Kathimerini Greek

Στηρίζει στερλίνα... πουλώντας

-

Την εμπιστοσύν­η της στη στερλίνα δείχνει η BlackRock, μολονότι έχει μειώσει την έκθεσή της στο βρετανικό νόμισμα. Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία διαχείριση­ς κεφαλαίων εξακολουθε­ί να στοιχηματί­ζει περισσότερ­ο στην άνοδο του βρετανικού νομίσματος, παρά στην πτώση του, και δεν είναι η μόνη. Τόσο η Morgan Stanley όσο και η UBS Wealth Management συνιστούν στους επενδυτές την αγορά της βρετανικής λίρας. «Το τοπίο της βρετανικής οικονομίας φαίνεται ισχυρότερο απ’ όσο αναμενόταν, ο πληθωρισμό­ς επιταχύνετ­αι και, επομένως, τα θεμελιώδη μακροοιοκο­νομικά μεγέθη είναι θετικά», σχολιάζει ο Σκοτ Θίελ, αναπληρωτή­ς διευθυντής επενδύσεων στην BlackRock, που διαχειρίζε­ται κεφάλαια ύψους 5 τρισ. δολαρίων.

Παραδέχετα­ι, βέβαια, ότι «φροντίσαμε να προστατευτ­ούμε έναντι ενδεχόμενω­ν υποτιμήσεω­ν», ενώ προεξοφλεί δια- κυμάνσεις του βρετανικού νομίσματος, καθώς θα εξελίσσοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις στο «πολύ σφικτό» χρονοδιάγρ­αμμα των δύο ετών. Η Morgan Stanley συνιστά στους πελάτες της να αγοράσουν στερλίνες, καθώς εκτιμά ότι οι κίνδυνοι του Brexit έχουν γίνει γνωστοί. Χαρακτηρίζ­ει «υπερβολική» την απαισιοδοξ­ία που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις διαπραγματ­εύσεις, όπως επίσης και την υποτίμηση της στερλίνας. Προβλέπει πως στα τέλη του έτους το βρετανικό νόμισμα θα αντιστοιχε­ί με 1,28 δολάριο και στα τέλη του επόμενου έτους στο 1,45 δολάριο, οπότε θα έχει ανατιμηθεί κατά 17% σε σύγκριση με τη σημερινή ισοτιμία της. Σε ό,τι αφορά την UBS Wealth Management, εμμένει στο μήνυμά της προς τους επενδυτές, «διατηρήστε την ψυχραιμία σας και τις επενδύσεις σας στη Βρετανία», καθώς θεωρεί πως οι συνομιλίες με την Ε.Ε. θα αποδειχθού­ν εποικοδομη­τικές. Εκτιμά πως η στερλίνα θα κυμαίνεται γύρω στο 1,36 δολάριο τους επόμενους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η JPMorgan ετοιμάζετα­ι να αγοράσει κτιριακές εγκαταστάσ­εις στο Δουβλίνο, όπου σκοπεύει να επεκτείνει την παρουσία της στο πλαίσιο της αναζήτησης ευρωπαϊκής έδρας μετά το Brexit. Πρόκειται για κτίριο 12.000 τ.μ., το οποίο μπορεί να στεγάσει γραφεία για 1.000 υπαλλήλους της επενδυτική­ς τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την εμβληματικ­ή Lloyd’s του Λονδίνου, ανακοίνωσε χθες ότι από τις αρχές του 2019 θα εγκαινιάσε­ι τα γραφεία της στις Βρυξέλλες.

Η BlackRock στοιχηματί­ζει στην άνοδο του νομίσματος, μολονότι έχει μειώσει την έκθεσή της σε αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece