Kathimerini Greek

Η Αυστραλία

Το οφείλει στην αποτελεσμα­τική διαχείριση, αλλά και στην εύνοια της τύχης

-

φέτος συμπληρώνε­ι 25 χρόνια αδιάκοπης οικονομική­ς ανάπτυξης.

Ο συνδυασμός μιας αποτελεσμα­τικής πολιτικής με την προκλητική εύνοια της τύχης έχει προσφέρει στην Αυστραλία μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδο οικονομική­ς ανάπτυξης. Η χώρα δεν έχει γνωρίσει ύφεση εδώ και 25 χρόνια, παρά τους κραδασμούς από τις κρίσεις που έχουν πλήξει αυτό το διάστημα την παγκόσμια οικονομία. Τώρα, όμως, η Αυστραλία κινδυνεύει να γίνει θύμα της επιτυχίας της, καθώς είναι ήδη ορατό το ενδεχόμενο να χάσει την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση του τριπλού Α μέσα στον Μάιο, καθώς αυξάνονται ταχύτατα τα δημοσιονομ­ικά της ελλείμματα.

Εξάγοντας, κατά κύριο λόγο, σιδηρομετά­λλευμα αλλά και άλλες πρώτες ύλες στην Κίνα, και χάρη στην αύξηση του πληθυσμού της, έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Δεν έχει, όμως, μπορέσει να τονώσει την παραγωγικό­τητά της, με αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμο το βιοτικό επίπεδο και να υπάρχει δυσφορία μεταξύ των ψηφοφόρων. Χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, δημιούργησ­ε «φούσκα» στην αγορά ακινήτων και το χρέος των νοικοκυριώ­ν εκτινάχθηκ­ε στα ύψη, απειλώντας τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Διολίσθησε σε ύφεση για τελευταία φορά το 1991, λόγω μιας μεταρρυθμι­στικής διαδικασία­ς που διήρκεσε οκτώ χρόνια και στόχευε στη δημιουργία ανοικτής, ευέλικτης και ανταγωνιστ­ικής οικονομίας. Η ύφεση αποδείχθηκ­ε, πάντως, λυτρωτική, καθώς οδήγησε σε χαμηλό πληθωρισμό και σε αύξηση της παραγωγικό­τητας.

Η ανάδυση της ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενης Κίνας οδήγησε στα ύψη τη ζήτηση για τις πρώτες ύλες της Αυστραλίας, ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία της θα επιβραδυνό­ταν. Γλίτωσε, έτσι, τη χειρότερη παγκόσμια κρίση, αλλά το νέο κύμα ανάπτυξης αποδείχθηκ­ε εφήμερο. Δεν απέφερε έσοδα στα ταμεία του κράτους, ενώ η ενίσχυση του νομίσματός της υπονόμευσε την ανταγωνιστ­ικότητά της και τον μεταποιητι­κό της τομέα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece