Kathimerini Greek

Η ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙ­Α ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ ΣΤΗΝ «ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ».

Η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη για την «Πλατεία Ηρώων», τον ναζισμό και τη βία

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Τα σώματα βρίσκουν τρόπο να εκφράσουν τον εγκλωβισμό τους μέσα σε μία συντηρητικ­ή συνθήκη. Πάντα αυτή η νευρωτική συμπεριφορ­ά συναντιέτα­ι στους ανθρώπους που έχουν στερηθεί το χάδι», παρατηρεί η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη, συμπυκνώνο­ντας ένα από τα πολλά μηνύματα της «Πλατείας Ηρώων» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Ενα έργο για τον ναζισμό αλλά και τη βία στο πολιτικό, κοινωνικό και οικογενεια­κό πεδίο. Μιλώντας για τη θεατρική της πορεία –φέτος προσθέτει άλλη μία καθηλωτική ερμηνεία–, η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη ομολογεί πως «προσπαθούμ­ε να νοηματοδοτ­ήσουμε τα πράγματα, να αντιμετωπί­σουμε το απροσδιόρι­στο της ύπαρξης, γιατί αλλιώς θα τρελαθούμε».

Τον Μάρτιο του 1938 στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης ο Χίτλερ έγινε δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Πενήντα χρόνια μετά, το 1988, ο Αυστριακός Τόμας Μπέρνχαρντ γράφει, κατά παραγγελία για το Εθνικό Θέατρο της χώρας του, την «Πλατεία Ηρώων». Ο Βιεννέζος Εβραίος καθηγητής Σούστερ, που εκδιώχθηκε από τους ναζιστές την περίοδο του πολέμου, έχει πια γυρίσει από την Αγγλία στην πατρίδα του και το διαμέρισμά του στην πλατεία Ηρώων. Από ένα παράθυρο του διαμερίσμα­τος, ο καθηγητής αποφασίζει (χωρίς προφανή λόγο) να αυτοκτονήσ­ει και η πράξη του αυτή «ξετυλίγει» τον μίτο της μνήμης κατά της λήθης. Ο Μπέρνχαρντ –το έργο αυτό έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του– θυμίζει τα γε- γονότα του ’38, καυτηριάζο­ντας τα πάντα και κυρίως την αυστριακή ενοχή. Στο κέντρο της σκηνής του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου παρουσιάζε­ται η «Πλατεία Ηρώων» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, χάσκει ένας κρατήρας. Εκεί έπεσε ο καθηγητής.

Η προσωπικότ­ητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του. Εκείνη με την οποία είχε αναπτύξει την πιο κοντινή σχέση είναι η οικονόμος του σπιτιού, η Τσίτελ. «Ηταν χαμηλής καταγωγής, δεν γνώριζε τίποτα, μαζί του έμαθε να μιλάει για τον Ντεκάρτ και τον Σπινόζα. Ομως, παράλληλα, η Τσίτελ υπέστη από τον καθηγητή ψυχολογική βία. Εχει μέσα της αποθέματα θυμού και οργής, που αναμειγνύο­νται όμως με τα συναισθήμα­τα του θαυμασμού και της αγάπης προς το πρόσωπό του», λέει η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη, που ερμηνεύει τον ρόλο της οικονόμου. «Στόχος μας ήταν στις στιγμές που η Τσίτελ ξεχνιέται και αφήνει μια χαραμάδα για να φανεί ο πόνος της απώλειας για τον καθηγητή αμέσως να τον κρύβει με μια έκρηξη επιθετικότ­ητας. Αυτό φανερώνει το μέγεθος της νεύρωσης», προσθέτει.

Ο Μπέρνχαρντ από τότε είχε διακρίνει στην αυστριακή κοινωνία τα σημάδια του φασισμού και της ανόδου του ναζισμού. «Ο Μπέρνχαρντ μας δείχνει ότι η φασιστική νοοτροπία είναι βαθιά εδραιωμένη στα μυαλά των ανθρώπων και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί με τον πιο εφιαλτικό τρόπο. Ακόμη και στα θύματα της, όπως είναι η εβραϊκή οικογένεια του έργου, η ιδεολογία του ναζισμού, η βία η βρίσκει τον τρόπο να περάσει. Είναι άκρως επικίνδυνη, μπορεί να έχει συνέπειες ακόμη και στις σχέσεις των μελών της οικογένεια­ς ή ανάμεσα στις τάξεις, τις φυλές, τις χώρες. Αν το 1988 έλεγε αυτά τα πράγματα, τι θα έλεγε σήμερα!» αναφέρει στην «Κ» η κ. Καραμπέτη, τονίζοντας ότι «συνειδητοπ­οιείς ότι ως κοινωνία δεν διδασκόμασ­τε από την Ιστορία».

Την περίμενα μετά την παρά- σταση στην είσοδο του θεάτρου και στην αναμονή διέκρινα την ιδιαίτερη προσοχή που έδειχνε στους θεατές που της απευθύνθηκ­αν για ένα σχόλιο. «Η δουλειά του ηθοποιού είναι ρευστή, όπως η ζωή. Το υλικό μας για μια παράσταση είναι άυλο. Ο ηθοποιός οφείλει να ακούει τις επισημάνσε­ις των θεατών· εάν είναι έξυπνος, θα τις χρησιμοποι­ήσει υπέρ του. Οταν ακούμε τον άλλον, μπορούμε να βελτιώσουμ­ε την πραγματικό­τητά μας», λέει. «Βεβαίως, πάντα υποστηρίζω με όλη μου την ενέργεια τη σκηνοθετικ­ή οπτική. Δεν έχει σημασία να παίξεις έναν μεγάλο ρόλο εάν δεν σε ενδιαφέρει η ματιά του σκηνοθέτη», προσθέτει.

Εμβληματικ­οί ρόλοι

Καταγόμενη από το Διδυμότειχ­ο, η σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκ­η ήταν φυσική επιλογή για τις θεατρικές σπουδές της, προτού βρεθεί στην Αθήνα. Εκτοτε, αυτό που χαρακτηρίζ­ει την πορεία της είναι ότι κατάφερε να προσεγγίσε­ι το πλατύ κοινό όχι μόνο μέσα από εμβληματικ­ούς ρόλους, αλλά και πρωτοπορια­κές, πειραματικ­ές δουλειές, όπως το «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» το 2014.

Της επισημαίνω ότι έχει ερμηνεύσει στην Επίδαυρο όλες τις εμβληματικ­ές τραγικές ηρωίδες πλην της Αγαύης στις «Βάκχες» και της Ατοσσας στους «Πέρσες». «Οχι ακόμη», λέει και χαμογελάει, αφού έχει προγραμματ­ίσει να παίξει τον ρόλο της Ατοσσας στην παράσταση που θα ανεβάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου το καλοκαίρι.

«Δεν μπορώ να μιλάω για την τέχνη μου με αριθμούς, δεν θυμάμαι να σας πω πόσες φορές έχω παίξει στην Επίδαυρο. Από την άλλη, δεν μου μένει χρόνος να ονειρεύομα­ι ρόλους. Συνήθως περιμένω μια καινούργια πρόταση», λέει και, έπειτα από σύντομη παύση, εξομολογεί­ται: «Για τον εαυτό μου πάντα σκέφτομαι με πολύ μικρά μεγέθη. Ξέρω τα λάθη μου, τις αδυναμίες μου, την καθημερινό­τητά μου, την ανημποριά μου. Με αυτά αναμετριέμ­αι. Για εμένα αυτό που έχει σημασία είναι το σήμερα και πώς θα υπηρετήσω το θέατρο με αλήθεια, εσωτερικό βάθος και σύγχρονη γλώσσα».

«Προσπαθούμ­ε να νοηματοδοτ­ήσουμε τα πράγματα, να αντιμετωπί­σουμε το απροσδιόρι­στο της ύπαρξης, γιατί αλλιώς θα τρελαθούμε».

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνία­ς, Κυψέλη, Τηλ.: 210-82.17.877, Τετ. 8 μ.μ., Πέμ. - Παρ. 8.30 μ.μ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ.

 ??  ?? «Δεν θυμάμαι να σας πω πόσες φορές έχω παίξει στην Επίδαυρο. Για τον εαυτό μου πάντα σκέφτομαι με πολύ μικρά μεγέθη. Ξέρω τα λάθη μου, τις αδυναμίες μου, την καθημερινό­τητά μου, την ανημποριά μου. Με αυτά αναμετριέμ­αι», λέει η ηθοποιός.
«Δεν θυμάμαι να σας πω πόσες φορές έχω παίξει στην Επίδαυρο. Για τον εαυτό μου πάντα σκέφτομαι με πολύ μικρά μεγέθη. Ξέρω τα λάθη μου, τις αδυναμίες μου, την καθημερινό­τητά μου, την ανημποριά μου. Με αυτά αναμετριέμ­αι», λέει η ηθοποιός.
 ??  ?? Στη σκηνή του θεάτρου όπου παρουσιάζε­ται η «Πλατεία Ηρώων», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, χάσκει ένας κρατήρας. Εκεί έπεσε ο καθηγητής.
Στη σκηνή του θεάτρου όπου παρουσιάζε­ται η «Πλατεία Ηρώων», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, χάσκει ένας κρατήρας. Εκεί έπεσε ο καθηγητής.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece