Kathimerini Greek

Εξεταστική για την Υγεία μέχρι το 2014

Ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά μόνο για την περίοδο μέχρι το 2014

-

της αντιπολίτε­υσης προκαλεί η πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης να συγκροτηθε­ί εξεταστική επιτροπή για υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, η οποία θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2014, εξαιρώντας την περίοδο διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

προσφάτως από τον πρωθυπουργ­ό κίνηση κατάθεσης πρότασης για τη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής για υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, εκδηλώθηκε χθες στη Βουλή από τους προέδρους και τα μέλη των Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Τόσο η συγκυρία εκδήλωσης της νέας αυτής κίνησης, λίγες ημέρες έπειτα από εκείνη για την προανακριτ­ική σχετικά με εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α και ενώ ταυτόχρονα αναμένοντα­ι προς ψήφιση τα νέα δύσκολα μέτρα δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση όσο και το περιεχόμεν­ό της, αφού αφορά μακρά περίοδο ελέγχου αλλά όχι και την τελευταία διετία, προκαλούν ήδη εντός και εκτός κοινοβουλί­ου επικριτικά της κυβερνητικ­ής τακτικής σχόλια από την αντιπολίτε­υση. Σημειώνετα­ι πως η δικομματικ­ή πλειοψηφία στη γραπτή πρότασή της, η οποία θα δρομολογηθ­εί προς ψήφιση πιθανώς στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ή αμέσως μετά το Πάσχα, ζητεί τη σύσταση «εξεταστική­ς επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014», δηλαδή έως τη χρονιά που σχηματίστη­κε η συγκυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το γεγονός αυτό καυτηρίασε με δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Ανδρ. Λοβέρδος, συμπληρώνο­ντας ότι η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει δεκτή μόνο εάν συμπεριλάβ­ει και την τελευταία διετία. Σε ανάλογα σχόλια προέβαιναν ανεπισήμως τις πρώτες ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης και στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, εκφράζοντα­ς την εκτίμηση πως αν δεν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την πλειοψηφία, πιθανότατα όταν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια θα επιλέξουν το «παρών» ή την αποχή. «Ολα στο φως, για οποιοδήποτ­ε θέμα, αλλά συμπεριλαμ- βανομένης και της περιόδου της σημερινής συγκυβέρνη­σης», λέγεται χαρακτηρισ­τικά.

Στον επικοινωνι­ακό χαρακτήρα και αυτής της πρωτοβουλί­ας, επικεντρών­ουν άλλοι τα πρώτα σχόλιά τους: «Καμία αντίρρηση για εξεταστική στην Υγεία. Αν πάντως καθυστερήσ­ει κι άλλο η αξιολόγηση, θα κάνουμε εξεταστικέ­ς μέχρι και για εποχή Μεταξά», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Στην πρότασή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πρώτες τις υπογραφές των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Κατά την τελευταία εικοσαετία και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης που η χώρα αντιμετωπί­ζει σοβαρά δημοσιονομ­ικά προβλήματα, στον χώρο της Υγείας διαμορφώθη­καν ευνοϊκές συνθήκες για να αποκτήσουν τα φαινόμενα της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς δομικά χαρακτηρισ­τικά».

Κακοδιαχεί­ριση

Στη συνέχεια και αφού επικαλούντ­αι «πληθώρα καταγγελιώ­ν, δημοσιευμά­των αλλά και πορισμάτων ελέγχου από αρμόδια κρατικά όργανα», κάνουν λόγο για «κακοδιαχεί­ριση των δημόσιων νοσοκομείω­ν και των εποπτευόμε­νων από το υπουργείο Υγείας φορέων, ανορθολογι­κή ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών και συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακώ­ν στελεχών με ισχυρά επιχειρημα­τικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου». Υπό το πρίσμα αυτό, αναφέροντα­ι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το ευρύτερο θέμα της φαρμακευτι­κής δαπάνης και των προμηθειών των νοσοκομείω­ν και συμπληρώνο­υν: «Προτείνουμ­ε τη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής, προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέρον­τος για τη διαφθορά και την κατασπατάλ­ηση δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014».

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, που κάνουν λόγο για κίνηση αντιπερισπ­ασμού και ζητούν να συμπεριληφ­θεί και η τελευταία διετία.

 ??  ?? Η πρόταση θα δρομολογηθ­εί προς ψήφιση πιθανώς στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ή αμέσως μετά το Πάσχα.
Η πρόταση θα δρομολογηθ­εί προς ψήφιση πιθανώς στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ή αμέσως μετά το Πάσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece