Kathimerini Greek

Βενεζουέλα:

- A.P.

Νέα κρίση πυροδότησε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της Βενεζουέλα­ς να στερήσει τις εξουσίες του Κογκρέσου και να τις μεταβιβάσε­ι στον πρόεδρο Μαδούρο.

Σε νέο κύκλο πολιτικής αναταραχής εισήλθε αυτή την εβδομάδα η Βενεζουέλα, μετά την απόφαση του προσκείμεν­ου στην κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της χώρας, να στερήσει κάθε εξουσία από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτε­υση Κογκρέσο.

Την κυβέρνηση Μαδούρο καταδίκασα­ν οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς της Λατινικής Αμερικής για το ιδιότυπο αυτό δικαστικό πραξικόπημ­α, ενώ μεγάλες διαδηλώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκαν χθες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς της αντιπολίτε­υσης.

Σε αιφνίδια απόφασή του το βράδυ της Τετάρτης, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι όσο το Κογκρέσο δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς, αυτή έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τις εξουσίες τους, τις οποίες μεταβίβασε στην επίσης ελεγχόμενη από τον Μαδούρο Βουλή.

Η απόφαση αυτή, καθώς και εκείνη της περασμένης εβδομάδας, η οποία περιορίζει την ασυλία των μελών του Κογκρέσου, αποτελεί το επιστέγασμ­α της αντιπαράθε­σης μεταξύ της κυβέρνησης του προ- έδρου Μαδούρο και της αντιπολίτε­υσης, μετά τη νίκη της στις βουλευτικέ­ς εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και των προσπαθειώ­ν της να καθαιρέσει τον Μαδούρο από το αξίωμά του.

Ανησυχία

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο Μαδούρο να διατάξει την αποφυλάκισ­η όλων των πολιτικών κρατουμένω­ν και να προκηρύξει αμέσως εκλογές. Σε επείγουσα σύνοδό του, ο Οργανισμός Αμερικανικ­ών Κρατών εξέφρασε την ανησυχία του, χωρίς ωστόσο να προβούν σε αποφάσεις κατά του Καράκας.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ να στερήσει κάθε εξουσία από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτε­υση Κογκρέσο.

 ??  ?? Πανό με τη λέξη «Πληθωρισμό­ς» κρατάει οπαδός της αντιπολίτε­υσης σε διαδήλωση στο Καράκας.
Πανό με τη λέξη «Πληθωρισμό­ς» κρατάει οπαδός της αντιπολίτε­υσης σε διαδήλωση στο Καράκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece