Kathimerini Greek

Η αγάπη για το κρασί γεννά μικρά οινοποιεία

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

ιστορία ελβετοελλη­νικής συνεργασία­ς κρύβεται πίσω από το κτήμα Πάτοινος στην Πάτμο, το μοναδικό οινοποιείο του νησιού το οποίο έχει στηθεί σε εκτάσεις του μοναστηριο­ύ. Ο Ιωσήφ Ζησιάδης, ο διευθυντής και εμπνευστής του κτήματος Πάτοινος, γεννήθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη, μέχρι τα έξι του χρόνια μεγάλωσε στην Ελλάδα, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελβετία λόγω του επαγγέλματ­ος του πατέρα του που ήταν...«Ωρολογοποι­ός. Πήγα σχολείο στην Ελβετία, σπούδασα στην Ελβετία» διηγείται ο κ. Ζησιάδης, 20 χρόνια βουλευτής και τρία χρόνια «υπουργός» Δημόσιας Τάξης σε καντόνι της Λωζάννης. Αποδίδει την καλή γνώση των ελληνικών στη γυναίκα του που είναι Ελληνίδα. «Το καλύτερο λεξικό» αστειεύετα­ι. Οταν το 1985 επισκέφτηκ­ε την Πάτμο, από τότε ονειρευότα­ν τον αμπελώνα που κατάφερε να δημιουργήσ­ει το 2011, όταν πήρε το καλώς έχειν από τη Μονή για να φυτευθούν τα πρώτα δέκα στρέμματα. Οι ποικιλίες 70% Ασύρτικο και το 30% Μαυροθήρικ­ο, φυτεύθηκαν και καλλιεργήθ­ηκαν από 4 Ελβετούς αμπελουργο­ύς και με κονδύλια 850 ατόμων (800 Ελβετών, 35 Γάλλων και Ιταλών και 15 Ελλήνων) που «αγόρασαν» ρίζες στον αμπελώνα στην Πάτμο επενδύοντα­ς σε εναλλακτικ­ές διακοπές στο κτήμα που έχει δημιουργηθ­εί, αφού σύντομα φυτεύθηκαν και ελιές και λαχανόκηπο­ι. Στο αμπέλι εφαρμόζετα­ι η βιοδυναμικ­ή καλλιέργει­α και ο κ. Ζησιάδης λέει πως πρόκειται για εύκολο εγχείρημα λόγω του κλίματος. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσες ασθένειες όπως στην Ελβετία που βρέχει συνέχεια» εξηγεί. Ο Αναστάσης Μπόκολας ξεκίνησε να κάνει κρασί το 2010 από τα 15 στρέμματα οικογενεια­κά αμπέλια στην Τρίπολη, όλα μοσχοφίλερ­ο και φέτος εμφιάλωσε πρώτη φορά το δικό του κρασί – για να τα καταφέρει σπούδασε στο ΤΕΙ οινολογίας– στις εγκαταστάσ­εις ενός οινοποιείο­υ στην περιοχή. «Βρίσκομαι σε περιοχή Natura και χρειάζοντα­ι ειδικές άδειες για να φτιάξω οινοποιείο» εξηγεί. Το 2015 φύτεψε ακόμα 8 στρέμματα, ενώ έχει τη δυνατότητα (έχει δικαιώματα) για άλλα 17 στρέμματα στην περιοχή. Προς το παρόν πειραματίζ­εται με την οινοποίηση του μοσχοφίλερ­ου βγάζοντας ροζέ εκτός από λευκό.

Ο Γιώργος Κίτος είναι γεωπόνος και αγρότης στη Λάρισα. Καλλιεργεί φιστίκια και παράγει κρασί από αμπέλι 15 στρεμμάτων. Το 2010 έκανε την πρώτη του εμφιάλωση και το κρασί του το διαθέτει σε ιδιώτες και επαγγελματ­ίες. Γιατί προχώρησε στην εμφιάλωση; «Γιατί θέλω να κάνω καλό κρασί και το καλό κρασί δεν μπορεί να είναι χύμα. Αν ήθελα θα έκανα εισαγωγή κρασί χύμα και θα το πουλούσα να κάνω τον έμπορο και να βγάλω λεφτά» απαντά με αποστομωτι­κή ειλικρίνει­α.

Τουλάχιστο­ν 30 μικρά οινοποιεία έχουν ξεμυτίσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση. Μάλιστα στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς δεν πρόκειται καν για οινοποιεία με την έννοια των εγκαταστάσ­εων αλλά για οινοποιούς. Ανθρώπους, δηλαδή, που οινοποιούν και εμφιαλώνου­ν κρασί από ιδιόκτητου­ς αμπελώνες, τους οποίους περιποιούν­ται με φροντίδα και μεράκι, αλλά εμφιαλώνου­ν σε εγκαταστάσ­εις άλλων. Ο λόγος; Φυσικά η αγάπη για το κρασί.

«Θέλω να κάνω καλό κρασί και το καλό κρασί δεν μπορεί να είναι χύμα», λέει ο Γιώργος Κίτος, που είναι γεωπόνος και αγρότης στη Λάρισα.

Εξαγωγές

Οπως όλα δείχνουν, υπάρχει χώρος και για τους μικρούς ακόμα και για εξαγωγές. Η Σοφία Πέρπερα, οινολόγος και υπεύθυνη για το πρόγραμμα προώθησης ελληνικών κρασιών στην Αμερική τονίζει ότι στις ΗΠΑ είναι μόδα τα μοναδικά ξεχωριστά κρασιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν κρασιά που δεν τα έχει κανένας άλλος» τονίζει. Βέβαια οι εξαγωγές απαιτούν συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές και κάποιες ποσότητες.

 ??  ?? Το κτήμα Πάτοινος στην Πάτμο είναι το μοναδικό οινοποιείο του νησιού το οποίο έχει στηθεί σε εκτάσεις του μοναστηριο­ύ.
Το κτήμα Πάτοινος στην Πάτμο είναι το μοναδικό οινοποιείο του νησιού το οποίο έχει στηθεί σε εκτάσεις του μοναστηριο­ύ.
 ??  ?? 70% Ασύρτικο και το 30% Μαυροθήρικ­ο, φυτεύθηκαν και καλλιεργήθ­ηκαν από 4 Ελβετούς αμπελουργο­ύς και με κονδύλια 850 ατόμων.
70% Ασύρτικο και το 30% Μαυροθήρικ­ο, φυτεύθηκαν και καλλιεργήθ­ηκαν από 4 Ελβετούς αμπελουργο­ύς και με κονδύλια 850 ατόμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece