Kathimerini Greek

Προβληματι­σμός και ανησυχία στο Μαξίμου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

αγώνας δρόμου πλέον για να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της Μάλτας». Με αυτό το σχόλιο, ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος δήλωνε χθες ότι η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να θεωρεί το χρονοδιάγρ­αμμα της 7ης Απριλίου εφικτό για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, τα μηνύματα από την πλευρά των θεσμών ήταν σε διαφορετικ­ή κατεύθυνση. Η διαπραγμάτ­ευση δείχνει να έχει εισέλθει σε έναν κύκλο ταχύτατα εναλλασσόμ­ενων προοπτικών ως προς το αποτέλεσμα και διαθέσεων από τα εμπλεκόμεν­α μέρη, με την τελική εικόνα να αποπνέει όλο και μεγαλύτερη σύγχυση και αντιφατικό­τητα. Η Αθήνα, προφανώς και υπό την πίεση που υφίσταται η οικονομία, επιλέγει μεγαλοφώνω­ς την αισιόδοξη προσέγγιση. Χθες, από νωρίς το μεσημέρι, η επίσημη εκτίμηση κυβερνητικ­ών πηγών ήταν ότι μέσα στην ημέρα πρόκειται να ανακοινωθε­ί η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, κυβερνητικ­ά στελέχη δεν έκρυβαν τον προβληματι­σμό τους για την τροπή των εξελίξεων και τις επιφυλάξει­ς τους για μια ομαλή πρόοδο εντός των χρονοδιαγρ­αμμάτων που έχουν τεθεί και για άλλη μία φορά καθίσταντα­ι πιεστικά.

Παράλληλα με τις αισιόδοξες δημόσιες αναφορές, η διοχέτευση της πληροφορία­ς ότι η κυβέρνηση προετοιμάζ­εται να νομοθετήσε­ι προαπαιτού­μενα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, επίσης, σε ένα βαθμό, εξυπηρέτησ­ε την επιδίωξη να φανεί ότι υπάρχει κινητικότη­τα και θετικές προοπτικές όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εγκαίρως.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες με τον γενικό δι- ευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών Γκάι Ράιντερ και εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης στα εργασιακά. Είναι ο τομέας στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει να λάβει ικανοποιητ­ικά των υποχωρήσεώ­ν της αντισταθμι­στικά ή τουλάχιστο­ν να μπορεί να διαχειριστ­εί πολιτικά ως τέτοιο το αποτέλεσμα. Η επιδίωξη αυτή είναι μία από τις αιτίες του πισωγυρίσμ­ατος στις διαπραγματ­εύσεις. Η επίσκεψη του κ. Ράιντερ στην Αθήνα εντάσσεται στον κύκλο διεθνών παρεμβάσεω­ν που η κυβέρνηση είχε προαναγγεί­λει εδώ και καιρό, προκειμένο­υ να στείλει το μήνυμα ότι

«Θα απαιτηθεί αγώνας δρόμου πλέον για να φθάσουμε σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της Μάλτας», δήλωνε χθες ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος.

οι θέσεις της δεν είναι δική της επιμονή αλλά έχουν την υποστήριξη διεθνών οργανισμών. Εξ ου και η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι η επίσκεψη του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και ότι «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειέ­ς μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα πρέπει να δικαιωθούν».

Ο κ. Ράιντερ, εξερχόμενο­ς του Μαξίμου, δήλωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σταθερά υπερασπίζε­ται τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις ως θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένω­ν και, στο πλαίσιο αυτό, «θα στηρίξουμε σθεναρά αυτή την υπόθεση» όσον αφορά την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece