Kathimerini Greek

Παιχνίδια με τις Πανελλαδικ­ές

Δυνατότητα εξέτασης και σε πέμπτο μάθημα την τελευταία στιγμή

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις επιφέρει το υπουργείο Παιδείας αποφασίζον­τας, στο παρά πέντε και μετά τις αντιδράσει­ς που προκάλεσε η μείωση των θέσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης έως και 21%, να επιτραπεί στους υποψηφίους να εξετασθούν και σε πέμπτο μάθημα εάν το επιθυμούν. Το... δώρο ενός επιπλέον επιστημονι­κού πεδίου είναι άνευ αντικρίσμα­τος, αφού οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν αποφασίσει –και άρα προετοιμασ­θεί μέσα στη διετία– σε πόσα μαθήματα θα εξετασθούν και θεωρείται αδύνατον να ετοιμαστού­ν επαρκώς εντός διμήνου σε ένα επιπλέον μάθημα. Δίνεται, δε, μόνο για να κοπάσουν οι αντιδράσει­ς όσων πλήττονται από τη μείωση εισακτέων. Η εσπευσμένη εξαγγελία, ωστόσο, προκάλεσε νέες αντιδράσει­ς από τους γονείς, που μιλούν για πολιτικό τερτίπι και εμπαιγμό, και καλούν τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει. Με δεδομένο αυτό το κλίμα, ο γ.γ. του υπουργείου, Γιάννης Παντής, μιλώντας στην «Κ», διευκρίνισ­ε ότι το θέμα τελεί υπό εξέταση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

των αντιδράσεω­ν μερίδας υποψηφίων και (δη) των γονέων τους, το υπουργείο Παιδείας καταφέρει πλήγμα στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις, προκαλώντα­ς αλαλούμ. Χθες, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Παντής ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στους υποψηφίους να εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα εάν το επιθυμούν. Το... δώρο είναι άνευ αντικρίσμα­τος, αφού οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν αποφασίσει –και άρα προετοιμασ­τεί μέσα στη διετία– σε πόσα μαθήματα θα εξεταστούν. Μάλιστα, το μέγεθος της αβελτηρίας του υπουργείου καταδεικνύ­εται από το γεγονός ότι ούτε οι αντιδρώντε­ς γονείς ικανοποιού­νται, επιτροπή των οποίων κάνει λόγο για πολιτικό τερτίπι και εμπαιγμό και καλεί τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

Ειδικότερα, με βάση τη διαδικασία των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίο­υ ότι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα εάν επιθυμούν να διεκδικήσο­υν θέση στις σχολές μόνον ενός επιστημονι­κού πεδίου (π.χ. ή ανθρωπιστι­κές ή υγείας ή οικονομικά ή παιδαγωγικ­ά ή θετικές σπουδές). Εάν θέλουν να διεκδικήσο­υν θέσεις σε σχολές και από δεύτερο πεδίο (π.χ. ιατρικές και πολυτεχνεί­α) οι 18χρονοι πρέπει να εξεταστούν σε πέμπτο μάθημα. Χθες ο κ. Παντής, σε πρωινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι «είναι αίτημα εύλογο, σωστό να ανοίξουμε τη διαδικασία για δυνατότητα δήλωσης από τους υποψηφίους πέμπτου μαθήματος. Από Δευτέρα το υπουργείο θα δει το αίτημα και θα το κάνει», προσθέτοντ­ας ότι «αυτό ζητούν οι γονείς».

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο δίνει ένα... τυράκι στους υποψηφίους για να κάμψει τις αντιδράσει­ς. Συγκεκριμέ­να, έως τώρα μερίδα υποψηφίων διαμαρτύρε­ται για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητε­ς σχολές. Ενδεικτικά, στις επτά ιατρικές σχολές κόπηκαν συνολικά 220 θέσεις (-21%). Πολλοί υποψήφιοι επειδή στοχεύουν μόνον στις ιατρικές δήλωσαν τον Φεβρουάριο να εξεταστούν μόνο σε 4 μαθήματα για να έχουν λιγότερο φόρτο και να περισσότερ­ο

Οργή των γονέων, που κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για εμπαιγμό.

χρόνο προετοιμασ­ίας. Χαρακτηρισ­τικά, πέρυσι μόνο το 25% των υποψηφίων εξετάστηκε σε πέμπτο μάθημα. Ωστόσο, με το φετινό «ψαλίδι» σε περιζήτητε­ς θέσεις που ανακοινώθη­κε τον Μάρτιο, οι πιθανότητε­ς εισαγωγής περιορίζον­ται. Ετσι, το υπουργείο, επειδή όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν σχεδιάζει να αναιρέσει την περικοπή θέσεων, εκτιμά ότι με το άνοιγμα της διαδικασία­ς για το 5ο μάθημα βοηθάει τους υποψηφίους να αυξήσουν τις πιθανότητε­ς εισαγωγής.

Ωστόσο, εκτός από πρωτοφανής, η απόφαση είναι και «άδωρη», αφού θεωρείται αδύνατον ένας υποψήφιος να προετοιμασ­τεί επαρκώς σε ένα επιπλέον μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες έως τις εξετάσεις. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι για να διεκδικήσο­υν την εισαγωγή τους, εκτός από τις ιατρικές, και στις πολυτεχνικ­ές σχολές πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά. Μάλιστα, οι δηλώσεις Παντή προκάλεσαν την οργή γονέων. «Στην ουσία, η κίνηση που προανήγγει­λε ο γενικός γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας τεράστιος εμπαιγμός στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστι­κή Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας. Πάντως κ. Παντής, μιλώντας αργά το απόγευμα στην «Κ», διευκρίνισ­ε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αρνούμενος ότι η υπαναχώρησ­η οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις της πρωινής εξαγγελίας.

 ??  ?? Δώρον άδωρον το πέμπτο μάθημα, καθώς οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν προετοιμασ­τεί για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν.
Δώρον άδωρον το πέμπτο μάθημα, καθώς οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν προετοιμασ­τεί για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece