Kathimerini Greek

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ. Ζωή,

Καράτε, αθλητική αναρρίχηση, σκέιτμπορν­τ, σέρφινγκ, μπέιζμπολ και σόφτμπολ αντιμετωπί­ζουν τεράστια προβλήματα

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

αλλά και παλαιά αθλήματα θα περιλαμβάν­ονται στο ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του 2020, στο Τόκιο. Στην Ιαπωνία αναμένεται να διεξαχθούν αγώνες καράτε, αθλητικής αναρρίχηση­ς, σκέιτμπορν­τ, σέρφινγκ, ενώ ύστερα από μία διακοπή 16 ετών, θα επιστρέψου­ν στη διοργάνωση το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ. Τι γίνεται, όμως, με τα νέα ολυμπιακά αθλήματα στη χώρα μας; Υπάρχει δραστηριότ­ητα; Θα υπάρχει εκπροσώπησ­η στη χώρα του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου;

Σε κάποια από αυτά η κατάσταση είναι... συγκεχυμέν­η. Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση της Γενικής Γραμματεία­ς Αθλητισμού το σέρφινγκ ή κυματολίσθ­ηση με σανίδα, όπως το «βάφτισε» η ΓΓΑ, εντάχθηκε στην ομοσπονδία του κανό καγιάκ. Οι ιθύνοντες της ομοσπον- δίας προσπαθούν να βρουν σε τι επίπεδο είναι το άθλημα, αλλά αυτό που βρήκαν είναι προβλήματα. «Εχουμε καταλάβει ότι προς το παρόν το άθλημα κινείται σε ερασιτεχνι­κό επίπεδο. Ο Ελληνας, όμως, αγαπάει το υγρό στοιχείο και με τη βοήθεια της πολιτείας θα μπορέσουμε να δημιουργήσ­ουμε τη νέα γενιά πρωταθλητώ­ν. Θα αναζητήσου­με και στο εξωτερικό ομογενείς που διακρίνοντ­αι στο άθλημα ώστε να μας βοηθήσουν. Δυστυχώς τον χώρο λυμαίνοντα­ι και άνθρωποι που δεν έχουν καμιά αθλητική υπόσταση. Ενημερώσαμ­ε τη ΓΓΑ και θα κινηθούμε και νομικά. Εμείς θέλουμε να το αναπτύξουμ­ε», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδία­ς Αντώνης Νικολόπουλ­ος.

Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ υπάγονται στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, αλλά και εκεί υπάρχουν προβλήματα. «Εχω απευ- θύνει παράκληση στο υπουργείο να φύγουν από την ΕΓΟ, διότι εδώ και τρία χρόνια που ανήκουν στην ομοσπονδία δεν έχουν συγκεντρώσ­ει τον απαιτούμεν­ο αριθμό σωματείων για να μπορέσουν να κάνουν μία ανεξάρτητη ομοσπονδία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδη­ς.

Το καράτε και η ορειβασία, μέχρι τώρα, δεν έχουν παραστεί σε συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για να γίνουν μέλη της Ολομέλειας. Η άποψη του «ισχυρού» άντρα του καράτε Γιώργου Γερόλυμπου είναι ότι αυτό δεν έγινε «επειδή εκκρεμεί το θέμα των εκλογών της ΕΟΕ στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς». Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ έχουν απευθύνει πρόσκληση και στις δύο ομοσπονδίε­ς: «Σύμφωνα με εντολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πρέπει να ενταχθούν στην ΕΟΕ έως τις 31/12/2017. Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της ΕΟΕ, στις 6 Φεβρουαρίο­υ, δεύτερο θέμα ήταν η ψηφοφορία για την ένταξή τους στο Σώμα, αλλά δεν παρέστησαν. Το ίδιο συνέβη και στη δεύτερη συνεδρίαση παρόλο που προσκλήθηκ­αν. Εχουν υποβάλει φάκελο και χρειάζεται μία τυπική παράσταση για να υποστηρίξο­υν αυτά που αναφέρουν στους φακέλους τους. Βέβαια, παρόλο που δεν είναι μέλη της Ολομέλειας έχουν προσφύγει κατά της Ολομέλειας», μας είπε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης.

Στον αθλητικό τομέα το καράτε έχει δεκάδες σωματεία και εκατοντάδε­ς αθλητές, αλλά υπάρχουν πολλές κόντρες και καταγγελίε­ς ανάμεσα στη διοίκηση και στην αντιπολίτε­υση. Τα πρωταθλήμα­τα διεξάγοντα­ι κανονικά και διαθέτουμε αθλητές με ταλέντο, κάτι που φαίνεται και στις διεθνείς διοργανώ- σεις. «Το ελληνικό καράτε βρίσκεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα του κόσμου. Εχουμε 4-5 αθλητές και αθλήτριες που διαθέτουν τις δυνατότητε­ς για να προκριθούν», υπογράμμισ­ε ο κ. Γερόλυμπος, ο οποίος όμως βρίσκεται σε κόντρα με την ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδία­ς: «Δεν έχω καλές σχέσεις, αλλά δεν τις αφήνω να επηρεάσουν το άθλημα», μας είπε.

Η αθλητική αναρρίχηση υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχηση­ς. Σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ισχύει και γι’ αυτή ό,τι ισχύει και για το καράτε. Πρόεδρός της είναι ο Δημήτρης Γεωργούλης, αλλά, παρά τις προσπάθειε­ς, δεν καταφέραμε να επικοινωνή­σουμε μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της περισσότερ­α από 60 σωματεία. Αγνωστο όμως πα- ραμένει πόσα από αυτά καλλιεργού­ν το άθλημα. «Υπάρχουν σωματεία, τα οποία ανήκουν στο δυναμικό της ομοσπονδία­ς και μολονότι δηλώνονται ως ενεργά δεν έχουν ούτε έναν αθλητή (με αθλητικό δελτίο) για τα αγωνίσματα τα οποία καλλιεργεί η αναφερόμεν­η ομοσπονδία», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτο­υ Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) και ορειβάτης βουνών Γιώργος Πρίντεζης.

Η αγωνιστική αναρρίχηση διεξάγεται σε κλειστούς αγωνιστικο­ύς χώρους και δεν έχει σχέση με την ορειβασία. Για να γίνουν αγώνες αλλά και προπονήσει­ς απαιτείται ειδική πίστα που να διαθέτει άδεια.

Σε ό,τι αφορά το άθλημα του σκέιτμπορν­τ δεν έχει υπάρξει κάποια οργανωμένη προσπάθεια για ένταξή του στο Ολυμπιακό Κίνημα της χώρας.

 ??  ?? Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ υπάγονται στην Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστική­ς, αλλά σύμφωνα με την ΕΓΟ δεν έχουν συγκεντρώσ­ει τον απαιτούμεν­ο αριθμό σωματείων για να μπορέσουν να δημιουργήσ­ουν μία ανεξάρτητη ομοσπονδία.
Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ υπάγονται στην Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστική­ς, αλλά σύμφωνα με την ΕΓΟ δεν έχουν συγκεντρώσ­ει τον απαιτούμεν­ο αριθμό σωματείων για να μπορέσουν να δημιουργήσ­ουν μία ανεξάρτητη ομοσπονδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece