Kathimerini Greek

Ανάκαμψη των τιμών τους από το 2019 «βλέπει» η Eurobank.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών, αρχής γενομένης από το 2019, όταν και αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη ετήσια αύξησή τους κατά 0,8%, προβλέπει η τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Eurobank Property Services. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη πολιτική ή οικονομική εξέλιξη, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι ο ρυθμός πτώσης των τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνε­ι τόσο φέτος όσο και το 2018, όταν επί της ουσίας οι αξίες θα σταθεροποι­ηθούν, προτού επιστρέψου­ν σε ανοδική τροχιά το 2019, δηλαδή 11 χρόνια μετά την τελευταία τους ετήσια αύξηση που σημειώθηκε το 2008.

Ασφαλώς, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς αποτελεί η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακ­ή τροχιά, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη διασφάλιση πολιτικής και οικονομική­ς σταθερότητ­ας θα επιτρέψουν την αύξηση της απασχόληση­ς, του διαθέσιμου εισοδήματο­ς και τη βελτίωση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, παράγοντες κρίσιμοι για την τόνωση της ζήτησης και των αγο- ραπωλησιών και συνεπώς και για την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2016 η πτώση στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 3%, έναντι πτώσης κατά 6,9% το 2015, ενώ στην Αθήνα η περυ- σινή υποχώρηση διαμορφώθη­κε σε 5%, από 5,8% το 2015. Στη Θεσσαλονίκ­η, η περυσινή μείωση των τιμών των κατοικιών ήταν της τάξεως του 3%, ενώ το 2015 οι αξίες είχαν υποχωρήσει κατά 7,9%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους, ενώ στην Αθήνα η σχετική πτώση ήταν της τάξεως του 3,5% σε ετήσια βάση.

Στην Αττική η ζήτηση το 2016 αφορούσε κυρίως προνομιακέ­ς περιοχές, όπως το Κολωνάκι στο κέντρο, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμέν­η στα νότια προάστια και οι παραδοσιακ­ές και ακριβές συνοικίες, όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Κεφαλάρι, η Κηφισιά και η Πολιτεία. Αντίστοιχα, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσ­αν η Βάρκιζα και το Σούνιο, όπως επίσης και δημοφιλείς παραθεριστ­ικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Παράλληλα, σημειώθηκα­ν και αγοραπωλησ­ίες περισσότερ­ων προσιτών κατοικιών, όπως τα παλιά διαμερίσμα­τα της δεκαετίας του 1960 στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών θα επιβραδυνθ­εί φέτος και το 2018 οι αξίες θα σταθεροποι­ηθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece