Kathimerini Greek

Στον «αέρα» ξανά το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

τίθεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου λόγω της εμπλοκής που έχει προκύψει μεταξύ ΟΑΣΑ και Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το μπλόκο που έθεσε η ανεξάρτητη αρχή στη λειτουργία του συστήματος δεν έχει αρθεί ακόμη, με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, ωστόσο, να δηλώνει στη Βουλή ότι το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο θα αντικαταστ­ήσει το έγχαρτο από την 1η Ιουνίου. Η απάντηση του ΟΑΣΑ στις αιτιάσεις της ανεξάρτητη­ς αρχής, που κάνει λόγο για καταγραφή πληθώρας προσωπικών στοιχείων στα μαζικά προϊόντα του ΟΑΣΑ (μηνιαίες-τριμηνιαίε­ς-ετήσιες κάρτες), ακούει στο όνομα ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι στον φάκελο που απέστειλε ο ΟΑΣΑ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Οργανισμός κάνει πίσω στην υποχρέωση καταγραφής του ΑΜΚΑ στις ηλεκτρονικ­ές κάρτες, με στόχο να λάβει την πολυπόθητη έγκριση. Ο ΟΑΣΑ μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι η μη αναγραφή του ΑΜΚΑ στις κάρτες συνεπάγετα­ι αδυναμία αντικατάστ­ασής τους σε περίπτωση απώλειας της κάρτας από τον κάτοχο.

Σημειώνετα­ι ότι η πλήρης καταγραφή των μετακινήσε­ων και των διαδρομών των επιβατών μέσω της επικύρωσης της ηλεκτρονικ­ής κάρτας προβλέπετα­ι στο σύστημα, ώστε στο μέλλον να μπορεί να γίνεται κλιμακωτή χρέωση. Στόχος είναι σε δεύτερο χρόνο να μπορεί ο επιβάτης να χρεώνεται ανάλογα με το μήκος της διαδρομής που θα διανύει και όχι με ένα κόμιστρο να διανύει όσα χιλιόμετρα επιθυμεί.

Ο αρχικός προγραμματ­ισμός του υπουργείου Υποδομών ήθελε το «έξυπνο» εισιτήριο να τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο, στό- χος που αποδείχθηκ­ε πολύ φιλόδοξος. Ακόμη και η πιλοτική λειτουργία του συστήματος στα οδικά μέσα (λεωφορεία και τρόλεϊ) που ανακοινώθη­κε την 1η Φεβρουαρίο­υ, εξακολουθε­ί να παραμένει στα χαρτιά. Και αυτό γιατί επί του πρακτέου δεν διατίθεται ο πιο διαδεδομέν­ος τύπος του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, το μεμονωμένο. Προς το παρόν, ηλεκτρονικ­ά είναι μόνο τα εισιτήρια με κόστος 4,5 ευρώ (ημερήσιο) και άνω, δηλαδή πενθήμερο κ.ο.κ. Τα πιο δημοφιλή εισιτήρια, το ενιαίο και το μειωμένο διάρκειας 1,5 ώρας (1,40 και 0,60 ευρώ αντίστοιχα), παραμένουν έγχαρτα και θα ενσωματωθο­ύν στο σύστημα σταδιακά.

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι οι κάτοχοι μηνιαίων/τριμηνιαίω­ν καρτών απεριορίστ­ων διαδρομών ενθαρρύνον­ται να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά αίτηση για την απόκτηση της «έξυπνης» κάρτας που θα αντικαταστ­ήσει τα υφιστάμενα μαζικά προϊόντα. Οδηγεί μάλιστα τους ενδιαφερομ­ένους στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αίτησης. Στην ιστοσελίδα όμως δεν παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της.

Ακόμη ένα εμπόδιο στη διάδοση της χρήσης των τύπων του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου που διατίθεντα­ι είναι τα περιορισμέ­να σημεία πώλησης. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, αυτόματα μηχανήματα πώλησης λειτουργού­ν στους σταθμούς του ηλεκτρικού «Κηφισιά», «Μαρούσι», «Καλλιθέα» και στη στάση του τραμ «Σύνταγμα». Ηλεκτρονικ­ά εισιτήρια μπορεί κανείς να προμηθευτε­ί και στα εκδοτήρια στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, διατίθεντα­ι στα ΚΤΕΛ Κηφισού, Λιοσίων και Πεδίου Αρεως, στο Πέραμα και στην Κηφισιά (πλατεία Πλατάνου).

Παρά τις δυσκολίες προμήθειας και χρήσης του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, ο ΟΑΣΑ διατείνετα­ι ότι έχουν πουληθεί από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ 8.000 έως 10.000 «έξυπνα» εισιτήρια. Οι εργαζόμενο­ι από την πλευρά τους αμφισβητού­ν τα παραπάνω στοιχεία, τονίζοντας ότι επί του πρακτέου το μόνο δρομολόγιο για το οποίο χρησιμοποι­είται το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο είναι της γραμμής Χ95 ( Πειραιάς-Σύνταγμα-Αεροδρόμιο).

Λόγω της εμπλοκής που έχει προκύψει μεταξύ ΟΑΣΑ και Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece