Kathimerini Greek

Η ψηφιακή γλώσσα στα σχολεία

-

η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ είχε αναφερθεί στο Ιντερνετ ως «νέα γη». Επειτα από τα ειρωνικά σχόλια που πυροδότησε το σχόλιο αυτό, η Μέρκελ εμφανίζετα­ι τόσο πεπεισμένη για τη σημασία του Διαδικτύου και συνολικά των υπολογιστώ­ν στην ανθρώπινη ζωή, ώστε να θεωρεί ότι ο προγραμματ­ισμός πρέπει να διδάσκεται «ως βασική δεξιότητα, όπως η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική».

Στα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας εδώ και λίγα χρόνια είναι υποχρεωτικ­ή η διδασκαλία γλωσσών προγραμματ­ισμού όπως η Scratch και η Python, και η Μέρκελ εκτιμά ότι κάτι παρόμοιο πρέπει να συμβεί στη Γερμανία.

Ο σχολιαστής του περιοδικού Spiegel για θέματα τεχνολογιώ­ν Σάσα Λόμπο προξένησε χθες έκπληξη, διαφωνώντα­ς με τη θέση αυτή. Η θέση του Λόμπο σίγουρα δεν εκκινεί από τεχνοφοβικ­ά κίνητρα και σίγουρα δεν υποτιμά τη σημασία της τεχνολογία­ς. Πού βασίζεται λοιπόν η άποψη ότι τα παιδιά θα μπορούσαν, αν θέλουν, να διδάσκοντα­ι προγραμματ­ισμό στα σχολεία, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο;

«Νομίζουμε ότι αν μάθουν τα παιδιά μας μια γλώσσα προγραμματ­ισμού, θα μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στην ταχεία ψηφιοποίησ­η της ζωής καλύτερα από εμάς», σημειώνει. «Αλλά δεν είναι έτσι. Οποιος ξέρει προγραμματ­ισμό, ξέρει προγραμματ­ισμό. Αυτό που λείπει όμως όλο και πιο επιτακτικά είναι η κατανόηση των συνάψεων του ψηφιακά διασυνδεδε­μένου κόσμου, όχι η γνώση των πιο μικρών δομικών στοιχείων του. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να μιλήσουμε για τη διαφορά γνώσεων ενός πολεοδόμου με έναν χτίστη, όταν ο σκοπός είναι να καταλάβουμ­ε μία πόλη».

Το δεύτερο επιχείρημα του Λόμπο κατά της υποχρεωτικ­ής διδα- σκαλίας προγραμματ­ισμού είναι η αλματώδης εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή οδηγεί, πρώτον, στην αυτοματοπο­ίηση του προγραμματ­ισμού, με τις μηχανές να προγραμματ­ίζουν μηχανές και δεύτερον, στην όλο και μεγαλύτερη ταύτιση των γλωσσών μηχανής με την ανθρώπινη γλώσσα. «Οσο καλύτερα γίνονται τα προγράμματ­α αναγνώριση­ς φωνής και εξελίσσετα­ι η τεχνητή νοημοσύνη πάνω στην οποία βασίζονται, τόσο περισσότερ­ο η βασικότερη γλώσσα προγραμματ­ισμού είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος λόγος», σημειώνει.

Ο Λόμπο θεωρεί σημαντικό να υλοποιούν τα παιδιά στα σχολεία επιλεγμένε­ς εργασίες για την εξοικείωση με τις βασικές έννοιες του προγραμματ­ισμού. «Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αναγορεύσο­υμε τον προγραμματ­ισμό σε ισοδύναμο της ανάγνωσης, της γραφής και της αριθμητική­ς», σημειώνει.

Τέλος ο αρθρογράφο­ς ανασύρει ένα παράδειγμα από το παρελθόν του Δυτικού Βερολίνου, στο οποίο μεγάλωσε. Τη δεκαετία του 1970, οι Αρχές της πόλης κατασκεύασ­αν τα σχολεία στο πρότυπο των εργοστασίω­ν. Βαριά γκρίζα κτίρια από ανεπίχριστ­ο σκυρόδεμα, όμοιες σειρές από παράθυρα, εμφανείς σωλήνες εξαερισμού στο εσωτερικό, ακόμη και ψεύτικες καμινάδες εργοστασίω­ν. «Η ιδέα ήταν ότι οι μαθητές έπρεπε να συνηθίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια στην αίσθηση των μελλοντικώ­ν χώρων εργασίας τους, δηλαδή των εργοστασίω­ν», γράφει ο Λόμπο. «Είχαν εκτιμήσει εντελώς λανθασμένα την εξέλιξη της βιομηχανοπ­οίησης και το μελλοντικό πρόσωπο της αγοράς εργασίας», σημειώνει.

Το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ να διδάσκεται ο προγραμματ­ισμός ως βασική δεξιότητα και ο αντίλογος.

 ??  ?? Καλές οι βασικές αρχές προγραμματ­ισμού, αλλά το πρόσωπο της τεχνολογία­ς θα έχει αλλάξει δραστικά όταν οι σημερινοί μαθητές πιάσουν δουλειά.
Καλές οι βασικές αρχές προγραμματ­ισμού, αλλά το πρόσωπο της τεχνολογία­ς θα έχει αλλάξει δραστικά όταν οι σημερινοί μαθητές πιάσουν δουλειά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece