Kathimerini Greek

«Ανάγκη να φύγει ο Τσίπρας»

Μητσοτάκης με Γεννηματά

- Των ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ και ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

στην ανάγκη ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας να φύγει «το ταχύτερο δυνατόν», προκειμένο­υ η χώρα να έχει προοπτική βιώσιμης εξόδου από την κρίση, σημειώθηκε στο χθεσινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Αμφότεροι διευκρινίζ­ουν, πάντως, ότι, παρά τα σημεία σύγκλισης, το κάθε κόμμα διατηρεί τις γνωστές θέσεις του για την υπέρβαση της κρίσης. Συγκεκριμέ­να, για μέτωπο κατά του κ. Αλέξη Τσίπρα μιλάει η Πειραιώς, εμμένει και στην ατζέντα της εθνικής συνεννόηση­ς η Χαριλάου Τρικούπη.

ότι ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να φύγει «το ταχύτερο δυνατόν» γιατί κάνει μεγάλο κακό στη χώρα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο κοινός τόπος επιδιώκετα­ι από τις ίδιες αφετηρίες, ούτε με την ίδια ένταση. Η σύγκλιση, όμως, που καταγράφτη­κε στο χθεσινό τετ α τετ του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά είναι μια αρχή και για την Πειραιώς είναι ενδεικτική της απομόνωσης του πρωθυπουργ­ού.

Κύκλοι της Ν.Δ. δηλώνουν ικανοποιημ­ένοι από τη συνάντηση που κατέγραψε ένα ελάχιστο πεδίο συγ- κλίσεων των δύο κομμάτων στα προβλήματα και τις συνέπειες από την καθυστέρησ­η στο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές και αποχώρηση της κυβέρνησης, προκειμένο­υ η χώρα να βγει από την κρίση. Η Πειραιώς, που είχε την πρωτοβουλί­α για την πραγματοπο­ίηση της συνάντησης, προσέβλεπε ιδιαιτέρως σε αυτήν για ευνόητους λόγους. Ο προφανής είναι να δημιουργηθ­εί μέτωπο απέναντι στον κ. Τσίπρα και στις επιζήμιες για τη χώρα τακτικές των καθυστερήσ­εων, που τον φέρνουν εκ των πραγμάτων απέναντι στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Ο κύριος, όμως, είναι ότι η Πειραιώς διαβάζει τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα που δείχνουν ότι τα μικρότερα κόμματα κινδυνεύου­ν με σύνθλιψη ελέω της πόλωσης του δικομματισ­μού και η Ν.Δ. κινδυνεύει να ξεμείνει από επιλογές κυβερνητικ­ών εταίρων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κρύψει ότι προσβλέπει σε μια μετεκλογικ­ή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν πετύχει αυτοδυναμί­α.

Για την κ. Γεννηματά η συνάντηση δεν ήταν εξίσου εύκολη, καθώς έχει κηρύξει διμέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της «παλινόρθωσ­ης της Δεξιάς». Η κατανόηση της Χαρ. Τρικούπη ήταν ότι το αρχικό σκε- πτικό της συνάντησης ήταν η πραγματοπο­ίησή της σε χρόνο που το μέλλον της συμφωνίας με τους δανειστές έμοιαζε ακόμη πιο αβέβαιο. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γεννηματά δεν βλέπει την πρωτοβουλί­α Μητσοτάκη ως συγκρότηση μετώπου. Την ίδια ώρα, από τη Χαρ. Τρικούπη διαμηνύετα­ι ότι παρότι συμφωνούν πως η κυβέρνηση κάνει κακό στη χώρα και πρέπει να φύγει, δεν θα μπουν στη διαδικασία να ζητούν συνέχεια εκλογές. Θυμίζουν, δε, ότι η γραμμή υπέρ της εθνικής συνεννόηση­ς παραμένει στην ατζέντα τους. Παράλληλα, η Χαρ. Τρικούπη τονίζει ότι η σύγκλιση που καταγράφτη­κε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στα βασικά ζητήματα προκύπτει από διαφορετικ­ές αφετηρίες και συμπεριφορ­ές.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επιτακτικά την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση και βολιδοσκόπ­ησε την κ. Γεννηματά για το τι θα μπορούσαν να κάνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να φύγει ακόμη νωρίτερα. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν πιο αποτελεσμα­τικό ο κ. Τσίπρας να δέχεται αμφίπλευρα και όχι en bloc πυρά. Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχει μια δεξαμενή –το ΠΑΣΟΚ– που θα δεχθεί τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αντιδεξιά ανακλαστικ­ά και δεν προτίθεντα­ι να κατευθυνθο­ύν στη Ν.Δ. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η επισήμανση στο ανακοινωθέ­ν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση ότι, παρά τις όποιες συγκλίσεις, «τα δύο κόμματα διατηρούν το καθένα τις δικές τους γνωστές και διατυπωμέν­ες θέσεις τους για την υπέρβαση αυτής της δύσκολης για τη χώρα και την κοινωνία κατάστασης». Σε κάθε περίπτωση, αμφότεροι συμφωνούν ότι το μήνυμα να φύγει η κυβέρνηση θα είναι πιο ισχυρό εφόσον προκύψει και από τις υπόλοιπες συναντήσει­ς του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το ίδιο προσδοκά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και από το τετ α τετ που θα έχει την Τρίτη με τον Στ. Θεοδωράκη. Για την Τετάρτη έχει προγραμματ­ιστεί η συνάντηση με τον Β. Λεβέντη, ενώ εκκρεμεί ο προγραμματ­ισμός του ραντεβού με τον Δ. Κουτσούμπα.

Κατά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά.

 ??  ?? Θερμή χειραψία Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά.
Θερμή χειραψία Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece