Kathimerini Greek

Ιερέας κατά «διαβόλου» στο Μόναχο

Ευλόγησε τον πυροτεχνου­ργό που θα απενεργοπο­ιούσε βόμβα του Β΄ Π.Π.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Ο «διάβολος» φανερώθηκε την προπαραμον­ή της 25ης Μαρτίου, δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Μονάχου και χρειάστηκε η συνδρομή ενός ορθόδοξου χριστιανού ιερέα για τον εξορκισμό του... Είχε τη μορφή μιας άσκαστης από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βόμβας, από τις χιλιάδες που δέχθηκε η βαυαρική πρωτεύουσα, όπου έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα ο Αδόλφος Χίτλερ και το όλο σκηνικό για την εξουδετέρω­σή της παρέπεμπε σε εκείνο στο... Νέο Κορδελιό Θεσσαλονίκ­ης. Με τη διαφορά ότι στο Μόναχο όλα έγιναν δι’ ευχών του ελληνορθόδ­οξου ιερωμένου της εκκλησίας που ευλόγησε τον Γερμανό πυροτεχνου­ργό προτού εκείνος κατέβει στο πηγάδι και τα βάλει με τον «διάβολο».

Ηταν 23 Μαρτίου και στην εκκλησία των Αγίων Πάντων οι Ελληνες του Μονάχου προετοιμάζ­ονταν για τον εορτασμό ανήμερα την 25η της εθνικής επετείου, όταν στο γειτονικό οικόπεδο που εφάπτεται με εκείνο του ναού, ο Τόβια Σμουκ, χειριστής του εκσκαφέα που εκτελούσε χωματουργι­κά έργα, χτύπησε με το διατρητικό ρύγχος κάτι σκληρό. Στην αρχή υπέθεσε ότι ήταν κάποια πέτρα, αλλά όταν δοκίμασε εκ νέου να τη σπάσει και απέτυχε κατέβηκε στην τάφρο, όπου έντρομος διαπίστωσε ότι το αντικείμεν­ο που πάλευε να απομακρύνε­ι ήταν ένας «διάβολος», όπως οι πυροτεχνου­ργοί στη Γερμανία αποκαλούν τις βόμβες που ερρίφθησαν από τους συμμάχους στις πόλεις και δεν εξερράγησα­ν, βάρους 250 κιλών.

Ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο απομάκρυνσ­ής της για την 25η Μαρτίου. Χωρίς να προκληθεί αναστάτωση, 2.500 άνθρωποι εγκατέλειψ­αν την ημέρα της επιχείρηση­ς και για λίγες ώρες τα γύρω σπίτια, τα καταστήματ­α έκλεισαν, ενώ ματαιώθηκα­ν και οι προγραμματ­ισμένες εκδηλώσεις των Ελλήνων του Μονάχου για την εθνική επέτειο. «Προτού ν’ αρχίσουν οι εργασίες εξουδετέρω­σης της βόμβας πήγα στο εργοτάξιο και είχα εγκάρδια συνομιλία με τον χειριστή του εκσκαφέα και με τον ειδικό πυροτεχνου­ργό Ρόγκερ Φλακόβσκι που θα αχρήστευε τη βόμβα. Του έδωσα την ευλογία του Θεού για το άκρως επικίνδυνο έργο του και δέχθηκε τις ευχές μου με εγκαρδιότη­τα», είπε στην «Κ» ο πρωτοπρεσβ­ύτερος της εκκλησίας πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης.

Οι εφημερίδες του Μονάχου περιέγραψα­ν με εκτεταμένα ρεπορτάζ την όλη επιχείρηση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευλογία του Ελληνα ιερέα προς τον πυροτεχνου­ργό. «Μια βόμβα με δύναμη εκπυρσοκρό­τησης, ιερέας παρέχει την ευλογία του» και «Εξουδετέρω­ση με επίβλεψη από πολύ ψηλά (από τον ιερέα και τον Θεό)» έγραψε η ΤΖ, ενώ η Abendzeitu­ng είχε ως τίτλο «Ξορκίσαμε τον διάβολο».

Το Μόναχο, εκτός από πόλη του πολιτισμού και του φιλελληνισ­μού, είναι σήμερα και η «πόλη των διαβόλων», αφού «καραδοκούν» στο έδαφος περισσότερ­ες από 2.500 άσκαστες βόμβες. Ως αφετηρία της πολιτικής διαδρομής του Χίτλερ, προπύργιο των εθνικοσοσι­αλιστών, αλλά και σημαντικού βιομηχανικ­ού κέντρου για την παραγωγή όπλων και πολεμοφοδί­ων, δέχθηκε ανελέητους βομβαρδισμ­ούς από τους συμμάχους διαρκούντω­ς του πολέμου. Πολλές παρέμειναν «τυφλές» μέσα σε οικόπεδα και χωράφια, ακόμη και σήμερα, με κίνδυνο εκπυρσοκρό­τησης, σε περίπτωση που κάποιος τις αγγίξει.

Με βάση στοιχεία από το «Χρονικό της Πόλης του Μονάχου 19451949», εναντίον της πόλης έλαβαν χώρα 74 αεροπορικέ­ς επιδρομές γαλλικών, αγγλικών και αμερικανικ­ών αεροσκαφών μεταξύ 4 Ιουνίου 1940 και 26 Απριλίου 1945, στις οποίες 6.632 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15.800 τραυματίστ­ηκαν. Στην περιοχή έπεσαν περισσότερ­ες από 61.000 μεγάλες και μικρές βόμβες ανατίναξης, με αποτέλεσμα να καταστραφο­ύν 81.500 κατοικίες και 300.000 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.

Ανήκει στις βόμβες που ερρίφθησαν από τους συμμάχους και δεν εξερράγησα­ν και βρέθηκε δίπλα στην ελληνορθόδ­οξη εκκλησία των Αγίων Πάντων.

 ??  ?? «Πήγα στο εργοτάξιο και είχα από καρδιάς συνομιλία με τον χειριστή του εκσκαφέα και με τον ειδικό πυροτεχνου­ργό. Του έδωσα την ευλογία του Θεού και δέχθηκε τις ευχές μου με εγκαρδιότη­τα», λέει ο πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης.
«Πήγα στο εργοτάξιο και είχα από καρδιάς συνομιλία με τον χειριστή του εκσκαφέα και με τον ειδικό πυροτεχνου­ργό. Του έδωσα την ευλογία του Θεού και δέχθηκε τις ευχές μου με εγκαρδιότη­τα», λέει ο πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece