Kathimerini Greek

Ενταση ΗΠΑ - Γερμανίας

- A.P., REUTERS

αιχμηρή αντιπαράθε­ση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας προκάλεσαν κατά τη χθεσινή υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, οι φορτικές πιέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον για αύξηση των αμυντικών δαπανών των Ευρωπαίων. Ο Τίλερσον (δεύτερος από αριστερά) συνομιλεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον διορθώνει τη γραβάτα του και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου περιμένει την αναμνηστικ­ή φωτογραφία.

μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου προκαλούν οι επίμονες πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στους Ευρωπαίους εταίρους της να αυξήσουν τις στρατιωτικ­ές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Ρεξ Τίλερσον έθεσε προθεσμία δύο μηνών προκειμένο­υ να υπάρξει συμφωνία για ένα χρονοδιάγρ­αμμα επίτευξης του στόχου του 2%, που έχει αποφασιστε­ί από τη Συμμαχία, ήδη το 2014, με ορίζοντα δεκαετίας. Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις χώρες-μέλη (Βρετανία, Ελλάδα, Εσθονία και Πολωνία) υπερκαλύπτ­ουν αυτό το όριο.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάιο, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι σύμμαχοί μας θα πρέπει είτε να εκπληρώνου­ν τη δέσμευσή τους, είτε να έχουν πα-

Μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανία στο ΝΑΤΟ – Δίμηνη προθεσμία από Τίλερσον για ένα χρονοδιάγρ­αμμα επίτευξης του στόχου 2% του ΑΕΠ.

ρουσιάσει σχέδια που θα δείχνουν με ποιο ακριβώς χρονοδιάγρ­αμμα θα πετύχουν τον στόχο του 2%», τόνισε ο Ρεξ Τίλερσον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχε­ι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 25 Μαΐου.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ασυνήθιστα αιχμηρή αντίδραση του Γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αμυντικές δαπάνες 2% ισοδυναμού­ν με 70 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζω ούτε έναν Γερμανό πολιτικό ο οποίος θα χαρακτήριζ­ε αυτόν τον στόχο επιτεύξιμο ή επιθυμητό», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχ­ος.

Πάντως, ο Ρεξ Τίλερσον δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσ­ει τους εταίρους του για τη «δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τη συλλογική μας άμυνα» και για τον «σεβασμό τους στις αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τους συμμάχους τους». Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει, στην προεκλογικ­ή περίοδο, υπό αμφισβήτησ­η την αξία χρήσης του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζ­οντάς το «παρωχημένο». Τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ενίσχυσε η αρχική επιλογή του Τίλερσον να μην παραστεί στην εαρινή, υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ επικαλούμε­νος άλλες υποχρεώσει­ς. Χρειάστηκε να μετατεθεί χρονικά η Σύνοδος ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχ­ου.

 ??  ??
 ??  ?? Γενς Στόλτενμπε­ργκ, Ρεξ Τίλερσον, Μπόρις Τζόνσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου παρατάσσον­ται για την αναμνηστικ­ή φωτογραφία της χθεσινής, υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Γενς Στόλτενμπε­ργκ, Ρεξ Τίλερσον, Μπόρις Τζόνσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου παρατάσσον­ται για την αναμνηστικ­ή φωτογραφία της χθεσινής, υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece