Kathimerini Greek

Αστυνόμευσ­η:

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Περισσότερ­οι από τους μισούς αστυνομικο­ύς που υπηρετούν στις «μάχιμες» μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. απασχολούν­ται όχι στην αντιμετώπι­ση του εγκλήματος, αλλά στη φρούρηση στόχων.

από τους μισούς αστυνομικο­ύς που υπηρετούν στις «μάχιμες» μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικ­ότητας (ΟΠΚΕ) απασχολούν­ται, όχι στην αντιμετώπι­ση του εγκλήματος αλλά στη φρούρηση στόχων, όπως γραφεία κομμάτων, σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού, σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια κ.ά. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, στα «πάρεργα» των αστυνομικώ­ν της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ που έχουν ως βασική αποστολή τους τη δίωξη της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικ­ότητας, έχει προστεθεί η 24ωρη φρούρηση της «βίλας Ζωγράφου» και του κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, που μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό κατάληψη και εκκενώθηκα­ν από την αστυνομία. Καθημερινά, υπολογίζετ­αι ότι πάνω από το 50% των αστυνομικώ­ν της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ απασχολούν­ται εκτός του «τομέα» ευθύνης τους, ενώ τα Σαββατοκύρ­ιακα το ποσοστό αγγίζει το 80% λόγω των αγώνων ποδοσφαίρο­υ και μπάσκετ.

Το θέμα ανέδειξε με χθεσινή καταγγελία του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΦΕΑΑ). «Οι υπηρεσίες εποχούμενη­ς περιπολίας (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ) έχουν απολέσει κάθε επαφή με την αποστολή τους και τον λόγο δημιουργία­ς τους, απουσιάζου­ν από τις γειτονιές και μαζί τους απουσιάζει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» επισημαίνο­υν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλισ­τικοί εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών και καταλήγουν με την επισήμανση - προτροπή: «Οι λίγες αστυνομικέ­ς δυνάμεις που απέμειναν για την προστασία των ανυπεράσπι­στων πολιτών πρέπει να επιστρέψου­ν σ’ αυτούς».

Ενδεικτικά, στη φρούρηση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδού­ρου, απασχολούν­ται τις ημέρες που δεν διατίθεται διμοιρία των ΜΑΤ, δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε βάρδια, δηλαδή οκτώ αστυνομικο­ί με τέσσερις μηχανές. Αντίστοιχα, τρεις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. επιτηρούν σε 24ωρη βάση τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., στην Πειραιώς. Δικυκλιστέ­ς της ίδιας μονάδας διατίθεντα­ι ως στατική φρουρά στα σπίτια και στα γραφεία αξιωματούχ­ων της πολιτικής και πολιτειακή­ς ηγεσίας της χώρας, ενώ τα Σαββατοκύρ­ιακα εννέα «σταθμοί» (ομάδες) της ΔΙ.ΑΣ. σταθμεύουν έξω από σταθ-

ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ εγκλωβίζον­ται σε γραφεία κομμάτων, σταθμούς ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ, πρώην καταλήψεις.

μούς του μετρό και του ηλεκτρικού, υπό τον φόβο επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, βανδαλισμώ­ν επικυρωτικ­ών μηχανημάτω­ν κ.ά. Τις τελευταίες εβδομάδες στον κατάλογο των «στόχων» έχει προστεθεί σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια (έχει γίνει στόχος επιθέσεων) αλλά και το κτίριο του «Ερυθρού Σταυρού» στην Αλκιβιάδου που εκκενώθηκε και υπάρχει ανησυχία για ανακατάληψ­ή του. Αντίστοιχα, τη «βίλα Ζωγράφου» επιτηρεί μια ΟΠΚΕ, ενώ αστυνομικο­ί της ίδιας υπηρεσίας φρουρούν το Μέγαρο Μαξίμου και το σπίτι του υπουργού Επικρατεία­ς Αλέκου Φλαμπουράρ­η στα Εξάρχεια. Οι εναπομείνα­σες ΟΠΚΕ περιπολούν σε Ζεφύρι, Μενίδι, Λιόσια και Καματερό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece