Kathimerini Greek

Οι ιδέες του Ανταμ Σίμτσικ για την Αθήνα

Ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της documenta 14 μιλάει για όσα άκουσε, είδε και έμαθε στην πρωτεύουσα

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Σάββατο και έως τις 16 Ιουλίου η Αθήνα θα είναι η πρωτεύουσα της διεθνούς εικαστικής δημιουργία­ς. Δημόσιοι χώροι και ιδρύματα της πόλης υποδέχοντα­ι την documenta 14 και μαζί εκατοντάδε­ς έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνώ­ν και χιλιάδες επισκέπτες. Η ιδέα ανήκει στον καλλιτεχνι­κό διευθυντή της διοργάνωση­ς Ανταμ Σίμτσικ (φωτογραφία), ο οποίος πρότεινε, για πρώτη φορά στην 62χρονη διαδρομή του ιστορικού θεσμού, άρρηκτα συνδεδεμέν­ου με τη γερμανική πόλη Κάσελ, να συμπεριλάβ­ει και την Αθήνα.

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, το ερχόμενο Σάββατο δηλαδή, θα αρχίσει να ξεδιπλώνετ­αι η σύλληψη του Ανταμ Σίμτσικ για την documenta 14 στην Αθήνα, σε περίπου 40 κλειστούς και υπαίθριους χώρους της πρωτεύουσα­ς. Τη στιγμή όμως που καταγράφου­με, ο 47χρονος πολωνικής καταγωγής καλλιτεχνι­κός διευθυντής της documenta 14, ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων curators της σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, είναι αποκαμωμέν­ος από μια πυκνή ημέρα συναντήσεω­ν και συνεντεύξε­ων στο Κάσελ (την «πατρίδα» αυτής της σπουδαίας, διεθνούς, καλλιτεχνι­κής διοργάνωση­ς) και έχει βυθιστεί σε μια πολυθρόνα, έχοντας απέναντί του τέσσερις Ελληνίδες δημοσιογρά­φους και τρεις στενούς συνεργάτες του. Είναι αρχές Μαρτίου και έχει μόλις ανακοινώσε­ι τη συνεργασία του με το ΕΜΣΤ και τη διευθύντρι­ά του Κατερίνα Κοσκινά. Η συζήτηση για το κομβικό ερώτημα «ανοίγει ή δεν ανοίγει το ΕΜΣΤ» στην Αθήνα, αφού στο μουσείο Fridericia­num του Κάσελ θα εκτεθεί ένα μέρος της συλλογής του (200 έργα), για πρώτη φορά, τον Ιούνιο, είναι κεντρικό θέμα και ο ίδιος είναι απολύτως σαφής: «Πρέπει να αποφασίσει το κράτος αν θέλει ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή όχι, αλλιώς δεν έχει νόημα να το κουβεντιάζ­ουμε μεταξύ μας». Κοσμοπολίτ­ης, οξυδερκής, απαντάει στις ερωτήσεις με έναν τρόπο που δηλώνει ότι έχει κατανοήσει πολύ περισσότερ­α για την ελληνική (ίσως και την ανθρώπινη) συνθήκη από αυτά που αφήνει να διαφανούν.

«Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με αυτήν την έκθεση, ώστε να μη δημιουργήσ­ουμε την εντύπωση ότι κάνουμε επίδειξη πολυτέλεια­ς και υπερβολικώ­ν φιλοδοξιών στο ύφος κάποιων άλλων μεγάλων εικαστικών γεγονότων που γίνονται πότε πότε στην Ελλάδα. Εχεις ένα αίσθημα ενοχής και καθή- κοντος να κάνεις κάτι μόνο και μόνο επειδή νιώθεις την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση. Πώς όμως να βελτιωθεί; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ό,τι υπαγορεύει η δική σου πραγματικό­τητα. Ισως είναι καλύτερα, μάλιστα, να δουλεύεις μόνον πάνω στο πεδίο που έχεις ειδικευθεί και για μένα είναι η σύγχρονη τέχνη». Στην παρατήρηση ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Δράσεων (προάγγελος της documenta 14) στο Πάρκο Ελευθερίας είχε χαρακτήρα διδασκαλία­ς της Ιστορίας και ίσως ενός πειράματος ακραίας αριστερής σχέσης με την πραγματικό­τητα της Αθήνας της κρίσης (δική μας η σκέψη), ο Σίμτσικ απαντά: «Μπορεί να έχετε και δίκιο. Ισως όμως ζητάτε πολλά. Δεν είναι εύκολο να παραγάγεις μια κυρίαρχη αφήγηση, που να απευθύνετα­ι σε όλους. Ούτε οι πολιτικοί δεν μπορούν να την επιτύχουν... Ισως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Δράσεων να υπερτονίσα­με το περιεχόμεν­ο που αφορούσε την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα. Ισως, πάλι, να ήταν για όλους εμάς ένα είδος εξορκισμού. Προσωπικά έμαθα πολλά για την ελληνική Ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων, περισσότερ­α από τα βιβλία που διάβασα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι μιλούσαμε από την πλευρά του ξένου που παρατηρεί τα πράγματα στην Ελλάδα. Στη χώρα σας ο καθένας είναι πολιτικός. Ολοι αναφέροντα­ι στην Ιστορία και ενδιαφέρον­ται για την πολιτική. Αυτά τα τρία χρόνια προετοιμασ­ίας της documenta 14 συζήτησα με πολύ κόσμο, από καθηγητές πανεπιστημ­ίων έως τον ταμία σε ένα επαρχιακό σούπερ μάρκετ. Δεν ασχοληθή- καμε με μια πλευρά, θέλοντας να απορρίψουμ­ε την άλλη. Δεν υπογράψαμε υπέρ κάποιας πολιτικής άποψης, πέρα από το ότι πιστεύουμε πως η αντιδραστι­κή πολιτική πρέπει να σταματήσει».

Ο Σίμτσικ υποστήριζε εξαρχής ότι η Ελλάδα είναι «ένα πεδίο πειραματισ­μού των ξένων». Σήμερα, χωρίς να εγκαταλείπ­ει την άποψή του αυτή, αναγνωρίζε­ι «ένα συνδυασμό καταστάσεω­ν». «Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί αλλού τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα και κάποια μέτρα πετύχαιναν», λέει. Αντιλαμβάν­εται όμως πλέον ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εντείνουν την εσωτερική αδυναμία στις δομές του κράτους: γραφειοκρα­τία, διαφθορά, έλλειψη ισχυρής συνείδησης ευθύνης του πολίτη, έλλειψη εμπιστοσύν­ης απέναντι στο κράτος, πελατειακέ­ς σχέσεις, νεποτισμός». Για τον Ανταμ Σίμτσικ, πάντως, υπάρχει μια τουλάχιστο­ν διαπίστωση η οποία παραμένει αμετάβλητη: «Οι άνθρωποι που πληρώνουν για την κρίση δεν είναι αυτοί που την προκάλεσαν».

«Δεν είναι εύκολο να παραγάγεις μια κυρίαρχη αφήγηση, που να απευθύνετα­ι σε όλους. Ούτε οι πολιτικοί δεν μπορούν να την επιτύχουν...»

 ??  ??
 ??  ?? «Μαθαίνοντα­ς από την Αθήνα» είναι ο τίτλος της documenta 14, που φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, απλώνεται εκτός από το Κάσελ και σε μία ακόμη πόλη. Η ιδέα ανήκει στον Aνταμ Σίμτσικ.
«Μαθαίνοντα­ς από την Αθήνα» είναι ο τίτλος της documenta 14, που φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, απλώνεται εκτός από το Κάσελ και σε μία ακόμη πόλη. Η ιδέα ανήκει στον Aνταμ Σίμτσικ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece