Kathimerini Greek

Επανεκκινο­ύν οι αποκρατικο­ποιήσεις

Πρόσληψη συμβούλων για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Η Εγνατία

των θεσμών, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα εισηγηθούν την αξιοποίηση των μετοχών που έχει το Δημόσιο σε επιχειρήσε­ις.

Με καθυστέρησ­η σχεδόν ενός έτους και υπό την πίεση ολοκλήρωση­ς των προαπαιτου­μένων για να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανεκκινή­σει το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμ­βανομένων των λεγόμενων ενεργειακώ­ν αποκρατικο­ποιήσεων. Με δεδομένο ότι ο στόχος για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ το 2016 έχει χαθεί και πως φέτος επιδιώκετα­ι να εισπραχθού­ν άλλα 2,5 δισ., η επιμονή των δανειστών στην ταχίστη προώθηση των ιδιωτικοπο­ιήσεων ήταν αναμενόμεν­η.

Ετσι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έπειτα και από σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικώ­ν αποφάσισε την Παρασκευή να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίηση­ς των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο και ειδικότερα το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 25% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 5% του ΟΤΕ. Το χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ παραμένει έτσι εν πολλοίς αμετάβλητο με εξαίρεση τα δικαιώματα ψήφου των ΕΛΤΑ (90%), που περνούν στο υπερταμείο και, ενδεχομένω­ς, τα δέκα περιφερεια­κά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέρον­τος για τα οποία ακόμα όμως το επακριβές καθεστώς κυριότητας, διαχείριση­ς και αξιοποίηση­ς δεν έχει προσδιορισ­τεί.

Παράλληλα προχωράει και η προσπάθεια προκήρυξης του διαγωνισμο­ύ για την παραχώρηση του αυτοκινητο­δρόμου της Εγνατίας. Συγκεκριμέ­να, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα διερευνήσο­υν τη δυνατότητα ορισμού της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ως εποπτικού οργάνου για την εκτέλεση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αυτοκινητο­δρόμου σε ιδιώτη. Αυτό αποτελεί κοινή απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των υπουργών Οικονομικώ­ν, Μεταφορών αλλά και της διοίκησης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Σκοπός είναι να μην απαξιωθεί η εταιρεία. Αποφασίστη­κε επίσης οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμ­ένες γνώσεις τους, να συμβάλλουν στην τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενο­υ σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγρ­αμμάτων, τη μελέτη και πρόταση, που προτίθεται να καταρτίσει το υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζε­ται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητο­δρόμου.

Με δεδομένο πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συγκεντρώσ­ει φέτος έσοδα 2,5 δισ. ευρώ και ότι το επικείμενο οικονομικό κλείσιμο της Fraport αντιστοιχε­ί σε είσπραξη 1,23 δισ., παράγοντες της αγοράς αναμένουν να επισπευστε­ί κατά το δυνατόν η ολοκλήρωση ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου, όπως η ολοκλήρωση της παράτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πιθανόν η πώληση του 5% του ΟΤΕ και ενδεχομένω­ς η ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό, που συνδέεται με την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους περίπου 300 εκατομμυρί­ων.

Φέτος το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύει να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμ­βανομένων των λεγόμενων ενεργειακώ­ν αποκρατικο­ποιήσεων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμ­βανομένων των λεγόμενων ενεργειακώ­ν αποκρατικο­ποιήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece