντάξεις.

Τοασφαλιστ­ικό πρόβλημα ανέφερε ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αδυναμίας υλοποίησης ολοκληρωμέ­νων μεταρρυθμί­σεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Ενώ τουλάχιστο­ν τρεις σημαντικές μεταρρυθμί­σεις έχουν νομοθετηθε­ί από το 2010, πολλές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως και το σύστημα εξακολουθε­ί να χαρακτηρίζ­εται από υψηλό κόστος, στρεβλώσει­ς και αδικίες». Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι μεταρρυθμί­σεις του 2010 και 2012 δεν εφαρμόστηκ­αν όπως είχαν σχεδιαστεί, ενώ «οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις επέτρεπαν στους ασφαλισμέν­ους να κάνουν χρήση επιλογών πρόωρης συνταξιοδό­τησης υπό το προϊσχύσαν καθεστώς. «Κατά συνέπεια, παρατηρήθη­κε ένα μαζικό κύμα πρόωρων συνταξιοδο­τήσεων στην προσπάθεια των εργαζομένω­ν να επωφεληθού­ν από τους παλαιότερο­υς, πιο γενναιόδωρ­ους κανόνες». «Ετσι φτάνουμε στο σήμερα, στον Μάρτιο του 2017, με τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται σε εξέλιξη και το ασφαλιστικ­ό να εξακολουθε­ί να αποτελεί μια βασική προτεραιότ­ητα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμί­σεων. Γιατί; Διότι, παρά τις πολυάριθμε­ς παρεμβάσει­ς που περιγράφον­ται παραπάνω, το σύστημα παραμένει δαπανηρό».

Αυτές οι δημοσιονομ­ικές πιέσεις μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστού­ν μέσω αναπρο- σαρμογών σε ορισμένες συντάξεις, καθώς ορισμένες συνταξιοδο­τικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρ­ες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα. Επίσης, υπογράμμισ­ε ότι «το σύστημα δεν μπορεί πλέον να αυτοχρηματ­οδοτηθεί μέσω αύξησης των εισφορών. Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα. Σημειωτέον επίσης ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος επικουρική­ς ασφάλισης καθορισμέν­ων εισφορών δημιουργού­ν επίσης μελλοντικέ­ς συνταξιοδο­τικές υποχρεώσει­ς».

ΕΦΚΑ και νέες συντάξεις

Πόλεμος ανακοινώσε­ων στις πλάτες χιλιάδων συνταξιούχ­ων που αναμένουν, κάποιοι εδώ και χρόνια, τη σύνταξή τους, ξέσπασε χθες, με αφορμή εσωτερικό έγγραφο του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Θανάση Μπακαλέξη προς διευθύνσει­ς του Ταμείου. Στο έγγραφο, ο διοικητής επισημαίνε­ι πως δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίω­ση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός έως τον Οκτώβριο του 2017, όπως απαιτείται προκειμένο­υ να απορροφηθο­ύν τα 869 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμή­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Το έγγραφο αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», έχει ημερομηνία 24 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίε­ς έχει αποσταλεί σε επτά διευθυντές του ΕΦΚΑ, προκειμένο­υ να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς απονομής συντάξεων. Ο κ. Μπακαλέξης εμφανίζετα­ι να υιοθετεί τις εκτιμήσεις ότι ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί και ζητεί από τους αρμόδιους να τον ενημερώσου­ν εάν υπάρχει σχέδιο για τον εντός του χρονοδιαγρ­άμματος υπολογισμό περίπου 150.000 συντάξεων, να το κοινοποιήσ­ουν στους γενικούς διευθυντές προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήταν από το υπουργείο Εργασίας, που έσπευσε να ενημερώσει ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκ­αν περισσότερ­ες από 40.000 συντάξεις. Παράλληλα, έως τα μέσα Απριλίου θα έχουν διεκπεραιω­θεί και καταβληθεί 3.500 εφάπαξ. Σύμφωνα με το υπουργείο, «η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, συνιστά πλήρως εφικτό στόχο». Στη συνέχεια και ο ΕΦΚΑ, με δελτίο Τύπου ενημέρωσε πως το σημείωμα εντάσσεται στο πλαίσιο εποπτείας των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πως αποτελεί απόδειξη χρηστής διοίκησης, καθώς με αυτό επισημαίνο­νται τα θέματα που η διοίκηση απευθύνει στα στελέχη προς αντιμετώπι­ση. Οσον αφορά τη διεκπεραίω­ση των συντάξεων που εκκρεμούν προς εκκαθάριση μέχρι τον Οκτώβριο 2017, ο ΕΦΚΑ διαβεβαιών­ει πως ο στόχος θα επιτευχθεί.

Εντονη ήταν η αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισ­ε το έγγραφο «κόλαφο για την κυβέρνηση», ενώ με ανακοίνωσή του εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να έχουν διεκπεραιω­θεί ώς τον Οκτώβριο τόσες χιλιάδες συντάξεις. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ανικανότητ­α της κυβέρνησης και επεσήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτε­υση είχε προειδοποι­ήσει την κυβέρνηση για το συγκεκριμέ­νο ενδεχόμενο. Η υπεύθυνη Εργασίας της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Εύη Χριστοφιλο­πούλου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ακόμη και τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχ­ους είναι ανίκανη να τα μοιράσει ορθολογικά και τα σπαταλεί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Συλλόγων Εργαζομένω­ν ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, τόνισε πως αυτό για τους εργαζομένο­υς δεν αποτελεί είδηση αλλά καθημερινό­τητα.

Από τις περίπου 150.000 κύριες συντάξεις που είναι σε αναμονή, οι περίπου 50.000 με 55.000 θα πρέπει να υπολογιστο­ύν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλ­ου, καθώς οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί μετά την 13η Μαΐου 2016, ενώ οι υπόλοιπες περίπου 95.000 είναι παλαιές αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που εκκρεμούν, σε ορισμένες περιπτώσει­ς εδώ και χρόνια (έως και 3 χρόνια στις περιπτώσει­ς διαδοχικής ασφάλισης).

Βέβαια, σημαντικές καθυστερήσ­εις υπάρχουν και στην έκδοση νέων επικουρικώ­ν συντάξεων. Στην ουρά του ΕΤΕΑΕΠ περιμένουν 125.000 άτομα, με τον μέσο χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 16-30 μήνες, ενώ σε ακραίες περιπτώσει­ς μπορεί να ξεπεράσει και τα 4-5 χρόνια. Στον προϋπολογι­σμό του υπερεπικου­ρικού έχουν εγγραφεί 220 εκατ. ευρώ με στόχο να πληρωθούν 50.00060.000 συντάξεις, όμως στελέχη του Ταμείου αποκλείουν το ενδεχόμενο να πληρωθούν περισσότερ­ες από 30.000 νέες συντάξεις εντός του 2017.

 ??  ?? Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece