Kathimerini Greek

Η ισχυροποίη­ση ενός συμβόλου

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το Αγαλμα της Ελευθερίας έχει αυξηθεί με φόντο το μεταναστευ­τικό

- Tου VINCENT TULLO THE NEW YORK TIMES

ΟΚινγκΜπρά­ντλεϊ έκανε τη βάρδιά του στο κατάστημα δώρων κοντά στο Αγαλμα της Ελευθερίας, όταν κάτι ασυνήθιστο συνέβη. Είχε πάρει μετάθεση από το Φέντεραλ Χολ, ένα ακόμα ορόσημο της Νέας Υόρκης πριν από έξι μήνες, όπου, ωστόσο, τα δάκρυα δεν αποτελούσα­ν σύνηθες μέρος της εμπειρίας των επισκεπτών. Αλλά μία γυναίκα που κοίταζε τα προϊόντα του καταστήματ­ος άρχισε να κλαίει. «Είπε ότι ήταν μελαγχολικ­ό το γεγονός ότι Αγαλμα σήμαινε την Ελευθερία και όλα αυτά τα πράγματα και στην πραγματικό­τητα δεν τα διαθέταμε εδώ πέρα», είπε ο Μπραντλεϊ, τονίζοντας ότι η γυναίκα αυτή εργαζόταν με Σύρους πρόσφυγες.

Το Αγαλμα της Ελευθερίας επανεμφανί­στηκε ως ένα σημαντικό σύμβολο μέσω της άκρως πολωτικής συζήτησης για τη μετανάστευ­ση. Χαρακτηρισ­τική ήταν η εικόνα που δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel με τον πρόεδρο Τραμπ να κρατάει το κομμένο και ματωμένο κεφάλι του αγάλματος τον προηγούμεν­ο Φεβρουάριο.

Το ενδιαφέρον του κόσμου γίνεται αισθητό στο «σπίτι» του Αγάλματος, ένα μικρό νησί στον Κόλπο της Νέας Υόρκης όπου χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο. Τον Ιανουάριο 170.000 επισκέπτες επιβιβάστη­καν στο φεριμπότ που ταξιδεύει στο νησί Λίμπερτι και το γειτονικό νησί Ελις, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 18% από τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς, ενώ τον Φεβρουάριο επιβιβάστη­καν 171.000 επισκέπτες σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 15% συγκριτικά με το 2016.

Ο κύριος Μπράντλεϊ, που εργάζεται στο κατάστημα δώρων, επισημαίνε­ι ότι η αλλαγή ήταν αισθητή τις ημέρες και εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση

«Ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερη προσοχή και κάνει περισσότερ­ες ερωτήσεις», τονίζει εργαζόμενο­ς σε κατάστημα δώρων.

στις ΗΠΑ. «Ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερη προσοχή και κάνει περισσότερ­ες ερωτήσεις», λέει.

Η αύξηση των επισκεπτών πιθανώς να εξηγείται και από τον ήπιο χειμώνα που βίωσε η Νέα Υόρκη. Ακόμα όμως και τις ημέρες που το κρύο ήταν τσουχτερό, οι επισκέπτες συγκεντρών­ονταν μπροστά το μνημείο αδιαφορώντ­ας για τις καιρικές συνθήκες.

Σε συνεντεύξε­ις που έδωσαν περισσότερ­οι από τριάντα επισκέπτες του μνημείου εξήγησαν ότι ο βασικότερο­ς παράγοντας που τους παρακίνησε να το επισκεφθού­ν ήταν η έντονη αντιπαράθε­ση για το μεταναστευ­τικό. Οι περισσότερ­οι, μάλιστα, είχαν φέρει μαζί τους και τα παιδιά τους, ευελπιστών­τας να τα διδάξουν για τη μεταναστευ­τική ιστορία της οικογένεια­ς.

«Είναι σαν να θυμόμαστε ποιοι ήμασταν και τι κάναμε», εξηγεί ο Κρίστιαν Πόλας από το Μπρονξ, που μεγάλωσε στην Αϊτή και έφτασε στις ΗΠΑ ως μικρό παιδί, για «πολιτικούς λόγους» κατά τη διάρκεια της παντοκρατο­ρίας του δικτάτορα Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ γνωστού και ως Μπέιμπι Ντοκ. «Δεν είμαστε απλοί Αμερικανοί πολίτες».

Ανάμεσα στους άλλους επισκέπτες συμπεριλαμ­βάνονταν μία οικογένεια από το Πουέρτο Ρίκο, μία μητέρα από το Λος Αντζελες που δίδασκε το παιδί της ότι η οικογένεια είχε φτάσει από την Ιρλανδία, πριν από μερικές δεκαετίες, ένας Γάλλος ταξιδιώτης που είχε απορίες για την κατάσταση στις Hνωμένες Πολιτείες μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ, ένα ζευγάρι από την Ολλανδία που ενδιαφερότ­αν για το μήνυμα του Αγάλματος της Ελευθερίας και κάποιοι μικροί μαθητές από το Μπρούκλιν.

Το αρχικό μήνυμα

Το Αγαλμα της Ελευθερίας δεν επρόκειτο αρχικώς να αποτελέσει σύμβολο της μετανάστευ­σης. Με τη σπασμένη αλυσίδα στα πόδια το άγαλμα δημιουργήθ­ηκε στη Γαλλία ως σύμβολο της κατάργησης της δουλείας και της νίκης της Ενωσης στο Εμφύλιο Πόλεμο. Αλλά το νόημά του άλλαξε με το πέρασμα των ετών εξαιτίας της προεξάρχου­σας θέσης του στον Κόλπο της Νέας Υόρκης, σε μία εποχή που χιλιάδες μετανάστες έρχονταν στο γειτονικό νησί Ελις και λόγω του ποιήματος του Λαζάρους «Ο νέος κολοσσός» του 1903.

Η αλήθεια είναι ότι το άγαλμα ενεπλάκη σε πάρα πολλές πολιτικές διαμάχες, με συντηρητικ­ούς και φιλελεύθερ­ους να ισχυρίζοντ­αι ότι πρόκειται για ένα μνημείο που εκφράζει τον σκοπό που ο καθένας πρεσβεύει.

 ??  ?? Χιλιάδες κόσμου επισκέπτον­ται κάθε χρόνο το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Πολλοί από αυτούς μαζί με τα παιδιά τους μελετούν τη μεταναστευ­τική ιστορία της οικογένειά­ς τους.
Χιλιάδες κόσμου επισκέπτον­ται κάθε χρόνο το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Πολλοί από αυτούς μαζί με τα παιδιά τους μελετούν τη μεταναστευ­τική ιστορία της οικογένειά­ς τους.
 ??  ?? Αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας πυροδοτεί δεκάδες συζητήσεις.
Αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας πυροδοτεί δεκάδες συζητήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece