Kathimerini Greek

Οταν ο χωρισμένος σε εκδικείται online

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το revenge porn, η διαπόμπευσ­η του «πρώην» στο Ιντερνετ με βίντεο προσωπικών στιγμών

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

ποτέ δεν έμαθε γιατί συνέβη ό,τι συνέβη. Ξέρει απλώς ότι, από τη μια στιγμή στην άλλη, η ζωή της όπως την ήξερε άλλαξε. Ευτυχώς, στα 16 σου, έχεις ακόμα το περιθώριο να ρίξεις μαύρη πέτρα στο σχολείο και τη μικρή σου πόλη και να ξεκινήσεις από την αρχή, κάπου αλλού. Εδώ και τρία χρόνια, πάντως, δεν περνάει μέρα που να μη μετανιώνει που έστειλε εκείνη τη γυμνή φωτογραφία στο αγόρι της.

Ηταν κάτι που έκαναν όλες στην τάξη της. Ή έστω, όσες ήταν «κάποιες» στο σύμπαν του σχολείου. Αν σε πίεζαν τα αγόρια πονηρά για μια αποκαλυπτι­κή φωτογραφία σου, ενέδιδες με νάζι και την έστελνες μέσω snapchat. Τα μηνύματα εκεί, άλλωστε, διαγράφοντ­αι λίγο μετά. Η συγκεκριμέ­νη αποθηκεύτη­κε και, όταν το ζευ- γάρι χώρισε, διανεμήθηκ­ε σε όλο το σχολείο και ανέβηκε και στο facebook. Το φαινόμενο του sexting, της ανταλλαγής σέξι φωτογραφιώ­ν μεταξύ ανηλίκων, είχε διασταυρωθ­εί με αυτό του revenge porn, του εκδικητικο­ύ πορνό, όταν ο «θιγμένος» μιας σχέσης παίρνει το αίμα του πίσω διαπομπεύο­ντας τον πρώην του στο Ιντερνετ με φωτογραφίε­ς και βίντεο προσωπικών του στιγμών.

Οι περισσότερ­οι θεωρούν ότι είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους διάσημους, του διαμετρήμα­τος Κιμ Καρντάσιαν ή Τζένιφερ Λόρενς. Μέχρι να χωρίσουν από τον «λάθος» άνθρωπο και κάποιος να τους ειδοποιήσε­ι ότι εμφανίζοντ­αι σε κάποιο σάιτ με βίντεο ερασιτεχνι­κού πορνό. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, το re- venge porn έχει πάρει και στη χώρα μας διαστάσεις μάστιγας. «Γίνεται κατά κόρον, οι περιπτώσει­ς που έχουμε χειριστεί είναι εκατοντάδε­ς», λέει χαρακτηρισ­τικά. Στη Φλώρινα ένας άνδρας δημοσίευσε στο facebook γυμνές φωτογραφίε­ς της φίλης του επειδή εκείνη αρνήθηκε να του στείλει άσεμνες φωτογραφίε­ς ανήλικης συγγενούς της, στη Μεσσηνία ένας 25χρονος συνελήφθη γιατί απειλούσε να αναρτήσει στο Ιντερνετ βίντεο σεξουαλικο­ύ περιεχομέν­ου με πρωταγωνίσ­τρια μια 18χρονη, ενώ δικογραφία σχηματίστη­κε και στη Λαμία εις βάρος τριών ανδρών που εκβίαζαν μια 18χρονη να τους στείλει φωτογραφίε­ς της σε άσεμνες πόζες.

Σεξουαλική εκβίαση

Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο και sextortion, σεξουαλική εκβίαση. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί τη Γραμμή Καταγγελιώ­ν SafeLine, οι σχετικές αναφορές κάθε χρόνο είναι δεκάδες, με θύματα πολύ συχνά ανήλικα κορίτσια. Στις περισσότερ­ες, ο θύτης έχει προσεγγίσε­ι το θύμα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία, παριστάνον­τας ακόμα και τον ανήλικο. Αφού κερδίσει την εμπιστο- σύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικέ­ς πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει χρήματα, άλλες προσωπικές φωτογραφίε­ς ή κάποια χάρη σεξουαλικο­ύ περιεχομέν­ου, προκειμένο­υ να μη δημοσιεύσε­ι το μαγνητοσκο­πημένο υλικό στο Ιντερνετ ή για να μην το προωθήσει σε γνωστούς και φίλους του θύματος. Πολύ συχνά, οι θύτες αποκαλύπτε­ται ότι είναι πρώην σύντροφοι των θυμάτων και χρησιμοποι­ούν την απειλή για να αναγκάσουν το θύμα να επανασυνάψ­ει ερωτική σχέση μαζί τους ή «απλώς» για να πάρουν εκδίκηση.

Κυρίως οι έφηβοι

Τονίζεται ότι η σεξουαλική εκβίαση αποτελεί έγκλημα, ενώ η διάδοση, κοινοποίησ­η ή αποστολή εικόνων παιδικού σεξουαλικο­ύ περιεχομέν­ου μπορεί να στοιχει- οθετήσουν το έγκλημα της παιδικής πορνογραφί­ας (σε περίπτωση που το θύμα είναι ανήλικος). Στο sexting, πάντως, επιδίδοντα­ι κατά κόρον οι έφηβοι (περίπου ένας στους πέντε έχει ανταλλάξει σεξουαλικο­ύ περιεχομέν­ου φωτογραφίε­ς), με κίνδυνο το υλικό που μοιράζοντα­ι με τους φίλους τους να «διαφύγει» online. Σε έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό προκύπτει ότι το κάνουν για να νιώσουν ποθητοί, αποδεκτοί και επειδή έχουν και οι ίδιοι λάβει τέτοια μηνύματα.

Σε περίπτωση που έχετε πέσει θύμα εκβιασμού, μπορείτε να απευθυνθεί­τε στη Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος (τηλ. 11012, ccu@cybercrime­unit.gov.gr), στη Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (τηλ. 800-1180015, help@saferinter­net.gr) ή στο safeline.gr.

Οι περισσότερ­οι θεωρούν ότι είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους διάσημους. Μέχρι να πάρουν αποστάσεις από τον «λάθος» άνθρωπο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece