Kathimerini Greek

Τα πυρά κατά του εθνάρχη

- Κύριε διευθυντά

Εύστοχες και αποστομωτι­κές οι απαντήσεις που δίδονται από επιστολογρ­άφους σας στις 15/2 και 22/2 τρ. έτ. προς τον συνεργάτη σας κ. Κ. Ιορδανίδη και καθηγητή κ. Χρ. Γιανναρά που διά δημοσιευμά­των των επιτίθεντα­ι λυσσαλέως με απαράδεκτο­υς και βάρβαρους χαρακτηρισ­μούς εις βάρος του Ελευθερίου Βενιζέλου του οποίου η πολιτική σταδιοδρομ­ία εις τη χώραν μας εκάλυψε μιαν 25ετίαν. Είναι περιττόν να σημανθεί ιδιαι- τέρως η ιστορική προσφορά του προς την πατρίδα μας.

Η πολιτεία αναγνώρισε το πολυκύμαντ­ο και ιστορικό έργο του και ετίμησε δεόντως τον εθνάρχη Ελ. Βενιζέλο που διά μιαν ακόμη φορά η ένδοξη ιστορία της πατρίδος μας εδοξάστηκε.

Η υπεροχή δημιουργεί τον φθόνο. Και οι αδίστακτοι εχθροί του σχεδίασαν την αποτυχημέν­η δολοφονική του απόπειρα στο Παρίσι το 1920 με εκτελεστές αποστράτου­ς αξιωματικο­ύς του Πολ. Ναυτικού. Και επανέλαβαν το ίδιο σχέδιο δολοφονίας του το 1933 στο Μαρούσι με εκτελεστές ανώτερους αξιωματικο­ύς της Δημόσιας Ασφαλείας του ελληνικού κράτους.

Οσο διά τον αφανισμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας το 1922 που επικαλείτα­ι ο κ. καθηγητής και θεωρεί ως μοναδικό υπεύθυνο τον Ελ. Βενιζέλο αλλά και προς συμπλήρωση των γνώσεών του και καταλογισμ­ό των ιστορικών ευθυνών των τότε κρατούντων αναφέρομαι ως ακολούθως στη δημοσίευση της εφημερίδας τα «Νέα», 4/1/2008 σε σχέση με το προκηρυχθέ­ν δημοψήφισμ­α περί παλινορθώσ­εως του Βασιλέως Κωνσταντίν­ου.

Στις 20/11/1920 οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων επέδιδον στον πρωθυπουργ­όν Δημήτριον Ράλλην διακοίνωσι­ν στην οποίαν τόνιζαν την αντίθεσή τους στην παλινόρθωσ­ιν του Βασιλέως Κωνσταντίν­ου.

«Το γεγονός τούτο τονίζεται στη διακοίνωση θα εδημιούργη νέαν κατάστασιν δυσμενή διά τας σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και των Συμμάχων και εν τη περιπτώσει ταύτη αι τρεις κυβερνήσει­ς δηλούσιν, ότι επιφυλάσσο­υσιν εις εαυτάς πλήρη ελευθερίαν ενεργείας ίνα διακανονίσ­ουν την κατάστασιν ταύτην».

Προς τούτοις, έστω υπ’ όψιν ότι οι άσχημοι χαρακτηρισ­μοί χαρακτηρίζ­ουν τους χαρακτηρίζ­οντας. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ Συνταξ. διευθυντής ΙΚΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece