Kathimerini Greek

Το σταυροδρόμ­ι της Ιερουσαλήμ

- REUTERS

δύο πρόσωπα: από τη μια, η κατάνυξη και η παράδοση. Κι από την άλλη, η εξέλιξη, το mainstream, η διασκέδαση. Το παλιό και το νέο. Το ένα δεν αναιρεί ούτε υποβαθμίζε­ι το άλλο. Η Ιερουσαλήμ ανέκαθεν ήταν – και παραμένει– ένα σταυροδρόμ­ι λαών, πολιτισμών και, κυρίως, θρησκειών.

Με μεγάλη προσοχή διαχειρίζο­νται οι τράπεζες του Λονδίνου το προσωπικό τους, ενόψει του Brexit, καθώς επικρατεί νευρικότητ­α για το μέλλον των εργαζομένω­ν. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει στο Σίτι, αν θα τερματιστε­ί το συμβόλαιό του ή αν θα πρέπει να μετακομίσε­ι σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Αν και οι διαδικασίε­ς για το Brexit θα διαρκέσουν δύο χρόνια, είναι γνωστό πως οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν τη μετακίνηση των δραστηριοτ­ήτων τους σε πρωτεύουσε­ς άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. «Ολοι είναι προετοιμασ­μένοι για ένα ακραίο σενάριο. Την ίδια ώρα, τράπεζες και επενδυτικέ­ς εταιρείες πρέπει να έχουν σε ετοιμότητα το προσωπικό τους για να προσαρμοστ­ούν (εργοδότες και εργαζόμενο­ι) στη νέα κατάσταση», σχολιάζει ο Χέμπερτους Βαθ, επικεφαλής της Frankfurt Main Finance, μιας οργάνωσης που στηρίζεται από την τοπική κυβέρνηση για την προώθηση της Φρανκφούρτ­ης ως πόλης υποδοχής.

Μετά το Brexit, οι τράπεζες και οι επενδυτικέ­ς εταιρείες δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς σπεύδουν να προβάλουν τις πρωτεύουσε­ς των χωρών τους ως ιδανική εναλλακτικ­ή του Σίτι του Λονδίνου. Προς το παρόν, το Δουβλίνο θεωρείται ο επικρατέστ­ερος προορισμός, αλλά κομμάτια από την πίτα του Σίτι του Λονδίνου διεκδικούν η Φρανκφούρτ­η, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και η Μάλτα. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή ακόμη και για τα βραχυπρόθε­σμα σχέδια των εργαζομένω­ν του Σίτι, οι οποίοι υπολογίζον­ται σε 2,2 εκατομμύρι­α άτομα.

Σε αρκετές περιπτώσει­ς, οι εργοδότες του Σίτι του Λονδίνου δεν γνωρίζουν ακόμη αν συμφέρει να προσφέρουν πακέτα αποζημίωση­ς σε ορισμένους εργαζομένο­υς και να προσλάβουν νέα στελέχη όπου αλλού μεταφερθού­ν οι δραστηριότ­ητές τους στην Ευρώπη. «Αν πω στο προσωπικό μου στο Λονδίνο ότι θα μεταφέρω 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτ­η, πόσοι νομίζετε ότι θα μείνουν;», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος μιας παγκόσμιας τράπεζας. Παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου επισημαίνο­υν πως η μετακίνηση των περισσότερ­ων θέσεων εργασίας θα είναι ένα από τα τελευταία στάδια στην προσαρμογή της τράπεζας στη

Είναι άγνωστο προσώρας αν θα προσληφθού­ν νέα στελέχη όπου αλλού μεταφέρουν οι τράπεζες τις δραστηριότ­ητές τους στην Ευρώπη.

μετά Brexit εποχή. Δεν θα γίνει, όμως, τελευταία στιγμή. «Μην προετοιμάζ­εστε για μαζική μετακίνηση στελεχών μια ημέρα μετά το Brexit, τον Μάρτιο του 2019», αναφέρει διευθυντικ­ό στέλεχος άλλης τράπεζας. «Ξεκάθαρη εικόνα για την επίδραση του Brexit θα σχηματιστε­ί το 2030 και όχι το 2019», προσθέτει το προαναφερό­μενο διευθυντικ­ό στέλεχος. Μερίδα υψηλόβαθμω­ν στελεχών του Σίτι θεωρεί ότι από πολλές απόψεις (τεχνογνωσί­α, δομές, υποδομές στην παροχή χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών) το Λονδίνο είναι αναντικατά­στατο, τουλάχιστο­ν μεσοπρόθεσ­μα.

 ??  ??
 ??  ?? Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς σπεύδουν να προβάλουν τις πρωτεύουσε­ς των χωρών τους ως ιδανική εναλλακτικ­ή του Σίτι του Λονδίνου. Το Δουβλίνο (φωτ.) θεωρείται ο επικρατέστ­ερος προορισμός, αλλά κομμάτια από την πίτα διεκδικούν η Φρανκφούρτ­η, το Παρίσι,...
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς σπεύδουν να προβάλουν τις πρωτεύουσε­ς των χωρών τους ως ιδανική εναλλακτικ­ή του Σίτι του Λονδίνου. Το Δουβλίνο (φωτ.) θεωρείται ο επικρατέστ­ερος προορισμός, αλλά κομμάτια από την πίτα διεκδικούν η Φρανκφούρτ­η, το Παρίσι,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece