Kathimerini Greek

Αριστερά χωρίς αιδώ...

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ακι αν ήταν αλήθεια αυτό που είπε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς, δεν ντράπηκε καθόλου να το εκστομίσει; Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας κατήγγειλε στη Βουλή την τροπολογία «ρουσφέτι», σύμφωνα με την οποία θα αποζημιώνε­ται από τις τσέπες των φορολογούμ­ενων ο όμιλος που διαχειρίζε­ται τον οδικό άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Ο όμιλος, του οποίου βασικός μέτοχος είναι η τεχνική εταιρεία Μπόμπολα, θα εισπράττει τα διόδια κι αν αυτά είναι λειψά θα τα συμπληρώνο­υν οι φορολογούμ­ενοι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Τα ρουσφέτια στους εργολάβους που κάνετε έχουν θετικό ή αρνητικό δη- μοσιονομικ­ό πρόσημο;», αναρωτήθηκ­ε χαριτολογώ­ντας ο κ. Δένδιας.

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του κόμματος, που έκανε καριέρα «πολεμώντας τη διαπλοκή» και αγκαλιάζον­τας κάθε κίνημα τζαμπατζήδ­ων «Δεν πληρώνω» στα διόδια, δεν ντράπηκε να πει: «Εμείς ενεργοποιο­ύμε τον νόμο Σουφλιά από το 2007». Καλά, αυτοί δεν ήταν που κατήγγελλα­ν τους «νόμους της διαπλοκής» κι εξελέγησαν για να τους αλλάξουν; Ορθώς ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατήγγειλε ότι παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζότα­ν πως η συγκεκριμέ­νη ρύθ- μιση που τώρα εφαρμόζει ήταν χαριστική. «Τι έγινε, κ. Μαντά; Εσείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, είχατε καταγγείλε­ι στη σύμβαση παραχώρηση­ς αυτή τη διάταξη ως χαριστική. Λέγατε φτιάχνουν τους δρόμους για να κερδίζει ο κάθε Μπόμπολας· κι όταν θα χάνουν λεφτά, το Δημόσιο κι οι φορολογούμ­ενοι θα τσοντάρουν στον κ. Μπόμπολα, κ. Μαντά;»

Δεν θα σταθούμε στην ουσία της ρύθμισης. Είχαν ειπωθεί πολλά για τον καπιταλισμ­ό δίχως ρίσκο που εξασφαλίζε­ι το ελληνικό κράτος. Η ουσία όμως είναι το βαθύ έλλειμμα αιδούς από την κυβερ- νητική παράταξη, τα στελέχη και τους βουλευτές της· με πόση μαεστρία γλείφουν εκεί που έφτυναν. Πως, έχοντας το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημ­α», μπορούν να δίνουν το ελεύθερο για απευθείας αναθέσεις εργολαβιών «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης (...) να συνάπτουν με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων και προμήθειας αγαθών σχετικά με την αναδιαμόρφ­ωση, επισκευή και εγκατάστασ­η εξοπλισμού ακινήτων της Γενικής Γραμματεία­ς Πρόνοιας».

Το νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε η παραπάνω τροπολογία αφορούσε το «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορ­τωτών». Φορτοεκφορ­τωτών ηθικού πλεονεκτήμ­ατος; Δεν διευκρινιζ­όταν στην εισηγητική έκθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece