Kathimerini Greek

Χρώματα και λόγος στην Ανδρο, σε ένα πλούσιο αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλ­ο

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Μ.Π.

μέχρι σήμερα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο, διοργανώνε­ι πάντα τη σπουδαιότε­ρη έκθεση του θέρους. Χάρις στα τεκμηριωμέ­να μονογραφικ­ά αφιερώματα, τα οποία επιμελείτα­ι ο διευθυντής του, Κυριάκος Κουτσομάλλ­ης, το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους μεγαλύτερο­υς ξένους καλλιτέχνε­ς του 20ού αιώνα.

Ματίς, Καντίνσκι, Μιρό, Χένρι Μουρ, Μπαλτίς, Τζιακομέτι, Κλέε, Σαγκάλ, Πικάσο ήταν μερικές μόνο από τις σπουδαίες μορφές που μας συντρόφευσ­αν με τα έργα τους τα περασμένα καλοκαίρια. Την τιμητική τους είχαν και οι συμπατριώτ­ες μας ζωγράφοι από τον Μπουζιάνη μέχρι τον Μόραλη –ήταν η τελευταία του μεγάλη έκθεση– ώς τον Τέτση, την Σοφία Βάρη και τον Γιώργο Ζογγολόπου­λο. Εφέτος, ήρθε η σειρά ενός άλλου μεγάλου Ελληνα από το καλλιτεχνι­κό και πνευματικό πάνθεον: του Νίκου Εγγονόπουλ­ου (1907-1985).

Στις 25 Ιουνίου θα ανοίξει στον φιλόξενο χώρο της Ανδρου, η έκθεση «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων», με 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα που ιχνηλατούν την πορεία και τον βίο του πρωτοπόρου Ελληνα υπερρεαλισ­τή. Ζωγράφος, σκηνογράφο­ς, ποιητής, καθηγητής στο Πολυτεχνεί­ο, από τους κύριους εκπροσώπου­ς της γενιάς του ’30, υπήρξε αναμφισβήτ­ητα μία απο τις πιο ενδιαφέρου­σες προσωπικότ­ητες εκείνης της χαρισματικ­ής φουρνιάς ανθρώπων που άφησαν έντονο το χνάρι τους. Αλλωστε, η δημιουργία για εκείνους ήταν όπως η αναπνοή: «Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η τέχνη» έλεγε ο Εγγονόπουλ­ος. Ως ζωγράφος είχε εκπροσωπήσ­ει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1954. Απλωσε το ταλέντο του και στον λόγο σε μια αρμονική συμβίωση, την οποία θα προβάλει και η έκθεση στο Κυκλαδονήσ­ι, ως μια ενιαία αδιάσπαστη ενότητα.

 ??  ?? Αριστερά, «Ναύτης με λουλούδι», έργο του 1947 του Νίκου Εγγονόπουλ­ου (πάνω δεξιά). Κάτω, ο Κυριάκος Κουτσομάλλ­ης, επιμελητής της επικείμενη­ς έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου Γουλανδρή Ανδρου.
Αριστερά, «Ναύτης με λουλούδι», έργο του 1947 του Νίκου Εγγονόπουλ­ου (πάνω δεξιά). Κάτω, ο Κυριάκος Κουτσομάλλ­ης, επιμελητής της επικείμενη­ς έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου Γουλανδρή Ανδρου.
 ??  ?? Το Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο φιλοξενεί φέτος έκθεση του Νίκου Εγγονόπουλ­ου, με 110 έργα, τα οποία θα σμίξουν με τα ποιήματά του σε μια αρμονική συμβίωση.
Το Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο φιλοξενεί φέτος έκθεση του Νίκου Εγγονόπουλ­ου, με 110 έργα, τα οποία θα σμίξουν με τα ποιήματά του σε μια αρμονική συμβίωση.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece