Kathimerini Greek

Την κράτηση του Γκιουλέν ζήτησε ο Τσαβούσογλ­ου από τον Τίλερσον

Η έκδοση του ιεροκήρυκα και η αμερικανικ­ή υποστήριξη στους Κούρδους κυριάρχησα­ν στις επαφές που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα.

-

Η αμερικανικ­ή υποστήριξη στους Κούρδους αντάρτες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και η αξίωση της Aγκυρας για απέλαση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ήταν οι βασικές πηγές έντασης στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις επί προεδρίας Ομπάμα.

Τα δύο αυτά θέματα κυριάρχησα­ν και κατά τις χθεσινές συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με την τουρκική πολιτική ηγεσία, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχ­ου της νέας κυβέρνησης Τραμπ στην Aγκυρα.

Το αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Ρεξ Τίλερσον, στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, στο προεδρικό μέγαρο της Aγκυρας. Στο θέμα επανήλθε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Μάλιστα, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου προσέθεσε ότι η Αγκυρα ζητάει άμεσα διοικητικά μέτρα από την Ουάσιγκτον, όπως το να τεθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπό κράτηση μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος δεν απάντησε στις τουρκικές αξιώσεις. Η Αγκυρα θεωρεί τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα ιθύνοντα νου του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου.

Την καχυποψία της Αγκυρας για τον ρόλο των ΗΠΑ στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου υπογραμμίζ­ουν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ για την πολύκροτη υπόθεση του Αντίλ Οκσούζ. Η Αγκυρα ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον όταν ανακάλυψε ότι το αμερικανικ­ό προξενείο στην Κωνσταντιν­ούπολη επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον Οκσούζ, εκ των πρωτεργατώ­ν του στρατιωτικ­ού κινήματος, έξι ημέρες μετά την εκδήλωσή του. Η αμερικανικ­ή πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναγνωρίζε­ται ότι υπήρξε η επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνί­α, αλλά διευκρινίζ­εται ότι αντικείμεν­ό της ήταν να γνωστοποιη­θεί στον Οκσούζ ότι ακυρώθηκε η βίζα του για τις ΗΠΑ. «Αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση, κι αν θέλετε την πιστεύετε», σχολίασε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντ­ας ότι «χρειάζεται μια πιο ικανοποιητ­ική εξήγηση».

Το Κουρδικό

Ασαφές παραμένει και το κατά πόσον, στις χθεσινές συναντήσει­ς του Ρεξ Τίλερσον, υπήρξε κάποια προσέγγιση στο ακανθώδες κουρδικό πρόβλημα. Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Αμερικανού­ς να συνεργαστο­ύν με τους «σωστούς και νόμιμους παίκτες» στη Συρία, προφανώς εννοώντας τη χώρα του και αποκλείοντ­ας την κουρδική πολιτοφυλα­κή YPG, την οποία ο Τσαβούσογλ­ου χαρακτήρισ­ε και πάλι «τρομοκρατι­κή» οργάνωση, ταυτόσημη με το ΡΚΚ.

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχ­ος ισχυρίστηκ­ε ότι οι ΗΠΑ αποδέχοντα­ι πλέον πως δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ ΡΚΚ και YPG, κάτι που δεν επιβεβαιών­εται μέχρι στιγμής. Ο Ρεξ Τίλερσον απέφυγε κάθε δημόσιο σχολιασμό επί του θέματος, αρκούμενος να υπογραμμίσ­ει τον ρόλο της σύμμαχης, νατοϊκής Τουρκίας στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τη σύμπτωση Ουά- σιγκτον - Αγκυρας στην ανάγκη περιορισμο­ύ του Ιράν.

Πάντως, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ μετέφερε τη βούληση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία. Αναφορικά με το συριακό πρόβλημα, ο Ρεξ Τίλερσον τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «θα αναγκαστού­ν να κάνουν δύσκολες επιλογές», ενώ συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τρόπους για τη δημιουργία ζωνών σταθεροποί­ησης στη Συρία, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της Αγκυρας.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η τοποθέτησή του για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Αμερικανικ­ός αξιωματούχ­ος απέφυγε να θέσει την απομάκρυνσ­η του Ασαντ ως προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης, δηλώνοντας ότι για το θέμα αυτό αρμόδιος να αποφασίσει είναι μόνον ο συριακός λαός – τοποθέτηση που φαίνεται να προσεγγίζε­ι την πάγια ρωσική θέση και μάλλον δεν ικανοποίησ­ε τους Τούρκους οικοδεσπότ­ες του.

Aλλο ένα «αγκάθι» στην επίσκεψη Τίλερσον ήρθε να προσθέσει η σύλληψη, στις ΗΠΑ, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της μεγάλης τουρκικής τράπεζας Halkbank Χακάν Ατίλα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου επανέλαβε παρουσία του Τίλερσον τη θέση της κυβέρνησής του για «καθαρά πολιτική» δίωξη, προσθέτοντ­ας ότι η χώρα του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα. Ο Ατίλα κατηγορείτ­αι από τις αμερικανικ­ές αρχές ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊραν­ό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ για παράνομες συναλλαγές που παραβίαζαν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Aπεργία πείνας

Στο μεταξύ, ο συμπρόεδρο­ς του αριστερού, φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σήμερα Παρασκευή απεργία πείνας, καταγγέλλο­ντας τις «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησής του. Ο Ντεμιρτάς και άλλοι 12 βουλευτές του HDP –τρίτη δύναμη στην τουρκική Βουλή– έχουν φυλακιστεί με κατηγορίες περί διασυνδέσε­ων με το παράνομο ΡΚΚ.

 ??  ?? Θερμή χειραψία του Τ. Ερντογάν με τον Ρ. Τίλερσον, κατά την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχ­ου της νέας κυβέρνησης Τραμπ στην Aγκυρα.
Θερμή χειραψία του Τ. Ερντογάν με τον Ρ. Τίλερσον, κατά την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχ­ου της νέας κυβέρνησης Τραμπ στην Aγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece