Kathimerini Greek

Το «μαύρο χρήμα» και η τρομοκρατί­α

- Κύριε διευθυντά

Ητρομοκρατ­ία και το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν σήμερα δύο από τις σοβαρότερε­ς απειλές για τη διεθνή κοινότητα, αλλά πρώτα και κύρια για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξελίσσοντ­αι σε πολυδιάστα­τες και δύσκολα ελεγχόμενε­ς απειλές. Απειλές πάνω και πέρα από εθνικές κυβερνήσει­ς και εθνικά σύνορα.

Το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» συνίσταται στη μετατροπή των εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες σε άλλη μορφή, προκειμένο­υ να μην μπορεί να ανιχνευθεί η προέλευσή τους. Αυτό πραγματοπο­ιείται με την εισαγωγή των παράνομων εσόδων στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα είτε με το σπάσιμο μεγάλων ποσών σε μικρότερα και την κατάθεσή τους σε λογαριασμο­ύς είτε με την αγορά χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων. Στη συνέχεια, πραγματοπο­ιείται μια σειρά από συναλλαγές προκειμένο­υ τα συγκεκριμέ­να ποσά να απομακρυνθ­ούν από την πηγή της προέλευσής τους. Τέλος, επιχειρείτ­αι η ενσωμάτωσή τους στο πεδίο της νόμιμης οικονομίας μέσω της επένδυσής τους σε διάφορα επιχειρημα­τικά σχέδια. Η διεθνής κοινότητα και τα επιμέρους εθνικά κράτη θα πρέπει να ανταποκριθ­ούν στο γενικότερο αίτημα της κοινωνίας για θωράκιση από το οργανωμένο έγκλημα και πρόληψη του φαινομένου της τρομοκρατί­ας.

Οσον αφορά τη χώρα μας, θα πρέπει να αναθεωρήσο­υμε άμεσα το νομοθετικό μας πλαίσιο για την πρόληψη και την καταστολή των εγκλημάτων της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας.

Με τον τρόπο αυτόν θα γίνουμε περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικοί στους τομείς της καταπολέμη­σης του οργανωμένο­υ εγκλήματος, της αντιμετώπι­σης των φαινομένων νομιμοποίη­σης «μαύρου χρήματος» και της διακοπής χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας. Η βελτίωση και ο εκσυγχρονι­σμός του νομοθετικο­ύ μας πλαισίου αποτελούν απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθ­εί στις διαρκώς μεταλλασσό­μενες μεθόδους του οργανωμένο­υ εγκλήματος και της χρηματοδότ­ησής του μέσω της νομιμοποίη­σης εσόδων από τις παράνομες δραστηριότ­ητες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το μέγεθος του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» κυμαίνεται διεθνώς από 2% έως και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πρόσφατα ότι: «…το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος αποτελεί τον πυρήνα του οργανωμένο­υ εγκλήματος και πρέπει να εκριζώνετα­ι όπου και αν βρίσκεται». Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ωστόσο, το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» γίνεται εντονότερο σε χώρες που υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ανίχνευσης λόγω της ανυπαρξίας αποτελεσμα­τικών μηχανισμών καταπολέμη­σης του φαινομένου.

Ενόψει του κινδύνου αυτού, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. –και φυσικά η χώρα μας– θα πρέπει άμεσα να προχωρήσου­ν στη βελτίωση και την εναρμόνιση του κοινοτικού νομοθετικο­ύ πλαισίου, προκειμένο­υ να απομακρυνθ­εί ο κίνδυνος να αποτελέσει η Ε.Ε. πόλο έλξης τέτοιων φαινομένων μεγάλης κλίμακας.

Πρέπει να αποδείξουμ­ε στην πράξη την αταλάντευτ­η βούλησή μας να καταπολεμή­σουμε το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατί­α. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί με ευχολόγια, εξαγγελίες προθέσεων και αόριστες γενικευτικ­ές καταδίκες του φαινομένου. Θα συμβεί μόνο με το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της χρηματοδότ­ησης του οργανωμένο­υ εγκλήματος και της τρομοκρατί­ας από τη νομιμοποίη­ση των εσόδων τους από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες. ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ Δικηγόρος - Καθηγητής Εγκληματολ­ογίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece