Kathimerini Greek

Ο Φιγιόν αμφισβητεί ανάμειξη Μόσχας στις γαλλικές εκλογές

- A.P., REUTERS

Φαντασιώσε­ις χαρακτήρισ­ε χθες τις ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παρέμβει σε εκλογικές αναμετρήσε­ις δυτικών χωρών ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν, λέγοντας ότι ως πρόεδρος θα αναζητήσει καλύτερη ισορροπία στις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι η Ρωσία «είναι μια επικίνδυνη χώρα».

Ο Φιγιόν, που υπήρξε φαβορί για τις εκλογές στη Γαλλία μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου πλασματικώ­ν θέσεων εργασίας της συζύγου και των παιδιών του τον Ιανουάριο, έχει χαρακτηρίσ­ει «εντελώς αναποτελεσ­ματικές» τις κυρώσεις των Βρυξελλών εις βάρος της Μόσχας, λέγοντας ότι αυτές δημιουργού­ν «ψυχροπολεμ­ικό κλίμα», το οποίο πρέπει να αναστραφεί.

«Πρέπει να αποφύγουμε τις φαντασιώσε­ις αυτές», είπε ο Φιγιόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς του αμυντικού του προγράμματ­ος, που θα δίνει προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση του ακραίου ισλαμισμού. «Η προεκλογικ­ή εκστρατεία στη Γαλλία υφίσταται ήδη υπερβολικέ­ς παρεμβάσει­ς και δεν χρειάζεται να αναζητούμε νέους εχθρούς στο πρόσωπο της Ρωσίας», είπε ο κεντροδεξι­ός υποψήφιος.

Κατηγορίες από ΗΠΑ

Για απόπειρα ανάμειξης στις γαλλικές προεδρικές εκλογές κατηγόρησε, στο μεταξύ, τη Μόσχα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντικατασκ­οπείας της Γερουσίας των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογρά­φους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικ­ανός γερουσιαστ­ής Ρίτσαρντ Μπερ, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, είπε: «Εκτιμώ ότι είναι λογικό να πούμε ότι οι Ρώσοι εμπλέκοντα­ι ενεργά στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επιτροπή εκτιμά ότι είναι ευθύνη της να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για αυτά που συμβαίνουν, ιδιαίτερα όταν βρισκό- μαστε αντιμέτωπο­ι με απόπειρα σπίλωσης υποψηφίων».

Με τον Ρεπουμπλικ­ανό συνάδελφό του στην επιτροπή συμφώνησε ο Δημοκρατικ­ός Μαρκ Ουόρνερ, λέγοντας: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι ενημέρωσαν τα εμπλεκόμεν­α κράτη όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για τις ρωσικές ικανότητες και τα σχέδια της Μόσχας. Συγκεκαλυμ­μένες και εμφανείς κινήσεις διεξάγοντα­ι αυτήν τη στιγμή εις βάρος της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως έγινε πρόσφατα με στόχο την Ολλανδία και το Μαυροβούνι­ο».

ΗΠΑ και Μαυροβούνι­ο κατηγορούν τη Ρωσία για διοργάνωση πραξικοπήμ­ατος στην Ποντγκό-

ΗΠΑ και Μαυροβούνι­ο κατηγορούν τη Ρωσία για διοργάνωση πραξικοπήμ­ατος στην Ποντγκόριτ­σα.

ριτσα, με στόχο να προληφθεί η ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, οι μυστικές υπηρεσίες της Χάγης αποκάλυψαν ότι «χώρες του εξωτερικού –και κυρίως η Ρωσία– αποπειράθη­καν εκατοντάδε­ς φορές να διεισδύσου­ν στα ηλεκτρονικ­ά δίκτυα κυβερνητικ­ών υπηρεσιών και επιχειρήσε­ων».

Αντίδραση από Σουηδία

Στο μεταξύ, αξιωματούχ­ος της σουηδικής κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτε­υσης της χώρας ενημέρωσαν χθες οι επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριώ­ν της Σουηδίας για τη «σημασία της ασφάλειας δικτύων και τη λήψη μέτρων ασφαλείας σε αυτά», ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών στη χώρα το ερχόμενο έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece