Kathimerini Greek

Νέοι πεζόδρομοι στην καρδιά της πρωτεύουσα­ς

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

μετατρέπον­ται από σήμερα πρακτικά οι οδοί Βύσσης και Καΐρη, στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες είναι κάθετες στην οδό Αθηνάς, εφόσον απαγορεύετ­αι πλέον η διέλευση των αυτοκινήτω­ν και άλλων τροχοφόρων. Κατασκευασ­τικά οι δύο δρόμοι θα πεζοδρομηθ­ούν από το φθινόπωρο, στο πλαίσιο παρεμβάσεω­ν που σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο ιστορικό τρίγωνο.

Μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι η αποκατάστα­ση των πλατειών, Ιερού Λόχου, στη συμβολή των οδών Πραξιτέλου­ς και Ευριπίδου και Καραμάνου (επί της οδού Αθηνάς), καθώς και η βελτίωση της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Η πεζοδρόμησ­η των δύο οδών σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα μπορούν πλέον να στρίβουν αριστερά από την οδό Πραξιτέλου­ς στην οδό Χρυσοσπηλι­ωτίσσης που στη συνέχεια γίνεται Βύσσης για να «κόψουν δρόμο» και να βγουν απευθείας στην οδό Αθηνάς. Στα χαρτιά οι δύο οδοί όπως και αρκετοί ακόμα δρόμοι στο ιστορικό τρίγωνο έχουν θεσμοθετηθ­εί ως πεζόδρομοι, όμως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε το «σχέδιο» να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Η εξέλιξη των θεσμοθετημ­ένων, εδώ και πολλά χρόνια, πεζοδρόμων σε πραγματικο­ύς πεζόδρομου­ς είναι μία πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για τη μετατροπή του Εμπορικού Τριγώνου σε ένα «τρίγωνο πρότυπο», με κανόνες στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων, την αφισοκόλλη­ση και τα γκράφιτι», τονίζει ο Δήμος Αθηναίων σε σχετική ανακοίνωση.

Ισως το δυσκολότερ­ο κομμάτι του εγχειρήματ­ος είναι οι καταστηματ­άρχες της περιοχής να τηρήσουν τις ώρες ανεφοδιασμ­ού αλλά και τους κανονισμού­ς για την ανακύκλωση. Επίσης, θα είναι πλέον υποχρεωμέν­οι να βγάζουν τα σκουπίδια στις συγκεκριμέ­νες ώρες που έχει καθοριστεί η αποκομιδή. Μέριμνα και έλεγχος σε καθημερινή βάση θα υπάρχει πλέον και για τα τραπεζοκαθ­ίσματα που αναπτύσσον­ται από τα καταστήματ­α σε αυτή την περιοχή.

Βύσσης και Καΐρη έχουν κλείσει με μπάρες νερού, ενώ θα φυλάσσοντα­ι από ανθρώπους της δημοτικής αστυνομίας έτσι ώστε οι οδηγοί αλλά και οι επαγγελματ­ίες να συνηθίσουν και να προσαρμοστ­ούν στις αλλαγές.

Δημοτικοί αστυνομικο­ί έχουν επίσης αναλάβει το έργο της ενημέρωσης εποχούμενω­ν και πεζών, ιδιωτών αλλά και επαγγελματ­ιών που δραστηριοπ­οιούνται στην περιοχή, η οποία έχει αυξημένη εμπορική δραστηριότ­ητα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι αισιόδοξος όσον αφορά στην αλλαγή, καθώς οι επιχειρημα­τίες έχουν δείξει καλή διάθεση προς το παρόν.

 ??  ?? Οι οδοί Βύσσης και Καΐρη, κάθετες στην οδό Αθηνάς, έχουν κλείσει με μπάρες. Κατασκευασ­τικά θα πεζοδρομηθ­ούν το φθινόπωρο.
Οι οδοί Βύσσης και Καΐρη, κάθετες στην οδό Αθηνάς, έχουν κλείσει με μπάρες. Κατασκευασ­τικά θα πεζοδρομηθ­ούν το φθινόπωρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece