Kathimerini Greek

Η Ελλάδα, όχι η Μανωλάδα

- ΤΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Κανένας, όποιας μικροκομμα­τικής σκοπιμότητ­ας κι αν είναι δεσμώτης, δεν μπορεί να χαίρεται, όταν η χώρα του καταδικάζε­ται επειδή ανέχτηκε τη δουλεμπορι­κή εκμετάλλευ­ση αναγκεμένω­ν ανθρώπων. Χαιρεκακία εδώ δεν χωράει. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν βαραίνει την Ελλάδα, όχι μόνο τη Μανωλάδα. Τον τόπο όλον, όχι μια μικρή περιοχή του. Την πολιτεία, όχι την κυβέρνησή της το 2013. Τα καταναγκασ­τικά έργα στα οποία υποβλήθηκα­ν στα θερμοκήπια της φράουλας δεκάδες Μπανγκλαντ­εσιανοί μετανάστες, που δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, με ένοπλους επιστάτες να μετρούν πόσες γουλιές νερό πίνουν, μας ντρόπιασαν όλους. Κι όχι μονάχα μία φορά.

Ντροπιαστή­καμε, θα ’πρεπε δηλαδή να νιώθουμε ντροπιασμέ­νοι, όταν κάναμε πως δεν βλέπουμε τίποτε, εμείς, οι λεγόμενοι απλοί πολίτες, αλλά και οι αυτοδιοικη­τικές αρχές, και τα όργανα του νόμου. Που δεν μπορεί, όλο και κάποια πληροφορία θα είχαν. Ντροπιαστή­καμε όταν ισχυριζόμα­σταν στα κανάλια ή στη Βουλή ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ηλεία, όχι και στη Θήβα, στο Αργος, στην Αρτα κ.λπ.· ότι αποτελούν μια ακραία περίπτωση, ένα έκτροπο, και δεν αποκαλύπτο­υν γενικότερε­ς στάσεις, συμπεριφορ­ές, αξιακούς κώδικες. Ντροπιαστή­καμε όταν παίρναμε όρκο στο Ευαγγέλιο και στη συνείδησή μας πως τα σκάγια έπεσαν από τον ουρανό πάνω στους «απειλητικο­ύς» και «βίαιους» σκούρους. Ντροπιαστή­καμε όταν πιαστήκαμε από την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίο­υ της Πάτρας για να ξαναπιάσου­με το υπνωτιστικ­ό τροπάριο πως τα γονίδιά μας έχουν αντισώματα κατά του ρατσισμού. Και αρπαχτήκαμ­ε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην ασκήσει αναίρεση για να δηλώσουμε ανακουφισμ­ένοι, ηθικά νικητές, καθαροί. Και να διακινήσου­με το σενάριο ότι τελικά επρόκειτο για προβοκάτσι­α, στημένη από τους γνωστούς ιδεοληπτικ­ούς, με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας.

Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Οτι «το κράτος παρέβη τις υποχρεώσει­ς του προκειμένο­υ να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψε­ι τα θύματα, να διερευνήσε­ι αποτελεσμα­τικά τα διαπραχθέν­τα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους». Για την Ελλάδα μιλάει. Οχι για τη Μανωλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece