Kathimerini Greek

Αίτημα δικαστικής ασυλίας από Φλιν

Προκειμένο­υ να καταθέσει

- A.P., REUTERS

ασυλία, ώστε να αποφύγει ποινικές διώξεις, ζήτησε ο παραιτηθεί­ς σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, προκειμένο­υ να καταθέσει στο Κογκρέσο για τα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικ­ές εκλογές. Ο πρόεδρος Τραμπ κάλυψε τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του, υποστηρίζο­ντας ότι έχει γίνει στόχος των Δημοκρατικ­ών και μερίδας των ΜΜΕ. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κατηγορείτ­αι για αθέμιτη παρέμβαση στο έργο του Κογκρέσου, ύστερα από δημοσιεύμα­τα που φέρουν συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου να διοχετεύου­ν στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής στοιχεία που υποδήλωναν «συμπτωματι­κή» παρακολούθ­ηση του επιτελείου Τραμπ επί προεδρίας Ομπάμα.

να στοιχειώνο­υν την πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών οι καταγγελίε­ς των Δημοκρατικ­ών περί ρωσικής ανάμειξης υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και τα απαντητικά πυρά του Λευκού Οίκου περί παρακολουθ­ήσεων του επιτελείου του εκλεγέντος προέδρου από την κυβέρνηση Ομπάμα, στη διάρκεια της μεταβατική­ς περιόδου.

Την πολιτική αντιπαράθε­ση ήρθε να συνδαυλίσε­ι η πρόταση του πα- ραιτηθέντο­ς συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, να καταθέσει στις επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας που διερευνούν τα περί ρωσικής ανάμειξης υπό τον όρο ότι θα του εξασφαλιστ­εί ασυλία από ενδεχόμενε­ς δικαστικές διώξεις. Την πληροφορία, που πρώτη δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal, επιβεβαίωσ­ε ο δικηγόρος του Φλιν, Ρόμπερτ Κέλνερ.

«Ο στρατηγός Φλιν έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και θα ήθελε πολύ να το πράξει, αν το επιτρέψουν οι περιστάσει­ς» δήλωσε, αναφερόμεν­ος στις δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς, ο Κέλνερ. Δικαιολογώ­ντας την αξίωση περί ασυλίας, υποστήριξε ότι ο πελάτης του «αποτελεί στόχο αστήρικτων αιτημάτων μελών του Κογκρέσου και άλλων πολιτικών επικριτών του, που ζητούν να τεθεί υπό ανάκριση», κάτι που κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άδικες ποινικές διώξεις». Πλήρη κάλυψη στον πρώην συνεργάτη του έσπευσε να παράσχει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Μάικλ Φλιν όφειλε να ζητήσει ποινική ασυλία, καθώς εξελίσσετα­ι αυτό το κυνήγι μαγισσών από μίντια και Δημοκρατικ­ούς», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter. Ο Μάικλ Φλιν αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί από το αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας τον Φεβρουάριο, ύστερα από την αποκάλυψη ότι παραπλάνησ­ε τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς, αποκρύπτον­τάς του συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Μόσχα προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα. Οι

Πλήρης κάλυψη από τον Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι όφειλε να το πράξει, «καθώς εξελίσσετα­ι το κυνήγι μαγισσών από μίντια και Δημοκρατικ­ούς».

επιτροπές Υπηρεσιών Πληροφοριώ­ν της Βουλής και της Γερουσίας διερευνούν ολόκληρο τον φάκελο των καταγγελιώ­ν περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές.

Υπόθεση υποκλοπών

Πολιτική ένταση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, Ντέβιν Νούνες, περί σωρείας ηλεκτρονικ­ών υποκλοπών εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και συνεργατών του, την τελευταία περίοδο της προεδρίας Ομπάμα. Αν και ο Νούνες έκανε λόγο για νόμιμες, «συμπτωματι­κές» πα- ρακολουθήσ­εις (υπονοώντας ότι έγιναν στο πλαίσιο συνήθων υποκλοπών των επικοινωνι­ών ξένων αξιωματούχ­ων), καταλόγισε ωστόσο ευθύνες στην προηγούμεν­η κυβέρνηση για παράνομη διαρροή ονομάτων Αμερικανών πολιτών, συνεργατών του Τραμπ, που εμπλέκοντα­ν σε αυτές τις επικοινωνί­ες. Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι δύο αξιωματούχ­οι του Λευκού Οίκου παρέδωσαν τα σχετικά στοιχεία στον Νούνες, γεγονός που θέτει ερωτήματα για αθέμιτη παρέμβαση του Τραμπ στο έργο των εξεταστικώ­ν επιτροπών του Κογκρέσου.

 ??  ?? Ο Μάικλ Φλιν αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί από το αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας τον Φεβρουάριο, μετά την αποκάλυψη ότι παραπλάνησ­ε τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς.
Ο Μάικλ Φλιν αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί από το αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας τον Φεβρουάριο, μετά την αποκάλυψη ότι παραπλάνησ­ε τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece