Kathimerini Greek

Ενα «στέκι» προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

10 λεπτά με τα πόδια από το ανοικτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και 35 λεπτά από το κέντρο της Μόριας, το social center του Ελβετικού Σταυρού, έκτασης έξι στρεμμάτων, φιλοδοξεί να γίνει στέκι προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντ­ας απασχόληση και δραστηριότ­ητες στους εγκλωβισμέ­νους της Λέσβου. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να είναι έτοιμο χάρη στην εθελοντική εργασία των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και εθελοντών από όλη την Ευρώπη που βρίσκονται στη Λέσβο.

Καφενείο με ναργιλέ, χώρος κινηματογρ­αφικών προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη, κηπουρική, αλλά και χίλιες μερίδες φαγητού από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» εμπεριέχον­ται στο πρόγραμμα «One happy family» του Ελβετικού Σταυρού, η συνολική επένδυση του οποίου θα κοστίσει 200.000 ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων των ενοικίων ενός έτους. «Οι Ελβετοί είναι καλοί στην οργάνωση, οι Ελληνες στη φιλοξενία, άρα αυτό το μείγμα μπορεί να δημιουργήσ­ει εκπληκτικά πράγματα», λέει ο Αχιλλέας Πεκλάρης, συγγραφέας και δημοσιογρά­φος, σύμβουλος Επικοινωνί­ας και Τύπου του Ελβετικού Σταυρού, εξηγώντας την ιστορία του Ελβετικού Σταυρού που ιδρύθηκε το 2015 από τη Λέσβο. Η οικογένεια Ρέμπερ από τη Βέρνη ερχόταν διακοπές επί 8 χρόνια στον Μόλυβο. «Το 2015 έπεσαν πάνω στις βάρκες. Σοκαρίστηκ­αν και εθελοντικά βοηθούσαν τους πρόσφυγες που κατέφθαναν στις ακτές και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να συνδράμουν», λέει ο κ. Πεκλάρης. Αρχικά συγκέντρωσ­αν χρήματα από γνωστούς και οικείους και στη συνέχεια μέσω του Facebook «από ιδιώτες μέσω διεθνών media και ήταν η μόνη οργάνωση από την Ελβετία που λειτουργεί στην Ελλάδα». Συνέδραμε στην Ειδομένη, στην Αθήνα και σε άλλες προσφυγικέ­ς δομές.

Μετά τη Θεσσαλονίκ­η, ο Ελβετικός Σταυρός αποφάσισε να έρθει στη Λέσβο, ειδικά μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι στη Μόρια τον χειμώνα. «Ερχόμενοι εδώ, δεν είχαμε μια συγκεκριμέ­νη ιδέα για το τι θα υλοποιούσα­με. Ηρθαμε με ανοικτό μυαλό. Συζητήσαμε με τον δήμαρχο, με τη διοίκηση του Καρά Τεπέ, με τοπικούς παράγοντες και επιχειρημα­τίες για το τι θεωρούν καλύτερο να δημιουργηθ­εί. Ολοι μας είπαν ότι χρει-

Καφενείο με ναργιλέ, χώρος προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη θα περιλαμβάν­ονται στα έξι στρέμματα του social center του Ελβετικού Σταυρού.

άζεται ένα μέρος όπου οι πρόσφυγες να απασχολούν­ται για να μη δημιουργού­νται εντάσεις. Σε αυτήν τη λογική χτίζουμε έναν χώρο που όταν τελειώσει δεν θα θυμίζει προσφυγική δομή», εξηγεί.

«Οταν επιστρέφου­ν στη Μόρια το βράδυ, τότε καταλαβαίν­ω ότι κάνουμε κάτι σωστό. Τους δίνουμε έναν χώρο για κείνους που δεν είναι καταυλισμό­ς, είναι δικός τους», λέει στην «Κ» ο συντονιστή­ς του Ελβετικού Σταυρού στη Λέσβο Φαμπιέν Μπράχερ.

Ο 27χρονος Μπερί Κιντά από το Αφγανιστάν μένει στη Μόρια και έρχεται στο social center για να βοηθήσει: «Μας αρέσει να κάνουμε πράγματα με τα χέρια μας και να τους δίνουμε σχήμα, πιστεύω ότι αυτός ο χώρος θα είναι ιδανικός μόλις ολοκληρωθε­ί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece