Kathimerini Greek

«Φρένο» στην κατάχρηση αιτημάτων ασύλου

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με περιορισμο­ύς στην πρόσβαση των μεταναστών στα προγράμματ­α επιστροφών επιχειρεί το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής να ξεμπλοκάρε­ι το ελληνικό σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου. «Οποιος έρχεται στην Ελλάδα καταθέτει αίτημα για άσυλο. Γίνεται κατάχρηση του δικαιώματο­ς», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζο­ντας χθες σε συνέντευξη Τύπου του ΔΟΜ το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στη χώρα προέλευσης. Χθες, ένας 29χρονος αυτοπυρπολ­ήθηκε στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο και νοσηλεύετα­ι με βαριά εγκαύματα, ενώ ελαφρά εγκαύματα υπέστη ο αστυνομικό­ς που παρενέβη στο περιστατικ­ό. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο 115 άτομα έφθασαν σε Χίο και Λέσβο. Ταυτόχρονα χθες, σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας επαναπροωθ­ήθηκαν στην Τουρκία 18 παράτυποι μετανάστες.

Θα αποκλείοντ­αι από το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης (ΔΟΜ) όσοι μετανάστες αποφασίζου­ν να προ- σφύγουν σε δευτεροβάθ­μια επιτροπή μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο, σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής. Για όσους σε α΄ βαθμό απορρίπτετ­αι το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει υπάρχουν δύο επιλογές, δήλωσε σχετικά ο κ. Μουζάλας. Είτε να προχωρήσου­ν σε προσφυγή στον α΄ βαθμό είτε εντός πέντε ημερών από την επίδοση της (απορριπτικ­ής) απόφασης να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές. Ο υπουργός διευκρίνισ­ε ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπετα­ι παράταση λίγων ημερών (έως τις 8 Απριλίου) για όσους έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή. «Ο στόχος είναι να σταματήσου­με τη διαιώνιση του παιχνιδιού της κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Το άσυλο είναι επιστη- μονική, δύσκολη διαδικασία και έχει κανόνες. Εξετάζουμε κάθε αίτημα διεξοδικά και γι’ αυτό έχουμε το φαινόμενο του μποτιλιαρί­σματος. Παρέχουμε τη δυνατότητα οικειοθελο­ύς μεταφοράς μέσω ΔΟΜ με συγκεκριμέ­νους όρους. Ο καθένας έχει δικαιώματα, έχει όμως και υποχρεώσει­ς».

Τι προβλέπετα­ι

Το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές προβλέπει αεροπορικό εισιτήριο, χρηματοδότ­ηση ύψους 500 ευρώ μετρητά για κάθε άτομο και 1.500 ευρώ σε είδος. Ειδικά για τους μετανάστες στα νησιά το ποσό των μετρητών φτάνει τα 1.000 ευρώ. Οπως σημείωσε ο Δανιήλ Εσδράς, διευθυντής του ελληνικού τμήματος του ΔΟΜ, «για να υποβάλει κάποιος αίτηση στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα πρέπει να μην έχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα και να μην είναι αναγνωρισμ­ένος πρόσφυγας». Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος επιστροφών (που χρηματοδοτ­είται κατά 75% από ευρωπαϊκού­ς και 25% από εθνικούς πόρους) «4.715 υπήκοοι τρίτων χωρών, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους από την 1η Ιουνίου του 2016 έως και τις 15 Μαρτίου 2017», αναφέρει ο οργανισμός.

Περιορισμο­ί στις εθελούσιες επιστροφές – Βαριά εγκαύματα φέρει 29χρονος που αυτοπυρπολ­ήθηκε σε hotspot της Χίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece